Передплата 2024 ВЗ

США підготували відповідь на "дачні" санкції Росії

  • 11.08.2017, 16:13
  • 1 094

Американська влада може зажадати від Росії закрити одне з російських генеральних консульств на території США.

Про це повідомляє російська газета "Комерсант" із посиланням на власні дипломатичні джерела.

"Такою може бути відповідь Вашингтона на введені Москвою санкції, які передбачають різке скорочення штату посольства США в РФ й арешт низки об'єктів нерухомості", - йдеться в статті.

Зараз у США на території РФ три генконсульства - у Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі та Владивостоці. А в РФ у США чотири генконсульства - у Нью-Йорку, Сан-Франциско, Сіетлі та Х'юстоні.

У публікації наголошується, що деякий час тому сторони вели переговори про відкриття четвертого американського генконсульства на території Росії, але в підсумку влада США від цієї ідеї відмовилася. Яке з російських генконсульств може потрапити під удар, джерела газети не уточнюють. Поки також не ясно, як позначиться цей крок на процедурі оформлення російських віз.

Після того, як влада РФ зажадала від США зменшити штат диппредставництв, у прес-службі американського посольства в Москві не виключили, що у росіян можуть виникнути труднощі з отриманням віз. А колишній посол США в РФ Майкл Макфол прямо попередив, що через вимушене скорочення персоналу чекати віз у США громадянам РФ доведеться "тижнями, якщо не місяцями".

Як повідомляв "Обозреватель", 28 липня влада РФ зажадала від США скоротити кількість співробітників американських дипмісій на території Росії до 455 осіб. Саме стільки людей працює в дипломатичних представництвах РФ у США, тоді як у штат американських структур у Росії входять близько 1200 чоловік. Крім того, із 1 серпня призупинено використання посольством США двох об'єктів нерухомості в Москві - дачі в Срібному Бору і складу на Дорожній вулиці.

Влада РФ пояснили, що ці обмеження - відкладена відповідь на санкції відносно Москви, введені президентом США Бараком Обамою перед його відходом із Білого дому.

Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков застеріг Вашингтон від спроб використовувати ситуацію, що склалася "для подальшого нагнітання і розкручування спіралі заходів і контрзаходів". Введені Москвою рестриктивні заходи він назвав "відповіддю на незаконні, протиправні дії США", уточнивши, що це зокрема "відповідь на антиросійську вакханалію в американському Конгресі".

Схожі новини