Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Трохи по рівчаках їдь. Що ти все по асфальтованих стежках!»

Волонтери здійснили мрію воїна Тараса Байдали, який втратив на фронті зір, але мріє кататися на велосипеді

Фото з особистого альбому Наталії Кузьми
Фото з особистого альбому Наталії Кузьми

У соцмережах на сторінці невтомної «бджілки"-волонтерки Наталії Кузьми, яка опікується хлопцями і дівчатами, які проходять реабілітацію після поранення, побачила розповідь про Тараса Байдалу. Хлопець — колишній екоактивіст — мобілізувався ще 2014-го. На фронті був піхотинцем і розвідником. Не раз дивився у вічі смерті, але доля була прихильною до нього. Куля пролітала повз, міни вдавалося обходити…

Потім була невелич­ка перерва. Тарас навіть брав участь у миротворчо­му загоні в Африці. Та коли у лю­тому 2022-го московити поперли повномасштабною війною, знову став на захист рідної землі.

В одному з інтерв'ю — ще до поранення — Тарас розповідав, що люди, які пішли захищати країну, дуже свідомі. Вони ніко­ли не продадуть свій голос за гречку. У цьому ж інтерв'ю хло­пець казав, наскільки важливо, щоб суспільство комунікувало з військовими, які повернулися з фронту.

А потім був пекельний Бах­мутський напрямок… Жахливе поранення змінило життя хлоп­ця назавжди. Був у комі, втра­тив зір, частково слух, «полеті­ли» зуби… У Тараса нема кількох пальців на руці. А дівчина, яку кохав і з якою мріяв одружити­ся, почала віддалятися, а потім покинула Тараса.

— Ми познайомилися завдя­ки відомій екоактивістці Оле­ні Жук, — розповіла журналістці «ВЗ» Наталія Кузьма. — Олена у соцмережах написала: «Є вете­ран, який колись любив катати­ся на велосипеді. Велосипедом їздив на роботу. Треба велоси­пед-тандем, щоб разом поката­тись. Хто готовий?».

Наталія Кузьма розповіла про Тараса Байдалу на своїй сторін­ці. Вірила, що знайдеться не­байдужа людина, яка здійснить мрію Тараса, — і хлопець поката­ється. Відгукнулася Надія Тим­ків: «Тандем є!».

— Раніше, у мирному жит­ті, Тарас їздив на велосипеді на роботу, — каже Наталія Кузь­ма. — Звісно, тепер незрячій людині їхати на велосипеді не­можливо. Окрім того, що не ба­чить, ще й не володіє лівою ру­кою. Нам дуже хотілося зробити йому приємність — здійснити його мрію. Страшенно зраділа, коли відгукнулися Надія Тимків і її чоловік Юрій. У них є такий велосипед, а Юрій буде першим номером у тандемі.

Щоб здійснити мрію Тараса, поїхали у Стрийський парк. Та­рас ще й «підстьобував» Юрія: «Трохи по рівчаках їдь. Що ти все по асфальтованих стеж­ках!».

За словами Наталії Кузьми, за горнятком чаю в одному з ресторанів парку Тарас розпові­дав (не скаржився!), що друзів у нього майже нема. З тих, з ким пішов захищати Україну, хтось досі воює, інші стали ангелами. А волонтери не завжди мають час для спілкування.

До розмови долучився бать­ко чотирьох дітей, приватний підприємець, який здійснив мрію Тараса, Юрій Скребець.

— Такий подвійний велоси­пед-тандем, про який писала Наталія Кузьма, є у нас. Ми його придбали торік, щоб з дружи­ною катати дітей. Запропонував свою допомогу, привіз велоси­пед з Краковця до Львова, щоб здійснити бажання цього від­важного хлопця.

— Яка була реакція Тараса, коли з вами проїхав перше коло у парку?

— Ми з Тарасом познайо­милися у день поїздки. Хло­пець виважений, спокійний, по-філософськи ставиться до того, що з ним сталося. Я не бачив на його обличчі ознак захоплен­ня чи, навпаки, розчарування. Коли ми покаталися, я запитав, чи хотів би він повторити поїзд­ку. Тарас відповів, що йому ще треба подумати. Як тільки Тарас захоче знову промчати з вітер­цем, обов’язково виконаю його бажання.

Схожі новини