Передплата 2024 «Добрий господар»

Воші байдуже, на чиїй голові оселитися…

У групі ризику – всі люди, незважаючи на вік, довжину волосся і соціальне становище.

Це паразитарне захворювання медики називають педикульозом — від латинського pediculus («воша»). Людство давно пересіло із возів на авто з 500 кінськими силами, однак знищити маленьких кровопивць досі не спромоглося. У групі ризику — всі люди, незважаючи на вік, довжину волосся та соціальне становище.

«Воші не довго можуть жити поза тілом людини, бо харчуються виключно людською кров’ю. Якщо позбавити вошу її основного джерела енергії, лобкова помре через 10 годин, головна — через добу, а платтяна — через 7-10 діб», — розповідає лікар-епідеміолог Олександра Яхницька.

Кожна воша проходить три стадії розвитку — яйця (гниди), личинки і статево зрілої особини. Яйця помітити складно, особливо якщо шевелюра густа і світла. Вони зовсім крихітні (сягають 1-1,5 мм у довжину), мають жовтувато-біле забарвлення. Самка міцно приклеює їх до кореня волосся.

Личинка — сірувато-коричневого кольору. Пересувається за допомогою трьох пар лапок. Тримається за волосину чи тканину, зокрема синтетичну, кігтиками. Дорослі воші також сірувато-коричневі. Після трапези темніють. Самки крупніші за самців.

Головна воша оселяється на волосяній частині голови, але може також тимчасово замешкати на тілі, одязі чи білизні. Кожна самка щодня відкладає у середньому по чотири яйця (за життя — 150). Живе дорослий паразит 27-38 діб.

Лобкові воші (площиці) облюбовують інші ділянки тіла — лобок, брови і навіть… нижні кінцівки чи пахви, якщо на них є багато волосся. Ці паразити не поспішають виказати свою присутність — рухаються повільно і мало. За день самка відкладає по три яйця. За життя — 50.

Платтяні воші живуть у білизні, а коли їх багато — можуть «кучкуватися» в одязі, постелі, панчохах і колготах, взутті. Коли надходить «час обіду», переповзають на шкіру. Яйця самиці відкладають у швах виробів, у різних «закапелках» (наприклад, на дні кишень) купками по 6-14 штук на день (200-300 за життя). Живе паразит від 32 до 46 діб.

«Найчастіше зараження вошами відбувається, коли користуємося чужими гребінцями, приміряємо чужі головні убори, носимо чужий одяг чи білизну, — застерігає лікар. — Воша не стрибає і не літає, а повзає — може легко перепо­взти з однієї голови на іншу та почати обживатися на новому місці. Ось чому цими паразитами найчастіше заражаються діти — у дитсадку і школі, літніх таборах, під час ігор на дитячих майданчиках, святкуванні днів народження тощо. Дорослі заражаються переважно у перукарнях, лазнях і басейнах, хоча й рідше. «Підчепити» паразита можна у громадському транспорті, магазині і навіть на роботі».

«Можете не знати, що на вашій голові завелися воші, але сильний свербіж (особливо у ділянці скронь, потилиці, за вухами) видасть їх, — каже пані Яхницька. — Свербіж виникає, бо паразити під час кровосмоктання виділяють секрет. Людина розчухує шкіру і заносить у ранки екскременти вошей, які можуть містити збудників серйозних захворювань — волинської гарячки, висипного чи поворотного тифу».

Продукти життєдіяльності цих паразитів потрапляють на шкіру обличчя і шиї — виникають еритеми (почервоніння), везикули (невеликі, заповнені рідиною пухирці) і папули (вузлики на поверхні шкіри), що може вилитися у хронічний дерматит. У разі потрапляння інфекції через ранки на шкірі виникає вторинна піодермія (гнійничкове захворювання). Можуть збільшуватися лімфатичні вузли.

Як уникнути зараження вошами?

  • регулярно приймайте ванну або душ, мийте голову, міняйте натільну і постільну білизну;
  • систематично прибирайте у помешканні, утримуйте у чистоті предмети побуту і меблі;
  • не носіть чужого одягу і головних уборів, не користуйтеся чужими гребінцями, не спіть на чужій постелі (якщо ви — у гостях або зупинилися у готелі, простежте, щоб вам видали чисту постіль);
  • стежте за чистотою одягу і білизни, час від часу просіть когось із близьких, щоб оглянули вам волосяну частину голови.

Виявили паразита?

  • Виведіть його (для цього в аптеках є цілий арсенал засобів), після чого механічно видаліть за допомогою гребінця мертвих вошей, гнид і яйця. Щоб це було легше зробити, намочіть волосся розведеним 5-10% столовим оцтом, зав’яжіть поліетиленовою хусткою і рушником, витримайте 30 хвилин, прополощіть у проточній воді, після чого вичешіть густим гребінцем.
  • Не буде зайвим постригтися і зголити небажане волосся.
  • Білизну прокип’ятіть у 2% розчині кальцинованої соди протягом
  • 15 хвилин після закипання. Випрасуйте з обох боків. Особливу увагу звертайте на складки, шви.
  • Одяг і постіль повинні пройти камерне знезараження (у цьому вам допоможуть фахівці міського відділу обласного лабораторного центру МОЗ України).

Фото Pinterest

Схожі новини