Передплата 2024 ВЗ

«Цих діток треба не просто навчитися любити. Треба віддати їм своє серце»

У Добромильську школу-інтернат з подарунками завітали волонтери

От не може керівник благодій­ного фонду «Здійснити мрію» Уляна Флишко всидіти на місці! То затарить аж під самий дах власну автівку і мчить до дітей-сиріт, або у дім престарілих, то вже піклується про воїнів АТО. Попередньо телефонує до керівництва закладів і запитує: чого зараз найбільше потре­буєте? Кидає клич, і за кілька днів її помешкання перетво­рюється на склад гуманітарної допомоги для нужденних. І щоразу до її дій долучаються нові люди, готові прийти на допомогу. Я з Уляною вже не раз їздила у такі благодійні подорожі. А цього разу вона запросила мене у Добромиль­ську спеціальну школу-інтер­нат, що у Старосамбірському районі. Каже: «З нами поїде волонтерка пані Марія, яка живе в Іспанії, і мало не всі свої зароблені гроші витрачає на благодійність».

Пані Марія пообіцяла дітям наступного року знову привезти подарунки. Фото автора
Пані Марія пообіцяла дітям наступного року знову привезти подарунки. Фото автора

Я ледве вмістилася в Уля­нину автівку. У багажнику одяг, кольорові фарби, зо­шити, заколки для дівчаток і на­віть біжутерія. У салоні — вели­чезна коробка з круасанами, шоколадками, чипсами, кінде­рами і печивом… Як тільки ми під’їхали до воріт інтернату у До­бромилі, хтось гукнув: «Уляна приїхала!», і на подвір’я висипала дітвора. «То все для нас? Давайте допоможу поскладати». До мене підбіг 16-річний (на вигляд) Бог­дан і запропонував познайомити­ся. Побачив у мене телефон і по­цікавився, котра година. «А маєте в телефоні погоду?».

Як згодом розповів дирек­тор інтернату Володимир Муль, доля цього хлопчика, як, зрештою, і всіх дітей цього за­кладу, — складна. До інтернату потрапляють діти з розумови­ми відхиленнями. Богдан недав­но повернувся зі США. Туди його забрала американська роди­на. Мабуть, не змогла підібрати ключика до серця хворої дитини ця американка, бо Богдан у на­паді агресії поламав жінці руки… Подружжя повернуло хлопця в Україну.

— Уляно, покатайте мене на машині, — благав Богдан. — Ну, хоча б до воріт! Я вас так люблю!

До цього прохання долучи­лося ще багато хлопчиків, і Уля­ні довелося виконати їхнє про­хання.

За словами Володимира Єв­стаховича, в інтернат потра­пляють діти… їхніх же вихован­ців. Тут є і діти алкоголіків, і діти неповносправних. Я бачила ді­вчинку, з якої позбиткувався рід­ний батько. Їй тоді було лише ві­сім років. Дитина не витримала сексуальної наруги і опинила­ся тут.

— Я вас так люблю, — знову підбіг Богдан. — Дайте свій теле­фон — подивлюся, котра година і яка завтра буде погода…

Михайло Євстахович спосте­рігає за цією картиною — одні розгортають «кіндери», інші приміряють заколки до волос­ся, ще хтось сукню до себе при­кладає, і усміхається. Радіє так, як ці малі діти, ніби йому волон­тери привезли смаколики. Він тут уже вісім років. Для кожного вихованця — як рідний тато. Тур­ботливий, господарний. «Ви б приїхали сюди вісім років тому, — каже Уляна. — Тут усе було таке занедбане…».

Вміє директор вислухати, а іноді й насварити. Бо ж діти час­то викидають такі «колінця», що це потім виливається у вели­ку копійку. Як-от Богдан, напри­клад. Має «слабинку» до кранів. Роздивиться навкруги, бачить, що немає вихователів, і може на раз вирвати п’ять кранів. Михай­ло Євстахович свариться, пояс­нює, що не можна нищити май­но, а Богдан схилить голову, ніби розуміє, а потім сміється, мов­ляв, таки вдався його «жарт»…

Володимир Муль колись ди­ректорував у середній школі, що у сусідньому селі.

— За освітою я фізик. Ніколи не мріяв стати директором спе­ціальної школи, — каже, — бо вва­жав, що директор спеціальної школи — то є завгосп. Коли мій попередник загинув, керівни­цтво району запропонувало очо­лити Добромильський інтернат. Моя дружина катеригорично не погоджувалася. Навіть пригро­зила: «Або я, або спецшкола».

Пан Володимир все ж таки дав попередню згоду, бо був пе­реконаний, що у Львові його кан­дидатуру не затвердять, адже на цю посаду претендувало 16 осіб. Але після співбесіди з тодішнім головою ОДА Костюком і його заступником керівництво облас­ті призначило його директором.

— То дружина залишилася з вами?

— Коли я приїхав зі Львова, схитрував. Кажу: не пройшов. Маруся з радості мене обцілу­вала і сказала: «Є Бог на небі». Згодом довелося сказати прав­ду, але не повірила. А через два роки Маруся запитала: «Може, візьмеш мене до себе на робо­ту?». Зізнаюся: я її відмовляв, бо знаю, які тут важкі діти, а де­які дуже важкі. Провести урок з ними — справа нелегка.

Дружина все ж таки наполя­гла на своєму і отримала вчи­тельську посаду.

— Їй було дуже важко. Мару­ся — вчитель з досвідом. Вміє знайти підхід до учнів і звикла, що її мають слухати. Але не мо­гла зрозуміти, як це під час уроку незадоволений учень може по­слати… «дуже далеко». Запла­кана прибігла до мене і попро­сила її звільнити. Переконував, що ці дітки — добрі, але обділе­ні ласкою батьків, тож треба зна­йти до них підхід. Я ж також пер­ші два місяці щодня «сам себе звільняв», думав — не витримаю. Цих діток треба не просто на­вчитися любити, треба віддати їм своє серце. Коли я заходжу на подвір’я школи, а ці діти біжать назустріч і кожен хоче обняти, як рідного батька, радію, бо не­даремно стільки часу і любові їм віддаю.

Минуло два місяці, і Марія Муль стала невід’ємною частин­кою цього колективу. Зараз тут 80 дітей з відхиленням розумо­вого розвитку. Декого на каніку­ли забирають родичі, а 14 сиріт тут цілий рік. Багато в інтернаті дітей з неблагополучних родин.

В інтернаті працює 70 осіб, які навчають і доглядають вихо­ванців. Згідно зі штатним роз­кладом, тут бракує медиків. Во­лодимир Євстахович не може погодитися з тим, що у такій школі немає жодного психіатра! Педіатр працює на 0,5 ставки, стільки ж має стоматолог. Ізо­лятор неукомплектований. На думку директора, краще змен­шити кількість разів харчуван­ня. За п’ятиразового харчування і таких великих порцій діти того всього не з’їдають. Тому не ці­нують бананів, апельсинів і по­чинають кидатися фруктами. А ще волонтери тут часті гос­ті, тож солодощами в інтернаті діти не обділені. Директор бід­кається, що дітям тут забороне­но працювати. І це помилка дер­жави! Бо вони, покидаючи стіни інтернату, стають безпорадни­ми. Вдома дітей привчають мити посуд, чистити картоплю і готу­вати, прибирати… А в інтернаті все подають «під ніс».

— Яка подальша доля цих дітей, коли вони закінчують школу?

— Йдуть у профтехучилища і продовжують здобувати спеці­альність: хтось швейну, хтось пе­рукарську, а дехто чоботярську чи будівельну. У нас є факульта­тиви і спеціально обладнані кла­си, де ми викладаємо дітям ази майбутніх професій.

— Чи були випадки, коли дитину батьки сюди віддали, а потім, передумавши, заби­рали додому?

— Самовільно до нас ніхто не потрапляє. Усі повинні мати ске­рування з психіатричної клініки. За час моєї роботи жодної дити­ни ніхто не забрав.

Поки ми спілкувалися з ди­ректором, на подвір’ї діти не від­ступали від відомої волонтер­ки Марії Вертетської, котра привезла їм подарунки з Іспанії. Пані Марія живе у цій країні вже 20 років і допомагає нужденним з України.

— Усе почалося у 2014 році. Те, що тоді сталося на Майда­ні, змінило не лише мене, а й ба­гатьох заробітчан за кордоном. Ми бачили, що на Майдані були люди, які прагнули змінити Укра­їну, і ми повинні були їх у цьому підтримати. Я знайшла в Іспанії однодумців, і ми взялися допо­магати — передавали одяг і ко­шти. Мої знайомі живуть у Басів­ці, що на Львівщині, тож пакунки я передавала їм, а вони вже роз­возили за призначенням. Коли почалася війна, то вони у вій­ськовий госпіталь возили цілі «баули».

Пані Марія залишилася сама. Стала вдовою, а згодом помер і єдиний син. Тому повністю при­святила себе волонтерству. 2015 року організувала першу групу воїнів АТО на реабілітацію до Іспанії.

— Коли я вперше прийшла у військовий госпіталь до керів­ництва, мене виганяли чотири рази, — каже пані Марія. — Я ска­зала, що не належу до жодної організації, а особисто від себе і своїх друзів хочу допомогти тим, хто захищає мою країну. «Жіноч­ко, — сказали мені. — Таких, як ви, тут вже були десятки, обіця­ли і Грецію, й Італію, а потім зни­кали назавжди». Але мені вдало­ся переконати керівника, і перші 17 осіб полетіли на реабілітацію у Мадрид.

Зізнаюся, я була здивова­на тією щирістю і відданістю, якою живе пані Марія. На по­чатках вона щотижня передава­ла в Україну 80 кілограмів бага­жу — взуття, одяг, медикаменти, памперси… А потім — по 50. Це ж скільки тонн допомоги пере­дала жінка за власний кошт! Те­пер передає лише памперси і медикаменти. Донедавна пере­давала ще подушки і ковдри, які віддавала подруга, котра пра­цювала у п’ятизірковому готелі. У дорогих готелях часто заміню­ють постіль, тож вона домови­лася з керівництвом, щоб це не викидали, а віддавали як гума­нітарну допомогу. І добротні по­душки з ковдрами опинялися у госпіталях та дитячих будинках. На жаль, через карантин готель закрили. Подруга пані Марії віді­йшла у кращий світ.

— Цілий рік працюю задля того, щоб привезти воїнів до Іс­панії за власний кошт, — каже пані Марія. — Торік почала пра­цювати з Уляною Флишко, і до нас приїхали дітки. Проживан­ня і харчування забезпечувала я особисто. Мене часто запиту­ють: а хто вам дає кошти? Люди не можуть повірити, що я це все роблю за свої гроші. А дех­то дивується, мовляв, нормаль­на людина не може віддавати усе зароблене на волонтерство. Може! Просто у кожного своє бачення. Коли я привожу, напри­клад, чотирьох воїнів до Іспанії, українка Інна цілий місяць ро­бить їм безкоштовно масажі. А це щодня чотири години. Чим я їй можу віддячити? Інна просить, коли буваю в Україні, провідати її маму, яка живе у Вінницькій об­ласті. І я щороку виконую її про­хання.

Відпустка пані Марії добі­гає кінця, але вона перед по­верненням до Іспанії виконала ще одну місію — привезла пода­рунки діткам у Добромильський інтернат. «Ви ще до нас приї­дете? Ми вас так любимо!» — на­вперебій запитували діти. Пані Марія змахнула сльозу, кож­ного пригорнула і поцілувала: «Обов'язково приїду наступно­го року…».

Схожі новини