Передплата 2024 «Добрий господар»

Чоловіки – більш вразливі до коронавірусу

А найбільш захищеними є… діти та підлітки. За даними Центру контролю за захворюваністю КНР, на вікові групи 0-10 років та 10-19 припадає 1% хворих

Чого й слід було очікувати: китайський коронавірус дістався України. Перший випадок зараження зафіксовано у Чернівцях у вівторок, 3 березня. Захворів 38-річний українець, який 26 лютого разом із дружиною повернувся з Італії: на літаку — до румунського міста Сучава, а вже звідти — авто. На кордоні подружжю виміряли температуру, але жодних симптомів не було. Подорожнім вручили пам’ятку про необхідність самоізоляції у разі появи будь-яких підозрілих проявів та відпустили додому. 29 лютого у чоловіка піднялася температура, з’явився сухий кашель. 2 березня перший випадок інфікування Covid-2019 був підтверджений лабораторно. Його дружина почувається здоровою. Але через пікет, який городяни влаштували під її домом, жінку довелося госпіталізувати. Крім нього, інфіковані ще п’ятеро українців: одна українка в Італії та ще четверо наших співвітчизників у Японії. До слова, в Італії інфікованих — понад 2200, померло майже 80 осіб.

Україна посилено готується до мож­ливої епідемії. Як повідомляє Forbes, у 24 обласних центрах визначено лікар­ні, куди доправлятимуть хворих, і ще сім — у Києві. Одночасно тут зможуть нада­ти допомогу 2500 пацієнтам. За інфор­мацією МОЗ України, загалом інфекцій­ні стаціонари в Україні розраховані на 12 тисяч місць. Лікарів-інфекціоністів у нас — близько 2 тисяч. У відомстві перекону­ють: апаратів штучного дихання виста­чить на всіх пацієнтів, які потребувати­муть підтримки дихальної функції. Лише в інфекційних лікарнях їх 605.

Як пояснюють у МОЗ, інфекційні бок­си використовують тільки на початкових стадіях розвитку спалаху або епідемії. Надалі ж використовують всі ліжка інфек­ційного стаціонару, після чого (якщо є така потреба) перепрофільовуються інші заклади охорони здоров’я. Це — не укра­їнське ноу-хау, а світова практика.

Як уберегтися?

Профілактика — така ж, як і за грипу та ГРВІ:

— часто мити руки із милом не менш ніж 20 секунд (якщо це з якихось при­чин неможливо — використовувати анти­септики із вмістом спирту (не менше 60−80%), регулярно протирати ним робочий стіл, «мишку» комп’ютера, дверні клям­ки тощо);

— не їсти сирого м’яса, м’ясних суб­продуктів і яєць;

— не торкатися брудними руками рота і носа, не терти очі; на період спалаху, що вже невдовзі може перейти в епідемію, бажано відмовитися від потиску рук, як це зробив міністр внутрішніх справ Німеччи­ни Хорст Зеехофер, відмовившись потис­нути руку главі уряду Ангелі Меркель;

— повноцінно харчуватися, висипляти­ся, вживати достатньо рідини, більше ру­хатися;

— під час кашлю та чхання прикривати­ся одноразовою хустинкою, яку після ви­користання одразу викинути;

— за погіршення самопочуття залиша­тися вдома і сконтактуватися зі своїм сі­мейним лікарем; повернувшись з Китаю, Південної Кореї, Ірану чи Італії, де зафік­совано найбільш потужні спалахи захво­рюваності, залишайтеся протягом двох тижнів вдома, уникаючи контактів з інши­ми людьми;

— від людей з явними ознаками за­студи — триматися на відстані мінімум 1,5 м. Хоча інфікована Covid-2019 люди­на може заражати оточення і при цьому сама не хворіти.

Хто у групі ризику?

Так само, як і у випадку грипу, — люди похилого віку (особливо у віці 80+), хво­рі на цукровий діабет і артеріальну гіпер­тензію, а також особи з респіраторними та імунологічними проблемами. У цієї ка­тегорії хворих частіше розвивається таке небезпечне ускладнення, як пневмонія. Симптоми інфікування Covid-2019 — не­жить, кашель, підвищення температури тіла (у чоловіка із Чернівців вона піднялася до +37,40С). Часом — утруднене дихання. Чоловіки більш вразливі до вірусу. Водно­час лікарі не беруться стверджувати, що молоді і здорові можуть не боятися китай­ського коронавірусу. Невідомо, як імунна система конкретної людини відреагує на контакт із новим, незнаним їй патогеном. На щастя, більшість хворих одужує.

Як це не дивно, але найбільш захище­ні від вірусу … діти та підлітки. За дани­ми Центру контролю за захворюваністю КНР, на вікові групи 0−10 років та 10−19 припадає лише 1% хворих.

Чи потрібно носити медичну маску?

«Якщо ви медик або захворіли, — так, бо в обох випадках можете становити потенційну загрозу для оточення. В усіх інших випадках — ні. Маска, яка щільно прилягає до обличчя, перешкоджає роз­бризкуванню крапель слини, що можуть містити часточки вірусу. Але вона не за­хищає від потрапляння цих крапельок ззовні», — пише The Washington Post, по­силаючись на слова найбільш авторитет­них у США лікарів-інфекціоністів.

Як лікується інфекція?

«Оскільки захворювання провокуєть­ся вірусом, антибіотики — неефективні, — пише The Guardian. — Противірусні пре­парати, які застосовуються за грипу, не працюють. Специфічного лікування про­ти Covid-2019 не розроблено. Терапія на­цілена на усунення симптомів. У більшості випадків імунна система людини само­стійно може впоратися зі збудником (за даними ВООЗ, це відбувається з 80% за­ражених. — Авт.). Практично всі, кому не вдалося побороти хворобу, мали осла­блений імунітет та супутні захворювання».

А тим часом…

Поки увага українців прикута до коро­навірусу, грип забрав життя ще чотирьох людей: жителів Львівщини — 64-річної жінки та 78-річного чоловіка (деякі ЗМІ повідомляють, що померлі були подруж­жям) та двох жителів Кіровоградщини (одному чоловікові було 60 років, друго­му — 67). Медики пояснюють: у більшості випадків грип дає ускладнення, якщо лю­дина старшого віку, має супутні захворю­вання, пізно звертається по медичну до­помогу і не щеплена від грипу.

Перед цим на Львівщині через усклад­нення грипу помер 30-річний чоловік, який захворів ще 17 лютого, а до меди­ків звернувся лише 21, з важкою пневмо­нією. Того ж дня і помер.

За статистикою ВООЗ, смертність від грипу становить менше 1% (в Україні — менше 0,16%). Щороку на цю недугу хворіє понад 1 млрд людей у світі, з них 400 тисяч помирає. За прогнозами Центру громад­ського здоров’я України, цього епідсезону на грип перехворіє від 4,8 до 6,7 млн укра­їнців. За станом на початок цього тижня грип забрав життя 48 українців.

Схожі новини