Передплата 2024 «Добра кухня»

Археолог зі Штатів отримала престижну міжнародну премію

  • 10.11.2015, 14:55
  • 725

Оголошено переможця премії TED, яка щорічно вручається людям, розробки яких здатні зробити істотний вплив на розвиток техніки.

Цього року, як повідомляє The New York Times, її отримала Сара Паркак (Sarah Parcak) з університету Алабами в Бірмінгемі (США) за роботу з виявлення місць грабіжницьких розкопок в Єгипті за допомогою карт, отриманих із супутника, передає Gazeta.ua.

Грабіжницькі розкопки в Єгипті є серйозною перешкодою в роботі археологів. Причому проблема не лише в тому в тому, що під час таких "розкопок" губиться цінний археологічний матеріал, при цьому грабіжники можуть практично знищити або серйозно пошкодити пам'ятник, який пограбували.

Сара Паркак запропонувала оригінальний спосіб, який може допомогти археологам і поліції хоча б зрозуміти, які археологічні пам'ятки недавно розграбували. Для цього вона використовувала низку супутникових знімків одного і того ж місця, зроблених раз на кілька років.

Як виявилося, грабіжницькі розкопки, принаймні, на території Єгипту, з повітря виглядають як чорні крапки і дуже добре помітні, відповідно, якщо на більш ранньому знімку ці точки відсутні, можна припустити, що грабіжники тут були відносно недавно.

Оскільки в багатьох випадках грабіжники приходять на ті археологічні пам'ятники, де раніше або поруч з якими вже встигли попрацювати археологи, то вчені можуть припустити, якого роду об'єкти з цього регіону можу з'явитися у продажу і відповідно дати свого роду орієнтування поліції. Крім того, її методика може бути просто корисною для оцінки того, наскільки активно зараз діють грабіжники.

При цьому, за словами Сари Паркак, загальна кількість археологічних пам'яток наскільки велика, що вчені на сьогоднішній день працюють приблизно з 1% з них. Також вона зазначила, що проблема чорної археології не унікальна для Єгипту, з такими ж труднощами стикаються вчені у всьому світі.

Схожі новини