Передплата 2024 ВЗ

Зустрічають не за одягом, а за … запахом

Як аромати впливають на наш психоемоційний стан, розповідає аромапрактик Ася Жученко

Ася Жученко
Ася Жученко

Ася Жученко родом з Вінниччини, але уже тривалий час живе у Львові. Пані Ася створює парфуми та аромати сили з ефірних олій. Коли слухала її розповідь про цілющі властивості ефірних олій, зрозуміла, наскільки це потужний засіб… впливу. Справжня секретна «зброя»! Пані Ася і для мене зробила афродизіак — з троянди, ілангу та жасмину.

— Пані Асю, як ви захопи­лися ефірними оліями?

— У мене вища технічна осві­та. Ми з чоловіком-військовим мандрували по усьому світу. Я і фізику викладала, і вела дизай­нерські курси у будинках офіце­рів з виготовлення штучних кві­тів. Оволоділа лозоплетінням. Мене надихало усе творче. Коли ми приїхали до Львова, я якось натрапила на продукцію одні­єї французької компанії. Спер­шу закохалася у їхні парфуми, а потім зрозуміла, що такий про­дукт потрібен усім жінкам і чоло­вікам. Почала працювати у цій парфумерно-косметичній ком­панії, створила свою команду. І за рік стала директором. Навча­ла працівників лідерських зді­бностей, роботи з клієнтами, фінансової грамотності. Піз­ніше відкрила власний офіс, у якому проводила аромазустрі­чі та аромадегустації. Займала­ся цим до ковіду. Коли почалася пандемія, робота призупини­лася. А коли почалась війна, це був жах: депресія, розпач, кос­метика і парфуми — не на часі. Я була у важкому психоемоційно­му стані, з якого не могла себе вивести. Почалися проблеми зі здоров’ям. Недарма кажуть, усі болячки — від нервів. Мене поча­ло боліти усе, дуже схудла. Хо­дила до лікарів, але мій стан не покращувався.

Мені до рук потрапила кни­га психологині Анни Богинської, яка після початку повномасш­табної війни виїхала до США. Її п’ять книжок я «проковтнула». І звернула увагу на те, що вона дістає себе із психологічних ям — медитацією та ефірними олі­ями американської компанії Young living. Ефірними оліями цієї компанії я тепер користую­ся. Раніше купувала ефірні олії в наших аптеках або привози­ла їх з-за кордону, але вони не давали бажаного ефекту. І я за­мовила набір ефірних олій цієї компанії. Через місяць їх отри­мала. Мої руки на підсвідомо­му рівні потягнулися до ладану та лимона. Коли я почала вивча­ти їхні властивості, зрозуміла, чому. Ладан нормалізував мій психоемоційний стан і почав по­вертати мене — мені. Одну кра­пельку ладану я капала під язик зранку і ввечері, він одразу по­трапляв у лімфу. Тобто «вирулю­вав» усі процеси, які відбували­ся всередині організму. Лимон нормалізував роботу печін­ки, підшлункової, тобто кишко­во-шлункового тракту. У мене у перший тиждень зникли болі, з якими жила 24 години на добу. Зрозуміла, що потрібно глибше це все вивчати. Сьогодні у мо­єму робочому наборі - понад сто ефірних олій. Потім почала створювати парфуми та ресурс­ні композиції.

Коли людина приходить до мене, проводжу для неї арома­діагностику. Серед сімдесяти ефірних олій вона обирає фаво­ритів. Фіксую ефірні олії, які їй не подобаються. Цей вибір лю­дина робить підсвідомо. У та­кий спосіб створюю для неї аро­мат сили (ресурсний аромат). Наприклад, у людини безсо­ння. З цією проблемою остан­нім часом часто звертаються до мене військові, і я підбираю для них відповідні ефірні олії. Або у людини проблеми зі слухом. У довіднику цієї компанії також розписано протоколи, які роз­робили вчені. Я ними користу­юся. Або, наприклад, людина тривалий час перебуває за кер­мом. Для того, щоб не втрача­ти концентрації, достатньо одну крапельку м’яти розтерти у до­лонях, і водій прекрасно почу­ватиметься за кермом.

Нам тільки здається, що ми носом дегустуємо аромати. Ніс — це антена, а дегустуємо ми мозком. У нашому мозку, в лім­бічній системі, є шишкоподіб­на залоза — гіпоталамус, саме вона відповідає за емоції та за­пахи. Ця залоза має витягну­ту тоненьку «ручку», яка закін­чується у нас в носику. Це такий нерв, який захоплює молекули ароматів, коли вдихаємо, і пе­редає інформацію у мозок. Мо­зок обробляє і видає результат у вигляді емоції. Він помилитися не може. Якщо мозок каже: «Ні, неприємно, гидко», значить, це йому не допоможе, може навіть нашкодити.

— Де ви цього навчалися?

— Я закінчила онлайн-курси у французької ароматерапевтки Анни-Марії Аре. Вона відкрила у Парижі першу, на жаль, росій­ськомовну школу, з ароматера­пії. Також в Україні я навчала­ся на курсах з аромакоучингу у Юлії Терещук. Вона — лікар-ре­аніматолог і ароматерапевт. Те­пер сама проводжу тренінги з ароматерапії.

Є чимало досліджень світо­вих вчених про користь ефірних олій для організму людини. Ціка­ва ефірна олія — thieves («крадії»). Коли в середньовіччі у Європі ви­рувала чума, вимирали мільйони людей, французькі парфумери розробили цю формулу. Засно­вник компанії Young living, на­уковець Гаррі Янг, знайшов цю формулу у французькій бібліоте­ці і створив суміш, яка є родзин­кою колекції. Злодії, які обкра­дали квартири під час епідемії чуми у людей, що помирали, за­лишилися живими. І коли їх спій­мали, поставили ультиматум: якщо розкажете, чому не захво­ріли, то подаруємо вам волю. І вони розкрили цю формулу, яка тривалий час зберігалася у се­креті. Ця олія, що вбиває усі ві­руси та бактерії, включає в себе три види евкаліпта, корицю, ко­ріандр, імбир, гвоздику (у спеці­альних пропорціях).

— А як лікарі до цього став­ляться?

— Лікарі, які вивчають власти­вості ефірних олій, розуміють, який це потужний інструмент. Наприклад, у людини проблеми із зайвою вагою. Звісно, спочат­ку треба виявити причину, чому вага у людини надмірна. Чи є у неї проблеми у стосунках, в сім'ї, на роботі, і вона їх заїдає? Чи порушений у неї обмін речо­вин? Ефірна олія, яка допоможе знизити вагу, це — лимон (деток­сикація організму здійснюється природним шляхом, організм очищається від шлаків та ток­синів). Також допомагають впо­ратися з цією проблемою ефір­ні олії - грейпфрут, мандарин, неролі (ефірна олія квітів дико­го апельсина). Можна просто вдихати ці ефірні олії або вми­кати ультразвуковий дифузер (у воду додається 3−5 крапельок ефірної олії). Можна робити об­гортання або приймати ванни з цими олійками. Приймати ванни з олійками потрібно лише після кваліфікованої інструкції з вико­ристання (3−4 краплі ефірної олії розвести у пів склянки вершків, сметани чи морської солі, і тіль­ки тоді додавати у ванну). Ванну приймати 15−20 хвилин (темпе­ратура — не вище за 37 граду­сів, вода має бути не гарячою, а теплою). Можна додавати одну крапельку на літр води і пити. Звичайно, це процес не кількох днів. Але за 3−6 місяців можна скинути чимало кілограмів. За умови, що людина користується ефірними оліями високої якості, і після консультацій зі спеціаліс­тами з ароматерапії.

— Знаю, є ефірні олії, які добре заживлюють рани.

— Таку властивість має лаван­да. Лаванда любить шкіру, вона омолоджує. Я, наприклад, не користуюся жодною космети­кою, лише «ефірами».

— Який ваш улюблений аромат?

— Внутрішній стан людини змінюється доволі швидко. На­приклад, з агресивної людина перетворюється на врівноваже­ну, чутливу. Коли я вперше ство­рювала аромат, мій мозок обрав усі цитрусові: апельсин — ефірна олія радості, свята, цього мені не вистачало. Лимон — ясність розуму, хороше самопочуття, і ладан — внутрішня гармонія (підсилює власні енергетичні ві­брації людини). Коли робила ді­агностику через місяць, форму­ла змінилася. Мені захотілося коріандру, кориці, ванілі. Напри­клад, кориця — це тепло, енергія і чудовий талісман на удачу та захист від негативних енергій. Ваніль — ефірна олія, яка запус­кає внутрішні психологічні зміни і активує життєву енергію. Її на­зивають «смачною безпекою». Тобто під впливом ефірних олій, якими я користуюся на день мі­німум тричі, я змінююся.

Є багато ефірних олій, які за­хищають нас на енергетично­му рівні. Наприклад, олійка пало санто. Її добувають з дерева, яке росте у Мексиці, в Брази­лії, у США та Канаді. Воно живе дуже довго, але коли вмирає, кора після смерті дерева дозрі­ває 3−8 років. У ній відбувають­ся хімічні процеси, і тоді ефірну олію добувають уже з мертво­го дерева (запах у пало санто — приємний. — Авт.). Пало сан­то захищає від негативної енер­гії. Але в концентрованому ви­гляді ми її не використовуємо. Я створюю суміш, яка працює ще сильніше, ніж концентрат. Людина користується нею мі­німум тричі на день. Наносить на зап’ястя, за вушка або ниж­ню частину шиї. Тому достатньо мати 2−3 пляшечки якісної ефір­ної олії, яка буде вашою сімей­ною аптечкою.

— Чи люди, наприклад, з алергією, можуть користува­тися ефірними оліями?

— Коли людина приходить до мене на аромадіагностику, я запитую, чи має на щось алер­гію? Люди, як правило, зна­ють. Але краще за все переві­рити. Крапелька олії наноситься на зап’ястя, на ліктьовий згин. Якщо з’являється почервонін­ня, значить, людина алергік. До речі, лаванда лікує алергії (є спеціальний протокол для ліку­вання алергій «ефірами»).

Відомо, що люди користува­лися ефірними оліями задов­го до нової ери. Я проводжу майстер-клас, де ми створює­мо аромат «Клеопатри». Коли проводили розкопки пірамід у Єгипті, то знайшли осад пар­фумів Клеопатри та встановили його формулу. У їхньому складі виявили мірру, ладан, корицю, кардамон та жасмин.

Є низка ефірних олій, які ма­ють властивість підвищувати сексуальну енергію. Це — іланг-іланг, жасмин, троянда, неро­лі. Якщо люди довго живуть у шлюбі, і пристрасть згасає, такі ефірні олії допоможуть налаго­дити у сім'ї стосунки. Але ефір­ними оліями потрібно користу­ватися регулярно — 3−5 разів на день.

— А ще ефірні олії допома­гають від болю голови…

— Від болю голови я ство­рюю спеціальні ресурсні суміші. Туди входить грушанка — це на­туральний антибіотик. Він забо­ронений у Європі. Це серйозна конкуренція для фармацевтики. Я грушанку замовляю у США. Моїй мамі 85 років, вона гіпер­тонік, не один рік «сиділа» на пі­гулках від тиску. Коли я поча­ла займатися ефірними оліями, то робила їй суміші від високого тиску, і моя мама пів року ліка­ми не користується. Або, напри­клад, у людини болять коліна, суглоби, також можна вигото­вити спеціальну суміш з ефірних олій. Вона зніме біль та призу­пинить запальний процес у су­глобі.

— Кажуть, пара одружуєть­ся, коли їм подобається за­пах одне одного…

— Це правда! Чи може чоло­вік одружитися з жінкою, якщо йому не подобається її запах? Ніколи! Чи може жінка вийти за­між за чоловіка, запах якого їй неприємний? Ніколи. Це свід­чить про те, що такі люди несу­місні, і у них дуже мало спільно­го. Якщо людина здорова — у неї приємний запах. З віком, звісно, цей запах змінюється, так само, як і зовнішність.

Схожі новини