Передплата 2024 «Добрий господар»

Гриби кучеряві, як баранчики

У ці дні, коли рясні дощі змінюються спе­кою, спричиняючи «припарки» (тепле, насичене вологою повітря), якнайкраще по­чуваються гриби. За такої погоди вироста­ють немовби на очах і тим тішать любителів «тихого полювання».

У бережанки Марії Білик особливий при­від для радості: разом з півсотнею борови­ків в урочищі «На Курманці», що по дорозі на Мечищів, «вполювала» дві «баранячки». Так нази­вають різновид грибів, що нагадують кучеряву голівку молодої овечки. Або — колобок із десят­ками маленьких капелюшків. Гурмани кажуть, що «мастеґа» із «баранячок» значно смачніша й аро­матніша, ніж підлива з грибів білих. І поживніша. Тому великою удачею вважається знайти цього екзота. Від людей він зазвичай ховається у траві, у кущах. Любить тінь. А от сонця уникає.

— Цього разу ми «баранячки» засушимо, — розповідає кореспондентові «Високого Зам­ку» Остап Білик, чоловік Марії Федорівни, який працює водієм. — Якщо взимку до зупи дода­ти жменьку цієї сушки, неймовірний запах буде розноситися по всій хаті.

За сезон Білики припасають на зиму не менше шести трилітрових слоїків сушених грибів. Вистачає для їхньої сімейки і на свя­то, і на будень.

Схожі новини