Передплата 2024 «Добрий господар»

Смугаста ягода: як приготувати кавун

Кавун допоможе оздоровити серце, знизити тиск, зняти болі у м’язах

Мабуть, немає людини, яка б не любила поласувати ски­бочкою солодкого соковитого кавуна. І їсти його можна що­дня і досхочу, не побоюючись набрати зайвих кілограмів.

Тюрське слово «кавун» означає «диня», або «ве­личезний огірок». І в цьому немає нічого дивного, тому що і кавун, і диня, і огірок належать до однієї родини — гарбузових. Свій родовід кавун веде від ди­ких рослин тропічної Африки. У пустелі Наміб і напівпустелі Ка­лахарі досі можна натрапити на зарості дикого кавуна. У Старо­давньому Єгипті він був відомий ще 4000 років тому. В Україну кавун завезли у 8−10 століттях з Індії — за часів жвавої торгівлі з Київською Руссю.

Кавун — найкорисніша ягода, стільки вітамінів і мікроелемен­тів немає в жодній іншій. Це ві­тамін А, вітаміни групи В, вітамін С, багато фруктових кислот, які омолоджують організм, очища­ють його.

Користь кавуна величезна для людей з атеросклерозом, ішемічною хворобою, тому що в ньому є калій і магній, які дуже добре діють на серцевий м’яз, заспокоюють його і чудово очи­щають судини, кров, лімфу. Та­кож кавун збільшує потік сечі, не створюючи додаткового на­вантаження на нирки, що допо­магає уникнути утворенню ка­менів. Кавун здатний поліпшити зір, знизити кров’яний тиск, зняти болі у м’язах, а також ко­рисний для кісток, бореться з астмою і допомагає у випадку раку простати. Фахівці зазна­чають, що кавун може поліпши­ти стан шкіри, освіжає і зволо­жує її. Що дуже важливо, кавун можна їсти людям із цукровим діабетом, щоправда, лише у першій половині дня, і небага­то. Кавун навіть сприяє знижен­ню ваги, підсилює статевий по­тяг та й просто піднімає настрій.

Щоб дати своєму організму відпочити, можна провести роз­вантажувальний день на каву­нах. Упродовж дня раз на тиж­день їсти лише кавун, останній прийом має бути о п"ятій вечо­ра. Але це стосується здорових людей, розвантажувальні дні на кавунах не можна проводити ді­тям і людям із хронічними за­хворюваннями. Кількість кавуна у розвантажувальний день має бути приблизно 700 грамів на один прийом їжі.

Щоб придбати смачний ка­вун, уважно подивіться на пля­му на шкірці — місце, на якому кавун лежав на землі. Вона має бути жовтою. Середні кавуни, досить важкі для свого розміру, будуть найсолодшими. Хвостик має бути сухим. Рецепти страв із кавуна діляться на кілька кате­горій. Кавунова м’якоть годить­ся для салатів, десертів і напоїв. Є рецепти приготування кавунів у соляному розчині. З кавунових шкірок готують цукати.

Овочевий салат із кавуном

1 скибка кавуна, 5 помідорів чері, 1 огірок, синя цибуля — за бажання, жменя руколи, 6−7 маслин, 1 ст. ложка сиру фета, сіль і перець — до смаку, лимонний сік, олія.

З кавуна зрізати шкірку, очис­тити від зерняток, нарізати неве­личкими шматочками. Огірки на­різати півкільцями, томати чері — на половинки. Маслини розрі­зати навпіл. Скласти все у гли­боку миску, додати руколу, фету й, за бажання, нарізану тонкими кільцями цибулю. Посолити, по­перчити, скропити лимонним со­ком, полити олією та перемішати.

Смажений кавун

1 кг кавуна, 1 ст. ложка олії, 1,5 ст. ложки меду, 1,5 ст. ложки лимонного соку.

Кавун нарізати трикутни­ми скибочками. У чашці зміша­ти олію, мед та лимонний сік, цією сумішшю змастити ка­вун. Викласти кавун на решіт­ку над розпеченим вугіллям або на пательню-гриль і смажити по 7 хв з кожного боку (або поки на кавуні не з’являться корич­неві смужки від решітки). Такий кавун можна їсти як самостійну страву.

Алкогольний сорбет із кавуном

¼ великого кавуна, 3 ст. ложки соку лайма або лимона, 2 ст. ложки горілки, 1/3 склянки цукрової пудри, 1 ст. ложка подрібненого базиліку.

З кавуна зрізати шкірку, ви­йняти зернята. Нарізати куби­ками і збити блендером до од­норідності. Додати сік лайма або лимона, горілку та цукро­ву пудру, знову збити. Дода­ти базилік і добре перемішати. Перекласти пюре у контейнер, закрити кришкою і поставити в морозилку. Через годину ре­тельно перемішати. За годину ще раз повторити процедуру. І так кілька разів.

Маринований кавун

1,5−2 кг кавуна, 2−3 зубчики часнику, 50 мл оцту 9%. Для маринаду: 1 літр води, 4 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка солі.

Для маринування годиться кавун, який вам не смакує, — не­достиглий і не солодкий. Розра­хунок — на одну трилітрову банку. Кавун добре помити, нарізати. Шкірку можна не очищати. Бан­ки вимити і простерилізувати. В окремій каструльці прокип"ятити кришки. На дно банки поклас­ти очищений часник, потім — на­різаний кавун. Закип’ятити воду і залити вміст банки, накрити кришкою, накрити рушником. Залишити на 40 хвилин. Потім воду злити за допомогою спе­ціальної кришечки з дірочками. Виміряти літраж води, що була у банці. Таку ж кількість чистої води закип’ятити разом з цу­кром і сіллю. Приблизно на три­літрову банку йде 2 л маринаду. У банку влити 50 мл оцту, доли­ти маринад, щоб вода стікала че­рез край. Закрити. Перевернути банку кришкою донизу, накрити на дві доби. Зберігати можна і в квартирі.

Схожі новини