Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вручення французької премії «Сезар»: відбулися протести через нагородження ґвалтівника 13-річної дівчинки

  • 01.03.2020, 16:30
  • 750

Усі етапи премії супроводжувалися скандалами. Правління подало у відставку

Режисер Роман Поланський отримав французьку кінопремію «Сезар» за найкращу режисуру за фільм «Офіцер та шпигун», повідомляє Zaxid.net.

Під час оголошення переможця кілька обурених кінематографістів, зокрема номінантки на премію Селін Сьямма та Адель Енель («Портрет дівчини у вогні»), залишили зал у знак протесту.

Ані Поланський, ані інші члени знімальної групи на церемонії нагородження не з’явились. Режисер заздалегідь заявив, що пропустить церемонію, щоб «уникнути лінчування». Проте церемонію супроводжувала акція протесту, в якій взяли участь близько 100 осіб.

«Офіцер та шпигун» був номінований на у 12-ти категоріях, у підсумку отримав три нагороди: за найкращу режисуру, найкращий адаптований сценарій та найкращий дизайн костюмів.

У картині йдеться про капітана Альфреда Дрейфуса (Луї Гаррель), якого звинувачують у шпигунстві на користь Німецької імперії. Колишній наставник засудженого Дрейфуса полковник Пікар (Жан Дюжарден) береться самотужки розслідувати справу. Проте верхівці військового керівництва зручно, щоб все залишалося так, як є. Усвідомлюючи несправедливість вироку, кавалер ордену Почесного Легіону Еміль Золя оприлюднює статтю, в якій викриває недбалість офіційного слідства. В основу фільму лягла книга написана Робертом Гаррісом. Французькою фільм називається «Я звинувачую», таку ж назву носила і стаття Золя. За цю публікацію письменника було ув’язнено на рік, оштрафовано та позбавлено ордену Почесного легіону.

Фільм зараз можна подивитись в українському прокаті. Багато критиків називають картину однією з найкращих у кар'єрі Поланського.

Нагадаємо, Поланський звинувачується американським правосуддям у зґвалтуванні 13-річної дівчинки у 1977 році в Лос-Анджелесі. Він визнав свою провину, проте перед оголошенням вироку втік з США в Європу. США досі вимагає екстрадиції режисера, проте і Швейцарія, і Франція, і Польща відмовились видавати режисера американському правосуддю.

Найкращим фільмом стала картина «Знедолені». Фільм чорношкірого парижанина Ладжа Лі є дуже вільним трактуванням роману Віктора Гюго. Навіть не трактуванням, а своєрідним сиквелом, адже дія, як і в романі, відбувається у кварталі Монфермей, де у XIX столітті зустрілись Жан Вальжан та Козетта.

У цьому ж районі виріс режисер, який із безжальністю документаліста розповідає про те, що й у XXI столітті це місце лишилося територією свавілля, насильства та притулком знедолених. От тільки тепер його населяють мігранти. У 2017 році Ладжа Лі зняв короткометражку «Знедолені» про протистояння місцевих банд, яка принесла йому номінацію на «Сезар». Тепер повний метр отримав нагороду Каннського кінофестивалю і також «Сезар».

«Сезар» за найкращу чоловічу роль отримав Рошді Зем, який зіграв у фільмі Арно Деплешена «Боже мій» (Roubaix, une lumière), який, як і «Знедолені», представляв Францію у конкурсі Канн.

Найкращою актрисою цього року стала Анаіс Демустьє, яка отримала нагороду за роль у фільмі «Аліса та мер» Ніколаса Перісера.

Нагороду за найкращий іноземний фільм отримала картина «Паразити» південнокорейського режисера Пон Чжун Хо, яка перемогла у Каннах та завоювала головний «Оскар».

Нагадаємо, керівництво найпочеснішої кінопремії у Франції пішло у відставку у повному складі за два тижні до церемонії. «На знак поваги до тих, хто створював кіно у 2019 році, для відновлення спокою, а також щоб свято кіно залишилося святом, виконавча рада Асоціації сприяння розвитку кіно (Академії мистецтв і технологій кінематографа) одностайно вирішила піти у відставку. Ця колективна відставка дасть змогу взятися за повне оновлення правління», — йдеться у заяві.

Після церемонії вручення премії будуть скликані загальні збори для виборів нового правління. Причиною відставки правління стала ціла низка скандалів. Його критикували за непрозорість фінансових звітів та гендерну нерівність. 400 французьких кінематографістів написали відкритого листа з вимогою реформ. Також одним із пунктів звинувачення стали 12 номінацій фільму Романа Поланскі «Офіцер та шпигун».

Схожі новини