Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Чернівцях з'явився пам'ятник невідомому корупціонеру

  • 30.11.2017, 16:14
  • 1 844

Таку арт-інсталяцію встановив художник Анатолій Федірко, який знаний епатажністю та незвичними роботами.

В Чернівцях з'явився пам'ятник невідомому корупціонеру
В Чернівцях з'явився пам'ятник невідомому корупціонеру

Митець прославився в Україні завдяки тому, що завжди знаходить приводи, аби заявити про себе та здивувати нестандартними проектами. Його перформанси й інсталяції завжди насичені епатажністю, видовищністю та символізмом. Він створив портрет Шевченка у стилі супрематизму, пам’ятник Невідомому народному депутату України із жовто-блакитним серпом і молотом у голові, пам’ятник оліхарху Фірташу у формі метелика, що сидить на вибухонебезпечному газовому ящику. А ще були незвичні пам’ятники Януковичу, Тимошенко, Яценюку… Всі ці роботи завжди іронічні, але є у Федірка і дуже серйозна робота: він робив вітражі для відомої у Чернівцях Садгірської синагоги, яку нещодавно відновили.

А цього разу прямо посеред головної вулиці Чернівців — пішохідної Кобилянської, Анатолій Федірко поставив свою роботу, яку назвав пам’ятником Невідомому корупціонеру. Він у вигляді півметрової однодоларової монети і трьох залізних рук. На аверсі монети зображена ерцгерцогиня Австрії Марія-Терезія, а на реверсі — один долар. Монета зроблена з фанери, тому вандалам немає що красти.

— Перша рука, яка штовхає монету вниз, це рука того, що дає, - розповідає Анатолій Федірко. - Дві руки, які приймають монету, це, власне, - образ корупціонера, який жадібно ловить цю монету. Тут зображені три, а не чотири руки, тому що дає одна рука, спонукаючи до корупції. І дві руки - приймають хабар. Чернівці - туристичне місто, і йому потрібна якась туристична родзинка.

Допоміг митцю втілити цей незвичний пам’ятник у життя місцевий підприємець і громадський діяч Олексій Попович. Він каже:

— Усе те, чому ставив пам’ятники, крім пам’ятників мистецьким діячам, Анатоль Федірко - все зникало. Наприклад, після презентацій у Чернівцях пам’ятників Віктору Януковичу і Дмитру Фірташу, вони пропали з України та української політики. Юлія Тимошенко - перестала бути прем’єр-міністром…

Пан Федірко додає:

“Буковина стала такою європейською в 1775 році, коли австрійська імператриця Марія-Терезія домовилася з росіянами і турками, і без всіляких війн приєднала до Австрії Буковину. І Буковина нині — така ж європейська. Інша справа, що результати у боротьбі з корупціонерами набагато менші”.

Звісно, люди вже не оминають це арт-творіння. Але дехто, як от художник Тарас Полатайко, зауважують, що позитивно ставляться до робіт Федірка, однак проти того, щоб мистецькі роботи ставити ось так по місту.

Схожі новини