Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Президент Венесуели оголосив про референдум на тлі триваючих протестів

  • 02.06.2017, 15:06
  • 844

Противники Мадуро виступають проти реформи, вважаючи, що головна її мета - сконцентрувати владу в руках президента.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив про намір провести референдум щодо створення Конституційної асамблеї, яка повинна замінити нинішній національний парламент, передає BBC.

Новий законодавчий орган буде мати повноваження щодо зміни конституції країни. У чинному парламенті більшість має опозиція, яка раніше закликала Мадуро піти у відставку. Противники Мадуро виступають проти запропонованої ним реформи, вважаючи, що головна її мета - сконцентрувати владу в руках президента.

Політична боротьба в Венесуелі розгортається на тлі триваючих акцій протесту. Учасники масових антиурядових акцій звинувачують Мадуро в тяжкому економічному становищі країни. Криза призвела до перебоїв з поставками енергії, дефіциту товарів першої необхідності і гіперінфляції, яка, за прогнозами МВФ, в 2018 році може скласти 1660%.

Прихильники президента, в свою чергу, звинувачують опозиційних активістів у спробі організувати державний переворот.

Нагадаємо, з початку квітня в Венесуелі майже щодня проходять акції протесту. За останніми даними, за цей час тільки в столиці країни понад 750 осіб отримали поранення. Крім того, поліція затримала понад 1,3 тисяч осіб, що виступають на стороні опозиції. Ще 250 були предтавлені перед військовими трибуналами.

Число загиблих під час масових акцій протесту в Венесуелі, за даними уряду, склало 38 осіб. Тим часом, венесуельська опозиція і правозахисники заявляють, що воно перевищило 45 осіб.

Раніше президент країни Ніколас Мадуро заявив про наміри внести зміни до конституції країни і тим самим вирішити кризу в Венесуелі, однак опозиціонери відмовилися брати участь в цьому процесі і назвали його незаконним.

Учасники демонстрацій вимагають проведення дострокових виборів нового президента, повного відновлення прав парламенту Венесуели, а також початку процесу відновлення економіки країни. Крім того, венесуельська опозиція звинувачує президента країни Мадуро в ігноруванні законів, взяття під варту політичних опонентів і тиску на судові органи, а також в економічних проблемах країни.

Джерело: УТ

Схожі новини