Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Засновник WikiLeaks заявив, що готовий здатися британській поліції

  • 04.02.2016, 09:08
  • 929

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж обіцяє дати згоду британській поліції на арешт у п'ятницю, якщо розслідування ООН щодо його переховування в посольстві Еквадору визнає це затримання незаконним.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Guardian.

Ассанж живе в посольстві Еквадора в Лондоні з червня 2012 року, відколи попросив політичного притулку. Шведські прокурори хочуть допитати Ассанжа у справі про зґвалтування і сексуальні домагання, які нібито мали місце в середині 2010 року по відношенню до двох жінок-волонтерок Wikileaks. Варто зазначити, що жінки не подавали формальних позовів.

Робоча група ООН з довільних затримань винесе ухвалу по справі Ассанжа в п'ятницю вранці 5 лютого.

Рішення робочої групи є останньою спробою Ассанжа показати, що його затримання є незаконним. Воно спирається на виклик європейській системі екстрадиції та неможливості отримати притулок Еквадору.

"Якщо ООН оголосить завтра, що я програв справу проти Сполученого Королівства та Швеції, я вийду з посольства опівдні в п'ятницю, щоб прийняти арешт британської поліції, адже не буде сенсу у подальшому її оскарженні", - йдеться у заяві Ассанжа.

За його словами, якщо ООН визнає його перемогу у цій справі, то держави-фігуранти справи повинні відмовитись від своїх звинувачень та подальших спроб заарештувати Асанжа. Окрім того, у такому разі він вимагає негайного повернення йому паспорта.

Схожі новини