Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Росія запропонувала Японії вести спільну господарську діяльність на Курилах

  • 01.11.2016, 16:43
  • 868

Мова може йти про, наприклад, такий формат як вільна економічна зона та інші формати.

Росія запропонувала Японії вести спільну господарську діяльность на спірних Курильських островах. Відповідну пропозицію надіслали японській стороні, заявила спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко під час візиту до Японії.

За її словами, мова може йти про, наприклад, такий формат як вільна економічна зона та інші формати. При цьому Матвієнко підкреслила, такого роду спільна господарська діяльність може вестися тільки під російською юрисдикцією і в рамках законодавства РФ.

Вона також заявила, що приналежність Курильських островів є спірною для Японії, але не для Росії. З її слів, РФ «ніколи не піде на обмеження російського суверенітету над ці територіями, а тим більше на їх передачу в юрисдикцію Японії».

Японська сторона поки не коментувала дану пропозицію.

Раніше ​Японія відкинула можливість спільного з Росією управління Курилами. Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявляв, що його країна продовжить добиватися від Росії повернення чотирьох островів Курильської гряди.

Японія претендує на чотири південні острови Курильської гряди — Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї, посилаючись на Трактат про торгівлю і кордони 1855 року.

Позиція Москви полягає в тому, що південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни. Росія створила військові об'єкти в районі спірних островів та претендує на морський шельф у центральній частині Охотського моря, яка відокремлює Курили від материкової частини РФ.

Джерело: Інтерфакс

Схожі новини