Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гнат Герич: "Медиків треба обстежувати пріоритетно, але так не є!"

  • 15.05.2020, 16:25
  • 5 216

У Львівській лікарні швидкої медичної допомоги на COVID-19 масово хворіють медики: станом на сьогодні - 56 таких хворих. 

Серед інфікованих — переважно терапевти, неврологи, анестезіологи, нейрохірурги… Специфіка цієї лікарні у тому, що тут воюють з усіма патологіями, серед яких коровірус — супутня історія. Відтак ці лікарі не входять у список визначених, які надають допомогу хворим з COVID-19. Відповідно, додаткових оплат для них не передбачено.

Львівська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги — єдиний в області медичний заклад, який зараз, у час пандемії коронавірусу, приймає невідкладних ургентних хворих. Тобто усіх найважчих з ДТП, з інсультами, інфарктами, гострими станами, що потребують негайного втручання хірургів, травматологів, нейрохірургів, хірургів-гінекологів й інших медиків, везуть тільки сюди. Щодня, за словами медичного директора лікарні з лікувальної роботи Лесі Кобецької, у лікарню приходять 100−150 хворих, з яких близько ста госпіталізують. Тут — найважчі пацієнти, яким роблять надскладні хірургічні втручання. Відповідно і смертність тут найвища з усіх лікарень Львова.

Першим на COVID-19 захворів у цій лікарні лікар-анестезіолог, працівник відділення реанімації й інтенсивної терапії, який ще взимку лікував пацієнтів з важкими двобічними пневмоніями. Цілком можливо, вже тоді вони мали короновірус. Пацієнти померли, а лікар захворів теж на двобічну атипову пневмонію. У стані середньої важкості перебував у Львівській обласній клінічній інфекційній лікарні. А з початку березня, відколи оголосили карантин, медики цієї лікарні почали хворіти один за одним…

Гнат Герич
Гнат Герич
— Ми передбачали таку ситуацію, адже подібне відбувалося у європейських лікарнях такого рівня, — каже кореспонденту «ВЗ» завідувач 1-го хірургічного відділення лікарні Гнат Герич. — Хворіли медики, які не мали достатнього індивідуального захисту. Ми говорили про те, що у нашій лікарні бракує засобів індивідуального захисту. Так ривало доти, доки наш головний лікар, завдяки численним благодійникам, не роздобув захисні костюми, не використовуючи бюджетні кошти. В вони потрібні, бо звідки ми знаємо, чи хворий, який до нас поступив з гострою патологією, не є носієм COVID-19? Кожного потрібно розглядати як потенційного вірусоносія. З 56 медиків, у яких підтверджено COVID-19, не усі мають клінічні прояви, пневмонії, багато хто є безсимптомним вірусоносієм. Тобто ПЛР-позитивний, але людина фізично не має жодних проявів і симптомів, проте може інфікувати інших, бо виділяє збудника.

Наша лікарня має найбільше навантаження з усіх в області. Лікарі виконують сотні хірургічних втручань, при цьому мусять постійно переодягатися, змінювати костюми на обробку, бо операції проводяться лише у стерильних умовах, відтак ризик інфікування сильно зростає. У стаціонарах велика концентрація людей, серед яких є вірусоносії. У нашому хірургічному відділенні оперуємо пацієнтів, які поступають з хірургічною патологією, а супутнім є COVID-19. Хірург не може як інфекціоніст зранку одягнути захисний костюм, респіратор, рукавиці — і ходити у цьому захисному одязі цілий день. На операцію хірурги «миються» і переодягаються у стерильне. Так само урологи, травматологи, гінекологи, нейрохірурги, тобто майже всі медики з відділень нашої лікарні. Мусять одягати стерильний одяг на операції. Відповідно, перед кожною операцією потрібно щоразу переодягатися. Нестерильний одноразовий одяг утилізують, багаторазовий йде на обробку. Якщо врахувати, що на добу є 30 хірургічних втручань, уявляєте, скільки разів треба це робити. Ще є інші маніпуляції медичні, які теж потребують стерильних умов. Захисні костюми у лікарню надійшли із значним запізненням, відтак маємо наслідки: медики інфікувалися.

Наш лікар чотири години стояв у загальній черзі до намету в інфекційній лікарні, щоб здати тест. Чи це нормально? Медиків повинні оглядати пріоритетно, в окремій черзі. Має бути централізована система тестування для лікарів. Ідеально — перевірити усіх медиків лікарні тестами ПЛР. Такої можливості у Львові нема. Перевіряють швидкими тестами, які не є достатньо інформативними. Адміністрація лікарні десь вибила експрес-тести, щоб перевіряти працівників. ПЛР-тест треба чекати 6−7 днів. Це надто довго, за цей час лікар може розносити інфекцію. Якщо у медика симптомів немає, але швидкий тест показав, що вірус є, то ми не можемо відправити усіх працівників на обсервацію на 6−7 днів, поки прийдуть ПЛР-аналізи, бо тоді впаде медична служба. А ще треба обстежити усіх контактних, родину, відділення…

Лікарня гостро потребує медсестер і санітарок. Медичного молодшого персоналу у лікарні не вистачає, але потрібно підняти заробітну плату, щоб люди при такому великому навантаженні не працювали за 3−4 тисячі гривень. Добре, що львівський міський голова Андрій Садовий допоміг з доплатами та преміальними для медсестер і санітарок.

Обіцяні 300% наша лікарня не отримує, бо ми не потрапили у перелік тих, хто лікує хворих з COVID-19, але фактично лікуємо усіх, хто поступає у лікарню. Тобто у лікарні — спалах інфікованих медиків, які працювали з хворими, а по факту від держави вони не отримають нічого.

Леся Кобецька
Леся Кобецька

— Наша лікарня зараз, на час карантину, не має такого ж статусу, як обласна інфекційна, Центр легеневого здоров’я, 8-ма міська клінічна лікарня, Львівський обласний госпіталь інвалідів війни і репресованих ім. Ю. Липи, — каже кореспонденту «ВЗ» медичний директор з лікувальної роботи міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Леся Кобецька. — Наш заклад не визначений як опорний, тобто такий, який надає медичну допомогу пацієнтам з коронавірусною інфекцією. Наша лікарня від початку карантину визначена, як заклад, який надає невідкладну ургентну медичну допомогу мешканцям Львова і області. Теж є наказ, який нас зобов’язує надавати ургентну медичну допомогу хворим, які мають супутні пневмонії, якщо йдеться про гостру хірургічну патологію чи інсульти. Вимірявши температуру і визначивши у такого пацієнта COVID-19, ми його ізолюємо від інших і надаємо медичну допомогу. Скерувати нашого хворого, в якого виявили короновірус, в інфекційну лікарню, ми не можемо, бо його треба негайно оперувати. І операцію можливо зробити лише у нашій лікарні. 150 таких пацієнтів на день (наша лікарні стільки приймає) — це надзвичайно велике навантаження. Щоденно 600−650 пацієнтів у нашій лікарні перебувають на лікуванні. І кожен пацієнт потенційно може бути носієм коронавірусної інфекції. Наші медики захворіли масово тоді, коли люди почали ігнорувати карантин.

Плануємо відкрити у себе ПЛР-лабораторію.

З наших 56 підтверджених ковідних хворих медиків четверо вже одужали, мають другий ПЛР-тест мінусовий.

Схожі новини