Передплата 2024 ВЗ

На Личаківському кладовищі з нагоди Дня Гідності та Свободи вшанували новітніх Героїв

  • 21.11.2017, 14:00
  • 5 263

Сьогодні, 21 листопада, Україна відзначає День Гідності та Свободи. У Львові відбулись заходи з нагоди вшанування четвертої річниці Революції Гідності.

На Личаківському кладовищі влада міста, громадськість поклали квіти та запалили лампадки на могилах новітніх Героїв.

До річниці Революції Гідності на Майдані відкрилася виставка

Виставка, яка відкрилася на Майдані Незалежності, через фото- та текстові стенди нагадує про події Революції Гідності й інформує про подальші плани з увічнення пам’яті загиблих героїв.

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Про це під час церемонії відкриття розповів директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної сотні - Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

“Виставка, яку ми відкриваємо, називається “Майдан. Ландшафти пам’яті”. Вона присвячена Дню Гідності та Свободи і показує не лише про те, що було, а й про те, що буде”, - сказав Пошивайло.

За його словами, виставка має кілька рядів стендів, на першому з яких розміщуються фотографії часів Революції Гідності, на другому — інформація та хроніка подій із соціальних мереж.

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Крім того, Пошивайло додав, що третій ряд стендів утворює внутрішнє коло й на них розміщується інформація про історію активізму на Майдані, громадські ініціативи, які зародилися тоді, а також про виникнення ідеї створення музею революції, опис основних етапів проходження цієї ініціативи для втілення в життя, плану території музею тощо.

Він уточнив, що загалом на Майдані Незалежності розташовано 48 стендів, а тривалість виставки досі є питанням відкритим. Пошивайло розраховує, що виставка діятиме до кінця зими, а потім стенди “переїдуть” на ділянку, де згодом буде збудовано Музей Революції Гідності.

У свою чергу, міністр культури Євген Нищук наголосив на важливості збереження пам’яті про події 2013-2014 років на Майдані.

“Це наші трагічні сторінки, але це ті сторінки, які ми пройшли, вижили, вистояли, а, значить, будемо мати майбутнє”, - підкреслив урядовець.

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Він також нагадав, що Герої Небесної сотні загинули за основоположні європейські та світові цінності, тож Революція Гідності є не лише суто історією України, але і Європи та світу в цілому.

На Алеї Героїв Небесної сотні вшанували пам'ять загиблих під час Майдану

21 листопада на Алеї Небесної сотні активісти і ветерани АТО поклали квіти в пам'ять загиблих героїв Майдану.

Фотокореспондент "Апострофа" побував на акції і зафіксував її на фото.

Середтих, хто покали поклали квіти - ветерани АТО і інваліди.

Покладання відбулося біля меморіалу на тротуарі, де 20 лютого 2014 року за прицільний снайперський вогонь потрапили активісти Майдану, що рухалися в бік Адміністрації президента України. Тоді загинуло 53 людини.

У Києві вшановували героїв Небесної Сотні

Сьогодні, 21 листопада, четверта річниця початку Євромайдану. Люди із квітами та свічками прийшли до алеї Героїв Небесної Сотні (колишня Інститутська), аби вшанувати пам'ять загиблих на Майдані.

Як повідомляє кореспондентка Громадського, серед тих, хто прийшов — учасники тодішніх подій, родичі та друзі загиблих.

«Я був поранений на Інститутській 20 лютого. Традиційно збираємось тут, щоб поминути хлопців. Після Майдану з боку людей з’явився тиск на владу. Майдан усіх нас змінив», — розповів Громадському Борис Харчук, який дістав вогнепальне поранення під час розгону Майдану і наразі проходить потерпілим в одному з епізодів «справи Майдану».

Турчинов: "Сьогодні день гідності і смутку, день, коли ми згадуємо втрати і перемоги"

Нехай Господь буде завжди з нами. Нехай наші Небесні герої надихають нас на нові перемоги!

Чотири роки тому Україна розпочала свій шлях до Свободи. Чотири роки… Але подій, які відбулись за цей час, вистачить на ціле століття.

Цей день — день гідності і смутку, день, коли ми згадуємо втрати і перемоги. Цього дня розпочалися протести, що переросли в переможну Революцію Гідності. Спогади про ці події неможливо втиснути в один день. Але цей день потрібен нам, щоб пам’ятати. Пам’ятати, що Свобода варта того, щоб за неї боротися, варта того, щоб за неї віддавати своє життя!

Пам’ятаємо Героїв Небесної сотні, які вибороли перемогу Революції, героїв-добровольців, які з Майдану пішли на фронт і назавжди лишилися Небесними воїнами-захисниками України. Вічна їм пам'ять!

Чого нас навчили ці чотири роки? Що разом, об’єднавши зусилля, ми зможемо все! Зможемо перемогти найсильнішого і найжорстокішого ворога, зможемо очистити від бруду країну та побудувати могутню, демократичну, європейську Україну!

Нехай Господь буде завжди з нами. Нехай наші Небесні герої надихають нас на нові перемоги!

Слава Україні, Героям Слава!

Порошенко з дружиною вшанували пам'ять Небесної Сотні

Вічна пам'ять героям: Порошенко з дружиною вшанували пам'ять Небесної Сотні.

Фото: прес-служба АП
Фото: прес-служба АП

Президент України Петро Порошенко разом із дружиною Мариною взяли участь у церемонії вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні.

Президентське подружжя встановило лампадки до Хреста на місці загибелі Героїв Небесної Сотні і вшанувало їхню пам'ять.

У церемонії також взяли участь прем'єр-міністр Володимир Гройсман та голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Фото: прес-служба АП
Фото: прес-служба АП

Україна відзначає День Гідності та Свободи

У вівторок, 21 листопада, українці відзначають День Гідності та Свободи та четверту річницю початку Євромайдану.

21 листопада 2013 року розпочалися перші протести української громадськості у відповідь на рішення Кабміну про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Відзначається згідно з Указом Президента № 872 від 13 листопада 2014 року "з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору...".

фото з мережі
фото з мережі

Свято встановлене на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року) і є своєрідним наступником свята Дня Свободи, що відзначалося на честь Помаранчевої революції з 2005-го по 2011 роки 22 листопада.

Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протести української громадськості у відповідь на рішення Кабінету Міністрів України про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Так, 21 листопада в Києві та інших населених пунктах України відбудуться меморіальні, урочисті та культурно-мистецькі заходи за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, народних депутатів, учасників революційних подій в Україні в 2004, 2013-2014 рр., учасників Антитерористичної операції, представників громадських об'єднань, волонтерських рухів, молоді та духовенства. У цей день відбудеться покладання квітів до пам'ятників та пам'ятних знаків Героям Небесної сотні, полеглих учасників Антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях.

У столиці на честь пам’яті загиблих Героїв Небесної Сотні відбудеться молодіжна хода (з 10:00 до 13:00), покладання квітів і запалення свічок на Алеї Героїв Небесної Сотні.

Крім того, в Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця" з 15 до 25 листопада триватиме фотовиставка "Майдан — фортеця духу".

Схожі новини