Передплата 2024 «Добра кухня»

ГПУ: "Міноборони могло знищити журнал секретних розмов під час Майдану"

  • 10.02.2017, 19:22
  • 1 029

Генпрокуратура звинувачує Міністерство оборони у знищенні журналу обліку секретних телефонних розмов керівництва під час подій у Києві у 2014 році.

Про це йдеться у рішенні Печерського суду Києва від 31 січня 2017 року.

Таким чином у документі зазначається, що Генпрокуратура проводить розслідування щодо організації та проведення розгону мітингувальників 18 і 19 лютого 2014 року, що відбувалося на Майдані. Слідчі аналізують можливість участі особового складу СБУ та МВС у силовому розгоні Євромайдану.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що для підготовки та проведення запланованої незаконної антитерористичної операції у центральній частині м. Києва залучались сили та засоби Збройних Сил України. Для комунікації між собою та організації використання сил та засобів Збройних Сил України колишні керівники Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України у січні - лютому 2014 року використовували засоби відкритого та закритого зв'язку", - наголошується у документі.

Зокрема, фіксація телефонних розмов, відповідно до встановлених інструкцій, проводилася на комутаторах відкритого та засекреченого зв'язку в журналах обліку телефонних переговорів абонентів, який потім повинен був зберігатися в архіві. Попри це, подібний журнал за 2014 рік - відсутній.

"Разом з цим, журнал обліку переговорів, який вівся у 2014 році на комутаторі засекреченого зв'язку уже знищено. Крім того, у мережі міських АТС фіксація розмов проводиться ПАТ "Укртелеком". До військової частини А0106 товариством надається інформація тільки щодо міжміських, міжнародних дзвінків та викликів на номери операторів мобільного зв'язку. Зазначена інформація станом на цей час є в наявності", - пояснили у суді.

Таким чином суд надав слідчим доступ до журналу обліку переговорів, датованих січнем-лютим 2014 року на комутаторі відкритого зв'язку Міноборони, і до документів, які підтверджують знищення вказаного журналу. Також надано доступ до інформації про міжміські, міжнародні дзвінки та дзвінки на номери операторів мобільного зв'язку, які проводилися в Міноборони в січні-лютому 2014 року та іншої інформації, що стосується комунікації між керівниками міністерства та Генштабу в цей період.

Джерело: Espreso.tv

Схожі новини