Передплата 2024 «Добрий господар»

Катерин до «Катерини» пускатимуть безкоштовно

  • 08.03.2017, 17:58
  • 2 355

У Національній галереї мистецтв – оригінал знаменитого полотна Кобзаря

Катерин до «Катерини» пускатимуть безкоштовно
Катерин до «Катерини» пускатимуть безкоштовно

У львівському Палаці Потоцьких представили оригінал знаменитої картини Тараса Шевченка “Катерина” . Як розповів «ВЗ» директор Львівської Національної галереї мистецтв Тарас Возняк, ця непересічна подія стала можливою завдяки співпраці з Національним музеєм Тараса Шевченка.

Одну зі своїх найцікавіших і найбільших картин Тарас Шевченко характеризував так: «…Я намалював Катерину в той час, як вона попрощалася зі своїм москаликом і вертається в село, у царині під куренем дідусь сидить, ложечки собі струже і сумно дивиться на Катерину, а вона, сердешна, тіль не плаче…, а москаль дере собі, тільки курява ляга; собачка ще поганенька доганя його та нібито гавкає. По однім боці могила, на могилі вітряк, а там тільки степ мріє». Картина, створена 1842 року, зберігається в Національному музеї Тараса Шевченка. Це полотно Тарас Шевченко намалював 175 років тому у Санкт-Петербурзі.

Полотно публіці представили директор галереї мистецтв Тарас Возняк та військовий капелан Андрій Дуда. «Нині у Палац Потоцьких подивитися на Шевченкову «Катерину» завітала майже вся Україна, — зазначив Тарас Возняк. — Були переселенці зі сходу України — Донеччини і Луганщини, а також жителі Харкова і Дніпра».

На відкритті ми побачили поета і прозаїка, відомого громадського діяча, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Ігоря Калинця. Він зазначив, що Шевченкова «Катерина» вже вдруге примандрувала до Львова. Раніше, ще десять років тому, вона експонувалася у Національному музеї імені Андрея Шептицького. Ігор Калинець каже: «Я думав, що будуть великі черги до Національного музею. Але тоді ми ще не розуміли того явища, тої акції». Ця картина Шевченка за допомогою глибинних метафор характеризує стосунки України і Росії».

У Палаці Потоцьких шедевр Кобзаря експонуватиметься 20 квітня. Для усіх дівчат, які носять ім’я Катерина, музей хоче зробити вхід безкоштовним.

Схожі новини