Передплата 2024 ВЗ

Дітей виховує сама, а аліменти платитиме чоловікові!

Жінка стала жертвою спрощеної системи призначення аліментів на утримання дітей

Вижити на одну зарплату з двома дітьми непросто. А хмельничанка Наталія Ніколаєва тепер змушена буде утримувати двох синів лише на частину зарплати. Адже за рішенням суду вона має сплачувати аліменти на утримання дітей на користь чоло­віка, хоча той з ними не живе. Жінка програла апеляцію, тож на роботу уже надійшов лист від виконавчої служби. Тепер з її зарплати вирахо­вуватимуть 2218 грн — по 50% про­житкового мінімуму на кожну дитину.

Від того, що чоловік так учинив не лише з нею, а й з власними сина­ми, Наталя досі не може оговтатись, адже прожили разом не один рік. Стар­шому синові цього року виповниться два­надцять, меншому — вісім. «Жили, як усі, — спочатку була любов, потім почались конфлікти. Намагались їх вирішувати. Стосунки погіршились, коли почали над­ходити листи з банків про заборгованість за кредитами. Просила не брати позик. Він пояснював, що бере їх на розвиток бізнесу. Торгував електроінструментом, потім хімією. Наскільки я знаю, хімією він торгує й досі, але ПП закрив, бо тепер він формально безробітний, — розпові­дає Наталія Ніколаєва. — Я була членом батьківського комітету. Ми хотіли покра­щити умови для дітей у класі, але намага­лись це зробили своїми руками. Тож май­же два тижні я обдзвонювала батьків: хто що зможе принести, хто що зможе зроби­ти. Чоловік приревнував, мовляв, я бозна з ким переписуюсь. Якось прийшла до­дому, а він почав мені викручувати руки, шарпати так, що потім синці були. Для мене це була остання крапля. Я попроси­ла його вибратися з квартири. І наприкін­ці травня минулого року він так і зробив. Чесно, думала, що за якийсь час емо­ції вляжуться і ми обговоримо ситуацію як дорослі люди. Влітку поїхала з синами на море в Одесу. Повернулись практич­но на його день народження, навіть ку­пили подарунок, аби діти привітали тата. Але мене чекав інший сюрприз — лист від виконавчої служби про сплату аліментів на утримання дітей на користь чоловіка. Тобто на той момент ми ще навіть не були офіційно розлучені!».

Як виявилось, чоловік скористався тим, що досі зареєстрований у квартирі дру­жини, так само, як і діти. Тож подав на алі­менти на утримання дітей, бо начебто вони проживають з ним. Того, що мати також живе з дітьми і квартира належить саме їй, суд до уваги не взяв. Пані Наталя каже, добре, що бабуся оформила дарчу на цю квартиру ще до того, як вона вийшла за­між. Інакше він би судився ще й за житло.

Адвокат Наталії Роман Рачок каже, що такий випадок у його практиці вперше. Навіть чоловіки, які й справді після роз­лучення виховують дітей, не часто пода­ють на аліменти на колишніх дружин.

«Фактично пані Ніколаєва стала заруч­ницею спрощеного порядку стягнення аліментів. Тепер для того, щоб отримати судовий наказ про стягнення аліментів, до­статньо подати заяву та прикріпити до неї документи, які підтверджують проживан­ня разом з дітьми. У цьому випадку бать­ко взяв довідку з ЦНАПу, що він прописа­ний за цією адресою, — каже Роман Рачок. — Суд, очевидно, занадто завантажений, аби перевіряти кожен папірець, який до­дається до заяв. Ми звернулись з заявою про стягнення аліментів з цього, так би мо­вити, батька. Але оскільки він формаль­но безробітний, то йому нараховують борг. Ми також подали заяву про перегляд судо­вого наказу за нововиявленими обставина­ми — першу інстанцію ми виграли, а апеля­цію програли. Тепер готуємо касацію. Крім того, подали заяву про визнання судового наказу таким, що не підлягає виконанню. Хоча заява зареєстрована ще 20 листопада минулого року, вона ще навіть не призна­чена до розгляду. Подали і заяву до Націо­нальної поліції за фактом шахрайства. Але наша головна мета — визнати наказ таким, що не підлягає виконанню, і таким чином зняти з жінки тягар сплати аліментів

Схожі новини