Передплата 2024 «Добра кухня»

«У більшості випадків діти просять одяг і солодощі»

Якщо хочете стати помічником Святого Миколая, візьміть собі бодай один лист від сироти

Уже менше як за місяць до українців прийде з подарунками Святий Миколай. Цього свята, що родом з дитинства, очікують і дорослі, і діти. Пишуть листи до Святого Миколая діти із забезпечених родин, пишуть і ті, у кого нема батьків, бо вірять у казку і чекають на добрі дії. А чарівниками та помічниками Святого Миколая для діток із сиротинців та малозабезпечених родин другий рік поспіль стали люди з відкритими серцями з благодійного фонду «Здійснити мрію».

Із благодійниками цього фонду я не­одноразово їздила у сиротинці та бу­динки для людей похилого віку, що на Львівщині. На власні очі бачила, скільки пакунків ледве вміщаються у власні ав­тівки керівника фонду Уляни Флишко та її друзів-однодумців. А нещодавно поба­чила на особистій сторінці Уляни у соцмережах фото листів, які написали діти зі сиротинців Святому Миколаю. А далі допис: хто хоче стати для малечі Свя­тим Миколаєм і подарувати дитині свято, може взяти собі один лист (а то й більше) і здійснити ту найжаданішу мрію сироти.

— Таку акцію ми розпочали торік, під назвою «Миколайко-2019», — розповіла мені Уляна Флишко. — Тоді охопили май­же 800 дітей з різних сиротинців облас­ті. Люди телефонували і просили дати ще бодай кілька листів, щоб стати поміч­никами Миколая. Цього року благодій­ний фонд «Здійснити мрію» вирішив про­довжити традицію, і організували акцію «Миколайко-2020».

Для початку організатори взяли пе­релік тих, кому хочуть допомогти. До списку перших потрапили діти з Добро­мильської школи-інтернату, що на Ста­росамбірщині, якою давно опікуєть­ся фонд «Здійснити мрію». З цієї школи благодійники отримали 80 листів. Зго­дом листи від 17 діток надійшли з Йоси­повицького сиротинця, що у Стрийсько­му районі. А ще від дітей із Золочівського району, які фонд так і не виклав у соцме­режі, бо дітей взяла під опіку місцева вій­ськова частина. Отримав фонд і листи зі сиротинця, що у Краківці (Яворівський район), з Кам’янки-Бузької і Сокальсько­го району.

— Однак не лише діткам зі сиротинців ми допомагаємо, — каже Уляна. — Опікує­мося ще й родинами. До прикладу, сім’я Оксани Дадак з Буська, про яку ми про­читали у «Високому Замку». Оксана з чо­ловіком бере хворих дітей на виховання і ставить їх на ноги. Ми забрали листи з родини Оксани Дадак і розмістили їх в Інтернеті. Можливо, не дуже вдале по­рівняння, але листи від цих діток люди з добрим серцем розхапали, як гарячі пи­ріжки. Лише за мить!

— То скільки загалом цього року ма­єте листів до Святого Миколая?

— Майже три сотні. Менше, ніж торік.

— Маєте ще нерозібрані листи?

— Так, є. Ми ще не забрали листів з Лаврівського сиротинця. Там лише де­сятеро дітей, але переживаю, щоб усе встигнути. А ще там є сім’ї, де немає од­ного з батьків.

— Про що в основному просять діти?

— У більшості випадків — одяг. Ну й, звісно, солодощі. Здивували діти з інтер­нату у Добромилі — усі хочуть ліхтарики і капучино.

— Хто може стати помічником Ми­колая?

— Будь-хто, кому не байдужа дитяча мрія, хто має фінансову можливість при­дбати подарунок, який у Святого Мико­лая просить дитина. Цього року подарун­ками нас забезпечують і благодійники з Іспанії, Італії, Німеччини, Польщі. Зі США вже надійшов подарунок для хворої ді­вчинки Юлі зі Сокаля.

— До якого числа можна забрати лист?

— До 9 грудня. Бо нам ще потрібний час звірити кожен подарунок із листом. Якщо чогось у цьому подарунку не ви­стачатиме, ми вже самі це придбаємо. Правда, є люди, які не мають часу ходи­ти по магазинах і шукати подарунки. То скидають кошти на наш рахунок із зазна­ченням імені тієї дитини, якій хочуть до­помогти.

— Як відбувається передача пода­рунків від помічників Миколая?

— Привозять до мене, або я забираю при зустрічі. Потім ми з дівчатами сорту­ємо — в одному кутку подарунки для дітей з Яворівщини, в іншому — з Добромиля… До 15−16 грудня намагатимемося роз­везти усе адресатам.

Хто хоче долучитися до ак­ції «Миколайко-2020» і допомог­ти сироті здійснити мрію, може написати Уляні Флишко у ФБ або зайти на сторінку благодійного фонду «Здійснити мрію». Можна також звернутися у редакцію га­зети «ВЗ» по контакту Уляни та її помічників.

Схожі новини