Передплата 2024 ВЗ

На площі Ринок стартував Фермерський ярмарок

За кілька годин торгівлі орендна плата для фермерів — 500 гривень

Цього року на фермерському ярмарку представлено 24 фермерських господарств. Серед товарів - крафтові хліби, м’ясні вироби, сири, джеми, плодово-ягідні вина, мед, свіжі овочі, фрукти… Фото авторки
Цього року на фермерському ярмарку представлено 24 фермерських господарств. Серед товарів - крафтові хліби, м’ясні вироби, сири, джеми, плодово-ягідні вина, мед, свіжі овочі, фрукти… Фото авторки

Попри загрозу ракетних ударів, у суботу, 3 червня, у Львові на площі Ринок стартував традиційний Фермерський ярмарок. Така торгівля була в центрі міста з давніх часів, уже кілька років цю традицію відродили і активно розвивають. Цього року ярмарок працюватиме аж до середини жовтня: щосуботи до 15 години. Орендна плата за день торгівлі - 500 гривень. Ярмарок продуктів від крафтових виробників уже встиг стати одним із найбільш відвідуваних після Різдвяного та Великоднього.

Журналістка «ВЗ» вирушила на фермерський ярмарок, щоб придбати органічні смаколики для недільного столу, порівняти ціни на продукти на ярмарку і у супермаркетах, поспілкуватися з продавцями та покупцями.

… Оскільки ярмарок відкрили напередодні «зелених свят», покупців прийшло чимало, серед яких туристи, вимушені переселенці. У попиті - полуниця, за неї правлять дешевше, ніж на ринку — 50−55 гривень за кілограм. Продавці-фермери (головна умова ярмарку — присутність під час торгівлі власника агробізнесу) дозволяють пробувати ягоди, для цього її ополіскують водою, аби все було гігієнічно. На кожному прилавку, як і належиться є дезінфектори, вологі серветки, ємності для сміття…

Зауважила, напередодні свята продавці продуктових ринків Львова на 5−10% підняли ціни на ягоди — закарпатську полуницю та черешню. Тож ягоду вигідніше купувати все ж на фермерському ярмарку.

Фермер Віктор із Пустомитів, який торгує на вудженими ковбасами, тушкованим м’ясом, паштатами, смальцем та іншими м’ясними намазанками запрошує мене до своєї торгової ятки. Пропонує звернути увагу на півлітрову банку сала з… обліпихою. За неї просить 120 гривень. Сало мені засмакувало, тож поповнюю свою торбинку. Ковбаси та шинка тут теж дешеві - від 220 гривень за кілограм. Сало зі спеціями на будь-який смак — 250 гривень за упаковку. Усе смачне і свіже. До деяких яток із судженими ковбасами — черги.

«У перший день роботи ярмарку маю хороший торг, — каже пан Віктор. — Зі мною з покупців ніхто не торгувався. Пощастило (Сміється. — Авт.). Не завжди так буває на таких ярмарках».

Домашні яйця продають по 60 гривень за десяток. Перепелині - 65 гривень за упаковку із 25 штук.

Пучок зелені - 10−15 гривень (дешевше, ніж на ринках та в супермаркетах). Овочі «борщового набору» нового урожаю — 30−35 гривень за в’язку (мододий буряк з бадиллям, морква, часник, цибуля). Капуста на ярмарку по 40 гривень за кілограм.

Який ярмарок без солодощів та вина? Цукерки ручної роботи у стилі фітнес — 45 гривень за штуку, вино — 300 гривень за пляшку.

Схожі новини