Передплата 2024 «Добрий господар»

Історик Ілько Лемко заробив за зйомки у кліпі гурту Kalush 2,5 тисячі гривень

Вперше у житті знявся у кліпі - про Львів за мотивами пісні Скрябіна

Ілько Лемко
Ілько Лемко

Гурт Kalush (переможець Євробачення 2022 року) випустив у You Tube пісенний кліп «То є Львів». Це сучасне аранжування пісні Скрябіна. Відеоробота гурту Kalush про місто Лева увійде до нового альбому патріотичних пісень українських виконавців, який презентують 3 листопада. В альбомі будуть чотири треки — спільні роботи з легендами української музичної індустрії.

У кліпі «То є Львів» знявся відомий львівський історик, краєзнавець, 72-річний Ілько Лемко. Він є головним героєм кліпу: ідеальний львів'янин: інтелектуал, мрійник, кавоман та поціновувач рідного міста. Ілько Лемко виступає тут не лише як актор, а й у новому до себе амплуа — співавтором музики до кліпу про Львів. Записав короткий сольник.

Кожен львів‘янин знає секрет подяки на всі випадки життя — запросити на каву

За сюжетом кліпу, головний герой, вчитель школи, їде у вінтажному трамваї на уроки. І так захопився красою міста, замріявся, що при виході забув у трамваї дипломат з документами. Розгублений блукає вулицями міста, сидить на зупинці, сумує і, зрештою, вмивається від хвилювання у фонтані… Аж раптом незнайомець на вулиці Лесі Українки виносить забутий у трамваї портфель. Вчитель хоче віддячитися, та чоловік відмовляється від грошей. Але кожен львів‘янин знає секрети подяки на всі випадки життя — запросити на філіжанку кави. В одній з кав’ярень, де експонують старовинні світлини, вчитель показує своєму «рятівнику пропажі» фотоапарат та свої роботи. Бо Львів, кава та фото — нероздільні речі. Сьогодні теж є традиція фотографувати на телефон ранкову каву на фоні міста чи на літніх майданчиках, і ще зняти на екран гаджета теплі розмови за ароматним напоєм.

Далі за сюжетом головний герой проводить урок і веде своїх вихованців в бібліотеку.

«То є Львів — мій колега, про нього різне кажуть. „Приєжджим із востока“ Криївку тут покажуть. То є Львів — моє місто, не з простого тіста: ліплений роками, друзями й ворогами. То є Львів старенький, мудрий сивий дядько», — слова з кліпу «То є Львів» у виконанні гурту Kalush.

«Мій музичний вклад у кліп — соляк»

«Мені захотілось надати нового дихання пісні Скрябіна „То є Львів“, щоб про неї не тільки всі згадали, а щоб вона була на слуху, як у старшого покоління, так і у нового», — розповів лідер гурту Kalush Олег Псюк.

Як повідомив Ілько Лемко, зйомки кліпу відбулися в середині вересня і тривали чотирнадцять годин. «Мій музичний вклад у кліп — соляк з 0:24 до 0:32 секунди кліпу. І за цей скромненький соляк мене записали аж в автори музики», — хвалиться історик.

«Дивлюся тепер кліп, дещо собою не задоволений»

«До мене зателефонували менеджери гурту Kalush, запропонували знятися в кліпі, — розповідає Ілько Лемко у коментарі для „ВЗ“. — Порадив пошукати професійного актора. Мені відповіли: „Ви ідеальний кандидат. Ми вас бачили в програмі Гаврика“. Погодився на зйомки і не пошкодував. Кліп має менш як три хвилини, а зйомки тривали чотирнадцять годин. Там було багато цікавих кадрів, моментів — на жаль, не можна все помістити. Хоча було багато дублів, деякі для мене незнайомі речі. Я добре з цим всім впорався. Хоча дивлюся тепер кліп і дещо собою не задоволений. Проте мені всі кажуть, що я там зіграв ідеально свою роль».

Запитую про гонорар за акторську роботу в кліпі. «Працював за гонорар! — відповів Ілько Лемко. — Мені запропонували 2,5 тисячі гривень. Не торгувався з менеджерами гурту за ціну. Я за своє життя заробляв половину зарплати прибиральниці. Це наші реалії. В нас інтелектуальна праця не ціниться».

Схожі новини