Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Море без коронавірусних тестів та обсервацій?

Українців чекають на курортах Туреччини, Албанії, Болгарії, Єгипту, Чорногорії, а також на елітних Мальдівах

Пакуйте валізи! Щоправда, наразі українці можуть поїхати на мор­ський відпочинок без двотижневої обсервації та коронавірусних тестів лише в обмежений список держав — Туреччину, Болгарію, Ал­банію, Хорватію, Чорногорію (з 22 липня — подорожі лише авіатран­спортом), ОАЕ, а також на елітні острови — Мальдіви. Про це повідо­мила «ВЗ» власниця туристичної агенції, мандрівниця зі стажем, яка нещодавно повернулася із Туреччини, — Оксана Гутник.

Деякі з цих країн, каже пані Оксана, встановили для українців свої правила від­починку. Наприклад, на Мальді­вах дозволено проживання лише в одному готелі на острові, а не у двох-трьох. Їхати з готелю на ін­дивідуальні екскурсії по островах можна. Хорватія приймає україн­ців, які подорожують власними ав­тівками, але за умови негативного тесту, який потрібно зробити за 48 годин. Це трохи незручно для ав­томобільного туриста, який пере­тинає аж два кордони. Експерти кажуть, для тесту треба принай­мні 72 години. Угорщина при­ймає транзитом автівки українців, які подорожують до Хорватії, але потрібно показати документ про бронювання готелю, житла.

«Відпочивати в Туреччині ціл­ком безпечно. Там дотримано усіх заходів безпеки — в аеро­порту, в готелях, під час транс­феру та на екскурсіях, — продо­вжує розмову Оксана Гутник. — Персонал працює сумлін­но. Видно, що усі зацікавлені в безпеці та в тому, аби турис­тичний сезон відбувся. Десять днів тому відпочивала у Туреч­чині в компанії українців та нім­ців. Там також були поодинокі росіяни, які приїхали на курорт транзитом через Білорусь. Ймо­вірно, росіян прбільшає на ку­рортах Туреччини вже з 1 серп­ня. Країни наразі домовляються про відкриття кордонів. Звичай­но, турки раді бачити у себе ро­сіян, бо це для них хороший за­робіток. Для турків — пріоритет гроші!».

Не Туреччиною єдиною. Для українців кордони уже відкри­ла також Болгарія, де не потріб­но тестів на «корону». Найеко­номніший варіант відпочинку у скромному готелі Болгарії — від 300 євро за тиждень. Це подо­рож автобусом. «Туроператори не піднімали цін на болгарський напрямок, — каже Оксана Гут­ник. — У деяких готелях ціни на­віть нижчі за минулорічні».

Популярний напрямок серед українців центральних регіонів — Албанія. За словами пані Окса­ни, львів’яни туди подорожують на море рідше, оскільки вильо­ти лише з Києва. Найдешевший варіант відпочинку на албан­ських курортах — від 400 євро.

«Албанія набирає популяр­ності серед українців, — сказав „ВЗ“ менеджер турфірми Олек­сандр Ковальський. — Країна славиться унікальною культур­ною спадщиною, адже тут зу­стрілись іллірійська, грецька та римські культури. Сім ночей від­починку з авіавильотом із Ки­єва — 369 євро (в ціну включе­но лише сніданки). Є варіанти і за 500−700 євро — з дворазовим харчуванням».

Без жодних проблем укра­їнці можуть подорожувати до Чорногорії, Єгипту, ОАЕ. «Єги­пет уже вийшов зі списку „чер­воної зони“, там чекають україн­ців, — зазначила Оксана Гутник. — Не потрібно ізоляцій, тестів. Щодо Чорногорії, тести потрібні — після повернення до України. Туроператори активізувалися і просять, щоб забір біоматеріа­лу проводили безпосередньо в аеропорту (після повернення). Хороша новина — ці тести опла­чуються за рахунок страховки пасажира».

Схожі новини