Передплата 2024 ВЗ

В Україні набув чинності закон, який дозволяє кримчанам вступати до українських вишів без ЗНО

  • 08.07.2017, 15:21
  • 1 027

Відповідно до закону, жителі Криму зможуть вступити до вишу в Запорізькій, Миколаївській, Одеській та Херсонській областях, склавши іспити з конкурсних предметів.

В Україні 8 липня набув чинності закон № 2026-VIII, що дозволяє абітурієнтам з Криму вступати до деяких вищих навчальних закладів на території материкової України без зовнішнього незалежного тестування. Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Відповідно до закону, жителі Криму зможуть вступити до вишу в Запорізькій, Миколаївській, Одеській та Херсонській областях, склавши іспити з конкурсних предметів. Для таких абітурієнтів передбачено 1000 місць, які український Кабінет міністрів розподілить між вишами зазначених областей. Також уряд має забезпечити поглиблене вивчення української мови вихідцям з анексованого Криму.

До цього в законодавстві були встановлені преференції тільки для жителів тимчасово непідконтрольних Україні частин Донбасу, однак вони не поширювалися на жителів анексованого Криму і Севастополя.

Даний законопроект спрямований на виправлення ситуації.

Верховна Рада ухвалила цей законопроект 16 травня поточного року, а президент України Петро Порошенко підписав його 3 червня.

19 червня в Україні почали роботу освітні центри «Крим — Україна», що дозволяють кримським абітурієнтам вступати до 12 українських вишів за спрощеною системою — без здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

Джерело: «Тиждень.ua».

Схожі новини