Передплата 2024 «Добра кухня»

Реабілітація та рекреація. У Брюховичах будуть апартаменти, оздоровчий центр для воїнів і термали

Про такі майбутні позитивні зміни на ділянці по вулиці Широкій, 2 у Брюховичах йшлося під час публічної презентації від SENSAR Development.

Маючи усі юридичні підстави будувати, компанія SENSAR Development, зважаючи на спротив громадськості, змінила проєкт забудови на користь реабілітації та рекреації

Повноцінний готель з великою територією та басейном, апартаменти для тимчасового проживання не вище чотирьох поверхів, лікувально-оздоровчий центр для ветеранів та воїнів, приватний дитсадок, більше озеленення та розробка джерел термальних вод, які, за попередніми даними геологів, є саме на цій ділянці. Це передбачає оновлений та відкоригований проєкт від забудовника SENSAR Development на вулиці Широкій, 2 у Брюховичах. А ще 10 мільйонів гривень на будівництво місцевої школи — як внесок у розбудову соціальної інфраструктури селища.

Про такі майбутні позитивні зміни на ділянці по вулиці Широкій, 2 у Брюховичах йшлося під час публічної презентації від SENSAR Development. На презентацію та громадське обговорення представники будівельної компанії запросили місцевих мешканців, громадських активістів, владу та журналістів. Зустрілися просто на ділянці.

Релокована будівельна компанія із Запоріжжя SENSAR Development зайшла у цей проєкт близько року тому. Маючи усі юридичні підстави будувати, забудовник, утім, зіштовхнувся з громадським спротивом та негативною реакцією Львівської міської ради. Як з’ясувалося згодом, напередодні своєї ліквідації Брюховицька селищна рада погодила на вулиці Широкій, 2 щільну забудову багатоквартирного житла, торгових центрів та офісів. Чиновники не взяли до уваги, що тут стоїть недобудована школа, яку Брюховицька сільрада «списала» своїм рішенням.

Натомість зі створенням Львівської ОТГ, а відповідно і ліквідацією Брюховицької сільради, ситуація змінилась. Львів і громадськість зійшлись у думці: у фактично рекреаційній зоні не можна зводити багатоповерхівки. Дана ситуація стала неприємним сюрпризом для фірми-забудовника. Але команда SENSAR Development, навіть маючи на руках абсолютно всі дозволи та документи на будівництво, пішла на компроміс: підприємство змінило проєкт забудови на вул. Широкій, 2 у Брюховичах.

«Ми родом із Запоріжжя і маємо в своєму портфелі багато проєктів, три з яких ми добудували вже під час війни у місті, що за 40 км від лінії фронту, — зазначив під час зустрічі засновник і CЕО будівельної компанії SENSAR Development Марк Марченко. — Ми маємо певний досвід в будівництві. І коли зіштовхнулись із такою ситуацією, — за всі роки роботи для нас це вперше, — то вирішили, що хочемо дослухатись до бажань громади і піти їй назустріч. Попри все, ми хочемо бути корисними в місті, яке нас прихистило, де ми зараз маємо можливість жити, працювати і будувати. Війни в нашому житті було більш ніж достатньо, не хочемо ні ким воювати. Хочемо будувати сучасні проєкти, які будуть відповідати всім потребам часу і людей».

Компроміс виглядає так: готель та апартаменти лише для тимчасового проживання замість запланованих спочатку багатоповерхівок та торгових центрів, реабілітація, рекреація, соціальний внесок на будівництво школи. Проєкт повністю переосмислили і комерційну привабливість вирішили шукати у побудові та адмініструванні готелю. Таким чином щільність забудови ділянки змогли зменшити до 20−25%. А ще — це дало змогу зберегти багаторічні дерева, яким загрожувала вирубка. Готель з апартаментами теж не буде високим — на три, лише в деяких корпусах чотири поверхи. Із басейном. Для готелю вже шукають міжнародного оператора — ведуть перемовини, зокрема, з «Хілтоном» та «Ріксусом». На першому поверсі забудови буде розташована певна комерція і приватний дитячий садок.

Також забудовник пообіцяв збудувати реабілітаційний центр площею понад 500 квадратних метрів. Цей заклад має стати своєрідним продовженням проєкту UNBROKEN, який активно розвиває Львів.

SENSAR Development — будівельна компанія родом з прифронтового міста, її фахівці не з чуток знають, що таке ракети С-300 і які руйнування і травми вони завдають. А тому тут прагнуть, щоб захисники, які потребують лікування, могли якісно лікуватись і відновлюватись вдома, а не їхати за кордон.

А як щодо термальних джерел, про які у Брюховичах багато говорять, але які поки що ніхто так і не облаштував? У SENSAR Development повідомили, що вже проводять початкові роботи з вивчення ґрунту, щоб визначити термальний потенціал на цій ділянці. Будуть позитивні висновки фахівців — забудовник готовий коригувати проєкт, адже термали — це комерційно привабливий фактор.

Щодо недобудованої школи на ділянці, то, за словами Марка Марченка, її стан аварійний і не підлягає відновленню. «Тому ми фінансово долучимось до будівництва нової школи в Брюховичах. Бо нам не байдуже. Відповідний лист про 10 мільйонів гривень як соціальний внесок ми вже скерували до Львівської міської ради», — зазначив керівник SENSAR Development.

Схожі новини