Передплата 2024 ВЗ

Виявлено гормон, який допоможе розробити ліки від діабету

  • 07.06.2013, 13:25
  • 573

Американські дослідники виявили гормон, який, можливо, допоможе лікувати діабет 1-го і 2-го типу.

Вчені з Гарвардського інституту стовбурових клітин провели серію експериментів, в результаті яких з'ясувалося, що гормон бетатрофін збільшує в 30 разів в організмі мишей вироблення інсулін-секретуючих панкреатичних бета-клітин.

Фахівці зазначили, що панкреатичні бета-клітини виробляють інсулін лише тоді, коли організм відчуває його дефіцит, що дає можливість забезпечити природну регуляцію інсуліну, скоротивши при цьому радикально кількість ускладнень, характерних для діабету.

Втім, наголошують дослідники, широке застосування нового методу лікування діабету почнеться ще нескоро — потрібно мінімум кілька років, щоб його можна було використовувати для лікування хворих на діабет людей.

Відкриття вчених, тим не менше, вже привернуло увагу деяких виробників медичних препаратів.

Вчені наразі успішно проводять випробування на генетично-модифікованих лабораторних мишах з цукровим діабетом, але бетатрофін присутній і в людському організмі. Вчені припускають, що на ринку нові ліки з'явиться через 3-5 років. Це мінімальний термін для медикаментів подібного типу, зазвичай для різних випробувань потрібно значно більше часу.

Джерело: Росбалт

Схожі новини