Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пристайко: "У російських в'язницях утримуються близько 7 тисяч громадян України"

  • 27.05.2016, 13:27
  • 793

На території Росії у в'язницях утримуються близько 7 тис. громадян України.

Як передає УНІАН, про це сказав журналістам заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко в Харкові на брифінгу після відкриття почесного консульства Австрії.

"Ви маєте усвідомлювати, щоб розуміти масштаб, що українців у в'язницях російських близько 7 тис. сидить. Це українські громадяни, яких Міністерство закордонних справ України захищає, кожного", - сказав він.

Заступник міністра визнав, що в російських тюрмах утримуються як кримінальні, так і політичні в'язні. Представник МЗС підкреслив, що про звільнення останніх Україна веде постійні переговори.

"Постійно (ведуться переговори). У ситуації з Савченко були змушені втручатися безпосередньо президенти держав. Рівень цих переговорів був дуже високий і складний. З усіма людьми, яких ми вважаємо політичними в'язнями в Росії, робота ведеться нашими консулами з самого початку, з першого дня. Зараз їх стає більше, додалися кримські татари", - зазначив Пристайко.

За його словами, Україні відомо про близько півтора десятка ув'язнених за політичними мотивами кримських татар. "Є різні цифри. Ми зараз маємо тільки півтора десятка кримських татар", - зазначив заступник міністра.

Пристайко також зазначив, що в ситуації з ув'язненими в Росії українцями Станіславом Клихом і Миколою Карпюком, які вчора, 26 травня, отримали вирок, є схожість із ситуацією Надії Савченко.

"Ми не хочемо завадити цим переговорам, але в цьому є певна послідовність кроків", - сказав заступник міністра.

Схожі новини