Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Посол ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі: "На Львівщині створено вже 25 об'єднаних територіальних громад"

  • 25.05.2017, 14:45
  • 1 210

У Львові за участю посла ЄС в Україні Хюґа Мінґареллі відбулося відкриття відокремленого підрозділу установи Центру розвитку місцевого самоврядування. Підрозділ створено за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Його офіс розташований на вул. Гартмана Вітвера, 14 у Львові.

Центр надаватиме підтримку об’єднаним територіальним громадам, які уже створені у нашій області, а також консультуватиме тих, що на етапі створення. Тут працює юрист-консульт, а також незабаром працюватимуть радники з питань регіонального розвитку та з питань децентралізації, які надаватимуть консультації щодо питань просторового розвитку, планування місцевих бюджетів, надання адміністративних послуг.

Відкриття офісу пройшло урочисто. Перерізали стрічку Посол ЄС, Голова Представництва ЄС в Україні Хюґ Мінґареллі; керівник програми U-LEAD від GIZ Бастіан Файгель; керівник програми U-LEAD від SIDA, перший секретар Посольства Швеції в Україні Камеран Худур; голова консультативної місії ЄС (КСЄС) Кястутіс Ланчінскас; голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка; перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус, директор Центру розвитку місцевого самоврядування у Львівській області Андрій Бринь. Церемонія відбулася з участю представників об’єднаних територіальних громад та інших органів місцевого самоврядування Львівщини.

Фото «Справжньої варти»
Фото «Справжньої варти»

Посол ЄС в Україні висловив підтримку процесу децентралізації в Україні і відзначив, що Львівщина віддана цій реформі, а метою центру є передача того досвіду, який є у Європі. «Ми переконані, що передача частини фінансів і обов’язків на локальний рівень підвищить якість життя громадян. Ми ґрунтуємося на тому досвіді, який могли спостерігати у багатьох країнах ЄС. Процес децентралізації в Україні вражає. Два роки тому дуже небагато експертів могли уявити, що буде створено так багато об’єднаних територіальних громад. У цьому відношенні Львівщина лідер, тут створено 25 ОТГ. Це свідчить про відданість Львівщини цій реформі. Центр має стати домом для лідерів ОТГ, де ви зможете напрацьовувати ідеї розвитку, отримувати консультаційну підтримку, проходити навчання. Значна частина доходів залежить від економічної активності в регіонах, тому у ваших інтересах створювати належні умови для розвитку малого і середнього бізнесу. Хочу запевнити, що ви можете повністю покладатися на ЄС у цих процесах. Ми є ваш довготерміновий партнер і присутні тут, бо це — Європа».

Голова Львівської ОДА Олег Синютка відзначив: «На головах ОТГ зараз є величезна відповідальність. У 2017 році Львівщина має пройти весь процес децентралізації. Сподіваюся, після цього станете прикладом, який можна буде поширити по всій Україні. На Львівщині почали реалізовувати два проекти у партнерстві з ЄС - щодо покращення професійно-технічної освіти та проект «Креативна Європа», але сподіваюся, що найбільш успішним буде саме програма «U-LEAD з Європою», бо вона націлена на всебічний розвиток ОТГ. Для представників ОТГ найголовнішим пріоритетом зараз має бути навчання та професійне зростання».

Керівник програми «U-LEAD» від GIZ Бастіан Файгель повідомив, що за підтримки цієї програми планується відкрити по одному такому центру в кожній області України. Наразі вже працює 15 офісів. «Важливо, що в рамках програми в Україну надходять не лише кошти, а й досвід», - наголосив Бастіан Файгель.

На урочистій церемонії відкриття Офісу були присутні голови ОТГ, уже створених на Львівщині. Голова Грабовецької ОТГ Богдан Барабаш, розповів про свою ОТГ: «Ми вже, можна сказати, виросли з коротких штанів, оскільки працюємо другий рік і були створені одними з перших. Бачимо, які високі завдання стоять перед нами, додаткові повноваження ростуть шалено, держава не встигає з фінансовим ресурсом. Бачимо, що потрібно укрупнюватися. Закон дозволяє. Над цим зараз працюємо, наша громада веде успішні перемовини. Серед проблем — нехватка якісних кадрів, зокрема, фінансистів, бухгалтерів".

Схожі новини