Передплата 2024 «Добра кухня»

У Каталонії протестують проти затримань екс-лідерів регіону

  • 08.11.2017, 17:35
  • 696

У Каталонії активісти, які виступають за незалежність цього регіону від Іспанії, заблокували кілька основних доріг і деякі залізничні шляхи на знак протесту проти затримання усунутих керівників регіону.

У Каталонії протестують проти затримань екс-лідерів регіону
У Каталонії протестують проти затримань екс-лідерів регіону

Сепаратистські профспілки закликали до загального страйку, але великі профспілки цей заклик не підтримали. Попри перебої у роботі транспорту, магазини й підприємства в регіоні працюють.

Прем'єр-міністр Маріано Рахой закликав мешканців Каталонії до активної участі у позачергових місцевих виборах, яка б допомогла Іспанії пережити кризу.

У своїй промові перед парламентом він захищав рішення Мадрида запровадити в Каталонії пряме правління після того, як регіон в односторонньому порядку проголосив незалежність.

Звернувшись до колишнього президента Каталонії Карлеса Пучдемона, пан Рахой заявив:

"Регіональний лідер не може заявити, що конституція не діє на його території. Регіональний лідер не може вигадати паралельну правову базу. І регіональний лідер не може в односторонньому порядку проголосити незалежність частини державної території".

У середу деякі демонстранти вийшли на вулиці з сепаратистськими прапорами та гаслами "Свободу політичним в'язням". Повідомляли про невеличкі бійки, які сталися, коли поліція звільняла деякі дороги від активістів.

Зараз під вартою перебувають вісім каталонських політиків. Мадрид веде щодо них розслідування у справі про повстання та заклики до бунту, пов'язаній з одностороннім проголошенням незалежності Каталонії.

Карлес Пучдемон і четверо його соратників виїхали до Бельгії після того, як іспанська влада запровадила в Каталонії пряме правління. Бельгійський слідчий суддя ще не вирішив, чи виконувати ордер на арешт пана Пучдемона, виданий іспанським судом минулого тижня.

Джерело: BBC Україна

Схожі новини