Передплата 2024 «Добра кухня»

Суд у справі про держзраду Януковича перенесли на два тижні

  • 06.09.2017, 12:58
  • 974

Адвокат Максим Герасько заявив, що не мав достатню кількість часу для ознайомлення з матеріалами справи.

У середу, 6 вересня, Оболонський районний суд Києва переніс розгляд справи про державну зраду екс-президента Віктора Януковича на два тижні на підставі клопотання нового адвоката Максима Гераська. Про це повідомив кореспондент Тижня.

Під час судового засідання Герасько заявив, що не мав достатню кількість часу для ознайомлення з матеріалами справи.

"Для ознайомлення з матеріалами справи я мав 18 днів, 7 з яких були вихідними. Водночас у матеріалах справи міститься понад 50 томів, частина з яких є лише у сторони обвинувачення. Окрім того є ще відео-матеріали. Я фізично не міг ознайомитися з ними. Позиція суду, якою він зобов’язав мене заздалегідь ознайомитись з матеріалами провадження, не узгоджується з правами захисту", - заявив Герасько у суді.

При цьому він просив три місяці на розгляд і також додав, що рішення суду суперечить нормам кримінального кодексу і обмежує право Януковича на захист.

Водночас представники прокуратури зазначили, що рішення суду, яким Гераська зобов’язали ознайомитись з матеріалами справи заздалегідь, відповідає нормам КПК, оскільки "йде мова про розумні строки розгляду".

"Обвинувачення ще 28 серпня прислало листи захиснику, в яких зазначалося, що ми готові надати копії справи для ознайомлення. Також хочемо наголосити, що всі наявні в обвинувачення матеріали були передані до суду", - заявили прокурори.

Суд, порадившись на місці, ухвалив задовольнити клопотання Гераська, але частково надавши йому додатково два тижні.

"Для якісного ознайомлення з матеріалами справи надати захиснику додатковий час. Суд обізнаний із кількістю та якістю матеріалів справи і додатково дає два тижні. Суд вважає, що часу з 18 серпня по 21 вересня цілком достатньо для підготовки захисника до захисту Віктора Януковича", — заявив головуючий суддя Дев'ятко.

Відтак суд оголосив перерву в засіданнях до 14:00 21 вересня.

Зазначимо, що Максима Гераська призначили новим адвокатом Януковича після того, як 17 серпня Оболонський районний суд Києва задовольнив заяву державного захисника Віктора Януковича Віталія Мешечка про самовідвід у справі про держзраду і постановив призначити нового державного адвоката.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура звинувачує екс-президента Віктора Януковича в державній зраді. У справі фігурує лист Януковича від 1 березня 2014 року до президента РФ Владіміра Путіна із проханням увести війська в Україну. У ГПУ вважають, що цей лист узаконив надання Путіну дозволу на використання російських військ в Україні, що сприяло анексії Криму та окупації частини Донбасу.

26 червня в Оболонському суді Києва відбулося перше засідання по суті щодо державної зради Януковича, 29 червня суд дав дозвіл на спеціальне судове провадження, оскільки Янукович не з'являється на засідання. У лютому 2014 року Янукович втік на територію РФ.

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини