Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Роботи збентежили людей проханнями помацати себе

  • 06.04.2016, 13:01
  • 851

Вчені зі Стенфордського університету виявили, що дотик до "інтимних" зон роботів викликає у людини психофізіологічне збудження.

Доповідь представлять в червні на конференції Annual International Communication Association Conference. Про це повідомляє IEEE Spectrum.

Автори вивчали, яким чином люди реагуватимуть на прохання робота доторкнутися до різних частин його тіла. 10 добровольців слухали і виконували команди робота, який просив їх за допомогою однієї руки помацати його в певній зоні. Наприклад, робот міг попросити доторкнутися до його руки або ноги, а також до тих частин тіла, які дослідники назвали "менш доступними" — до очей, сідниць, геніталій і грудей.

До іншої руки добровольців прикріпили датчик, що вимірює електропровідність шкіри. Це дозволило вченим стежити за психофізичним станом учасників експерименту.

В результаті 26 тестів вчені помітили, що дотики до менш доступних місць, тобто таких, яких ми зазвичай не торкаємося у повсякденному житті, викликають у людей збудження. У той же час, коли учасники чіпали робота за руку або ногу, а також коли їм просто треба доторкнутися одним пальцем, вони залишалися спокійні.

Дослідники пояснили це реакцією на людиноподібність робота. У цьому експерименті учасники сиділи навпроти робота і слухали його команди, тому вони могли асоціювати його з дорослою людиною. Один з авторів роботи каже, що якби учасники брали робота на руки, як дитину, то подібної реакції могло б і не бути.

Вчені вважають, що при створенні андроїдів, які використовуються як обслуговуючий персонал в громадських місцях, треба враховувати реакцію людей і, наприклад, не поміщати кнопки управління юстиції в областях, аналогічних табуйованим зонах людського тіла.

Схожі новини