Передплата 2024 ВЗ

У Франції винесли вирок проти українки за критику проросійського режисера

  • 02.07.2017, 10:49
  • 1 375

Українська перекладачка Анна Чесановська мусить сплатити штраф у понад 13 тисяч євро.

Паризький суд зобов’язав українську перекладачку Анну Чесановську сплатити штраф та компенсацію, які можуть перевищити 13.6 тисяч євро, через критику на адресу режисера Пола Морейри, автора фільму "Україна, маски революції". Про це йдеться в розпорядженні судового рішення, винесеного трибуналом першої інстанції 29 червня.

Зазначимо, що на початку 2016 року у Франції вийшов в ефір фільм"Україна, маски революції", який численні спостерігачі охарактеризували як пропагандистський. Всі без винятку французькі журналісти, що постійно працюють або регулярно відвідують Україну, підписали лист, в якому висловили своє обурення з приводу трансляції фільму та назвали його маніпулятивним.

Чесановська, допомагаючи Морейрі з перекладом невеликої частини його матеріалів, у своєму блозі розповіла, як відбувалося маніпулювання, повідомила деталі щодо тих цитат політиків, які були перекладені але не увійшли до фільму. Вона також повідомила про маніпуляцію в титрах — її зазначили як єдину перекладачку, хоча з більшою частиною фільму працював інший, не названий перекладач.

Саме цей блог став приводом для позову з боку Морейри, якій заявив, що вважає "наклепом" звинувачення українки у маніпуляції. Численні звинувачення в інших ЗМІ режисер проігнорував.

У відповідності до рішення суду Анна Чесановська має сплатити.Паризький суд став на сторону режисера, постановивши, що навіть оціночні судження завдають йому шкоди. Прокурор, що за свідченням учасників також участь у процесі, підтримав ці претензій.

Захист Анни Чесановської вже оскаржив рішення в апеляційному порядку, вважаючи його необґрунтованим.

Джерело: «Тиждень.ua»

Схожі новини