Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Барвисті улюбленці

Світлана Канівець із Черкас уже близько семи років вирощує тюльпани, нарциси та крокуси. Спочатку квітами займалися свекри. Потім за справу взялася вона (коли перебувала у декретній відпустці)

Світлана Канівець старанно доглядає свої квіти. Фото з архіву Світлани Канівець.
Світлана Канівець старанно доглядає свої квіти. Фото з архіву Світлани Канівець.

Стартувала з кількох сотень ци­булин. А тепер уже є ціле госпо­дарство, в якому працюють усією сім'єю. Чоловік поливає тюльпани, за­готовляє дрова та опалює теплицю. За­лучається до роботи й донька Ліза — до­помагає різати і пакувати квіти.

Загалом, то доволі копітке заняття. Для успішної вегетації рослинам слід створити спеціальні умови. Зокрема, необхідне тепло. Від січня до березня родина спалює одну-дві машини дров.

«Взимку доводиться вставати кілька разів за ніч, аби підкинути в котел полін­ця, проконтролювати температуру. На сон залишається хіба 3−4 години. І так упродовж трьох місяців», — розповідає господиня.

Окрім нічних підйомів, виникають й інші труднощі. І з ними треба давати раду. Траплялося, що купували зіпсова­ні цибулини. Якось усі жовті тюльпани захворіли, тож довелося їх викинути.

Особливі проблеми з’явилися на по­чатку повномасштабної війни. Невдовзі після того, як родина висадила квіти, у більшості регіонів масово зникала елек­троенергія. Тому Канівці були змушені терміново придбати генератор. Водно­час тоді різко впав попит на букети, адже людям було не до краси та подарунків.

Однак навіть за таких обставин пані Світлана не залишила улюбленої спра­ви.

«Віддаю перевагу класичним тюль­панам, що мають гостру форму. Також ми спробували плекати півонієподібні різновиди і були приємно здивовані. Бо коли рослина повністю розцвітає, то схожа на півонію. Кожного сезону до­лучаємо новинки», — продовжує ентузі­астка.

На завершення вона порадила, як довше зберегти зрізані квіти. Тримати їх варто у прохолоді (+14−18°С), подалі від батареї опалення. У вазі часто змінюйте воду, додавайте льоду.

Алла КОВАЛЬСЬКА.

Схожі новини