Передплата 2024 «Добрий господар»

Експерт назвав плюси непостійного членства України в Радбезі ООН

  • 15.10.2015, 16:55
  • 868

Непостійне членство України у Раді Безпеки ООН дозволить гостро поставити питання про визнання Росії державою, яка підтримує тероризм.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політексперт Володимир Горбач.

"Непостійне членство дозволить Україні брати участь у всіх засіданнях Радбезу ООН. Зробить її справжнім суб`єктом міжнародної політики. Дасть можливість ініціювати розгляд будь-яких питань. Опонувати стороні агресора на високому рівні. Також винесеться на обговорення позбавлення Росії права вето. Дипломати постійно на цьому акцентуватимуть увагу. У контексті фактичної війни непостійне членство у Раді Безпеки стане новим інструментом української зовнішньої політики. Використовуватиметься дуже активно",- заявив він.

На його думку, непостійне членство України у Раді Безпеки ООН допоможе тримати конфлікт із Росією у зоні обговорення світової політики.

"Не варто перебільшувати його вплив. Це зовсім не гарантує Україні, що бойовики покидають зброю і повтікають у Росію. Відбуватимуться дискусії, в ході яких Україна підніматиме питання. Воно не зникне з повістки денної світової уваги. Не дамо забути ні про Донбас, ні про Крим. Кремлівська вина на півострові і сході України величезна. Але у Росії залишатиметься право вето, яким блокуватимуться українські рішення. Путін стоятиме на своїй позиції до останнього. Факт обговорення не вплине на його сумління. І не вирішить конфлікт з Росією", - зазначив Горбач.

Експерт наголосив, що у Східної Європи є єдина квота і в України немає конкурентів на місце непостійного члена Радбезу ООН.

"Це збільшить престижність держави. Частково матиме значення для інвесторів, які вкладають свої гроші в Україну. Міжнародно фінансові організації теж це постфактум врахують. Сподіватимемося, що рішення сьогодні ухвалять і нашу державу приймуть як непостійного члена Радбезу ООН. У цьому є впевненість української сторони і міжнародних дипломатів. Проведені попередні переговори з усіма учасниками", - додав він.

Схожі новини