Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ірина Микичак: «Бажаючих їхати було багато, ми відібрали найбільш кваліфікованих, готових фізично і морально працювати в умовах епідемії".

  • 05.04.2020, 18:00
  • 3 840

В Італію з медичною гуманітарною місією вирушили двадцять українських лікарів-реаніматологів

Про це у телефонній розмові домовились президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Італії Джузеппе Конте. За сприяння та ініціативи глав МЗС та МВС разом з фахівцями МОЗ України підготовлені найбільш ефективні засоби підтримки і допомоги італійським лікарям, яка матиме кілька етапів. Насамперед до Італії вирушили українські лікарі: десятеро від МВС і десятеро від МОЗ. Наступного тижня з України прибудуть дезінфектори та засоби індивідуального захисту. А у разі потреби Україна зможе надати Італії гелікоптери для евакуації хворих з важко доступних гірських місць Північної Італії. Як повідомила кореспонденту «Високого Замку» перший заступник міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак, українські медики працюватимуть упродовж двох тижнів в італійських лікарнях, що у регіоні Марке, де здобудуть важливий для України досвід.

— З десяти медиків, скерованих від МОЗ, є троє львівських лікарів, — розповідає Ірина Микичак. — Двоє із Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру (Львів) та один лікар з Львівської обласної клінічної лікарні. Усі троє лікарі — анестезіологи.

— За яким принципом вибирали лікарів для цієї місії?

— Ми від МОЗ звернулися до областей, щоб упродовж короткого часу відібрали медиків, які готові відпрацювати таку вахту в Італії. Це не волонтерська робота. Італійська та українська сторони фінансують усі витрати, включно зі страхуванням. Звісно, розглядалися найбільш кваліфіковані, ініціативні, готові фізично і морально працювати в умовах епідемії. Оперативне прийняття рішень у складних умовах, виваженість і висока працездатність, — якості переважної більшості анестезіологів-реаніматологів. Нам важливо, аби колеги вивчили, як лікують таких пацієнтів в Італії і по приїзді провадили досвід в Україні. Бажаючих їхати було багато, але ми вибирали з тих, хто знає іноземну мову, оперативний, мобільний. Серед членів делегації медики, які працювали у польових госпіталях під час війни.

— У соцмережах багато панічних «вкидів» про те, що у той час, коли в нашій країні набирає обертів епідемія, найкращі лікарі їдуть за кордон. Особливо це стосується Тернопільської області, де, як описують, вже нема кому лікувати людей, бо багато лікарів позвільнялися і похворіли…

— Так, ми потерпаємо від потоку панічних настроїв у соцмережах та інтернетресурсах, від повідомлень, що медики звільнилися чи похворіли. Сьогодні точно не той час, коли рятувати державу треба на ток-шоу чи постами у ФБ. Прикро, що є особи, які не мали у практиці жодного важкого пацієнта, а зараз виступають «експертами». Паніка категорично протипоказана. Важлива мобілізація населення, усвідомлений вибір кожного до самоізоляції. Надзвичайно потрібна довіра і підтримка медиків. Я постійно спілкуюся з медиками з областей, зокрема, Тернопільщини. Головна лікарка Монастириської районної лікарні Стефанія Підгірна, яка на самоізоляції керує медзакладом, у телефонній розмові розповідала, що саме нагнітання страхів привело до звільнення медперсоналу. Але за кілька днів медсестри повернулися до праці, бо розуміли, що пацієнтом може стати рідна людина кожного з них, згадали, що медицина — це не тільки білий халатик і затишний кабінетик. Медицина — це ризики, це виснаження, це жертовність. Переважна більшість наших медиків, на жаль, працюють десятиліттями у таких умовах. Повірте, що не менш небезпечною була епідемія кору чи дифтерії. Працювати у районних лікарнях дійсно важко. Проте, подібна ситуація зараз у цілому світі, навіть у тих країнах, де дуже сильні системи охорони здоров’я.

Перше правило для усіх — не нашкодити! За кордон відрядили лише 20 медиків на два тижні, а в Україні анестезіологів є близько тисячі. Загалом в Україні є значно більше медиків і лікарень з розрахунку на тисячу населення, ніж в інших країнах. Багато про це говорили перед входженням у реформу. Ця епідемія фактично тестує системи охорони здоров’я різних країн на спроможність та організованість, на солідарність та взаємодію з населенням. Від того, що українські лікарі здобудуть досвід в Італії, виграють українці, бо ці лікарі будуть тут по приїзді краще лікувати. Також чекаємо делегацію лікарів з Китаю, які поділяться своїми напрацюваннями. МОЗ вдячне кожній країні, кожній громадській організації, кожній людині за ініціативи, за реалізацію різноманітних проектів на підтримку медиків і населення у такий непростий час.

— Вже багато було рекомендацій, але прошу вас ще раз наголосити на основних.

— Маска — перший рівень захисту. На жаль, люди не завжди дбають про елементарні правила санітарної культури. Хтось влаштовував акції проти вакцинації, ще комусь не пасують маски, а ще хтось не миє руки після санвузла і готує дітям їжу у дитсадку. Є такі, хто героїчно йде хворим на роботу або ж приховує контакти з хворими коронавірусною хворобою і ризикує здоров’ям цілих колективів. Багато медиків нарікали на надмірні вимоги санепідслужби. Проте, коли її зліквідували, не покращилось дотримання цих вимог, наша відповідальність і самоконтроль недостатні. Значна частина адміністрацій лікарень і медперсоналу часто-густо ігнорували дотримання у стаціонарах правил інфекційного контролю.

Зараз заходами карантину фактично купуємо в епідемії час, щоби краще підготуватися до її пікового навантаження. Вже значно покращилося забезпечення засобами захисту і медобладнання.

При дотриманні карантину та інфекційного контролю усередині, в лікарнях, значно знизимо ризик захворюваності лікарів і здатність реагувати на епідемію наших лікарень. На даний момент в Україні вже є близько 50 хворих медиків. Не у всіх випадках — це внутрішньо лікарняне інфікування.

Усі країни світу виявилися не готові до такої ситуації, не лише Україна. Це світова пандемія. Окрім Антарктиди, уражені всі країни. Від усієї кількості людей, які захворіють, 80% хворіють легко. Така статистика. Але ми не знаємо, якою буде ситуація в Україні. Через те, що багато хто хворіє і не звертається до лікарів, оскільки легко переносять хворобу. Але людина, яка цей вірус перенесе на ногах, може інфікувати людину, яка є вразлива через хронічні хвороби, має цукровий діабет, онкологію чи інші недуги. Тому чим менше зараз ходити поміж люди, торкатися руками десь у громадських місцях, магазинах, на вулиці, тим менше шансів наражати на небезпеку себе та інших.

Наша система охорони здоров’я переживає тест на спроможність. У Чернівецькій, Івано-Франківській, Тернопільській областях найскладніша епідситуація в Україні, але лікарі дають раду власними силами. Ми готові на запит будь-якої області висилати бригади медиків з інших областей, але наразі, за запевненням лікарів з кожного з цих регіонів, такої потреби немає. З усіма областями зараз є контакт — живемо у час розвинених інформаційних технологій. Не треба сумніватися у тому, що десь є напруга, а МОЗ про це не знає. Всі медики комунікують і на потреби МОЗ реагує відразу. Є можливість телемедичних консультацій.

Щодня маємо поступове збільшення кількості хворих. На жаль, є летальні випадки. Переважно на тлі важких хронічних хвороб. Специфічного лікування цього вірусу не знайдено. Треба це розуміти і не вимітати ліки з аптек. Лікарі застосовують посиндромне лікування, використовують випробувані протоколи лікування пневмоній та інших ускладнень за потреби… Карантин — єдиний дієвий метод запобігання хворобі, ліпше не допустити, аніж потім лікувати. Вакцинації немає. До цього часу не було такої хвороби, щоб настільки багато було потреби на респіраторну терапію. Зрозумілою мовою — це включення штучних легень. Кожна країна має ту кількість апаратів ШВЛ, яка була необхідна у до епідемічний час. Китай, Італія, Іспанія, навіть Великобританія і США зіштовхнулися з тим, що пацієнтів стало більше, ніж апаратів.

До теми…

Лікарі зі Львова, які перебувають в Італії з медичною місією:

• Директор Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру Андрій Синюта повідомив, що в Італію вирушили двоє лікарів анестезіологів-реаніматологів із ЗУСДМЦ — завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Роман Собко та лікар-анестезіолог Тарас Оранський. Доктор Роман Собко першим зголосився у 2014 році поїхати на Схід України працювати у польовому госпіталі, де перебував більше року і рятував українських воїнів на передовій. За результатами народного голосування Роман Собко був визнаним найкращим анестезіологом 2019 року.

• Заступник генерального директора з медичної частини Львівської обласної клінічної лікарні Лілія Юхимів розповіла, що в Італію вирушив кваліфікований анестезіолог-реаніматолог Роман Бариляк, який 19 років працює в ЛОКЛ.

Схожі новини