Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Колись по сіль у Дрогобич їздили чумаки. Чому тепер не поїхати сюди туристам? 

Свою соляну перлину Дрогобич захистив. Наразі…

Кілька тижнів тому Фонд Держмайна України не включив Дрогобицький солевиварювальний завод до числа тих підприємств, які підлягають приватизації у 2020 році. Правдиву ейфорію викликало це рішення в Дрогобичі, де до цього підприємства — особливе ставлення. Йдеться про стародавню історичну пам’ятку міста: побудований ще в ХI столітті солевиварювальний досі залишається живим свідченням тих часів, коли до краю Франка з усіх-усюд з’їжджалися по сіль чумаки. Тому не дивно, що категорично налаштована проти приватизації своєї соляної перлини місцева влада зробила все для того, щоб зупинити процес ії купівлі-продажу.

Як далі розгортатимуться події? Рішення не включати підприємство до переліку об’єктів, що підлягають приватизації у 2020 році, не означає, що Фонд держмайна не зробить це у 2021 році, якщо доти не відбудуться події, що остаточно вирішать долю підприємства на користь дрогобицької громади.

Перший сигнал-попередження вже пролунав. У Фонді держмайна попередили, що про безоплатну передачу об’єкта у комунальну власність міста, як того добиваються у Дрогобичі, не йдеться. Якщо хтось на нього має якісь плани, — нехай викупить. Стало зрозуміло, що Київ вдруге на поступки не піде, якщо ті, хто долучився до призупинення процесу приватизації, не наведуть серйозні аргументи, що засвідчать гарну перспективу використання підприємства в майбутньому.

У Дрогобичі чудово розуміють, що рухатися старим шляхом не можна. Тому пропонують свій варіант розвитку подій — «перезавантажити» підприємство. Новий підхід полягає в тому, щоб, запозичивши досвід сусідньої Польщі, де на базі таких самих, як у Дрогобичі, старих солеварень створюють музей-скансени та перетворюють їх у цікаві туристичні об’єкти та лікувальні центри, продовжити життя своєї історичної пам’ятки.

Такої ж думки дотримуються і у Львівській облдержадміністрації, без підтримки якої Дрогобич нізащо не отримав би від Фонду держмайна перепочинку, цієї паузи в один рік, упродовж якого має довести, що готовий до реалізації власного проекту збереження солеварні. У Львові, і це засвідчив заступник голови облдержадміністрації Юрій Холод під час своєї недавньої поїздки до Дрогобича, активно долучаються до того, щоб перетворити Дрогобицький солевиварювальний в один із майбутніх центрів туристичних маршрутів України.

Фото з Facebook Юрія Холода
Фото з Facebook Юрія Холода
Фото з Facebook Юрія Холода
Фото з Facebook Юрія Холода

Не лише сіль могли б тут купляти туристи. На підприємстві, де дотепер експлуатуються 50-метрові соляні шахти, цілий валеологічний заклад, якщо знайдуться інвестори, можна відкрити. Чому ні? Якщо в загазованій, потерпаючій від смогу столиці спритники-бізнесмени це роблять у звичайних багатоповерхівках, де високим попитом користуються процедури у соляних кімнатах — чому аналогічні процедури не надавати там, де є відповідне природне середовище? Сам Бог велить це робити!

м. Дрогобич

Схожі новини