Передплата 2024 «Добра кухня»

Діти сплять навіть у шухлядах для постелі...

У електронній черзі на 2017 рік – 10 254 заявки. Близько трьох тисяч дітлахів до дитсадочків не потрапить.

“Не потрапляємо у садок. Зареєструвала дитину в електронній черзі 2015 року. Були 17-ті. Заявки усі скасували. Які є варіанти? Приватні ж садочки дорогі...” — написала на своїй сторінці у “Фейсбуці” мама майбутньої дошкільниці Єви. Потрапити у дитячий садочок у Львові нелегко. Батьки записують своїх малюків у електронний реєстр одразу після народження.

Мама Інга розповіла журналісту “ВЗ”, що зареєструвала доньку у черзі через два місяці після її народження. Нині дівчинці 2 роки 2 місяці. Мама мусить виходити на роботу. Але... “2016 року вирішила перевірити, чи багато дітей назбиралося, — пояснює мама. — І бачу, що тієї реєстрації від 2015 року вже немає. Реєстратор у приватному листуванні радить звертатися у садочок. А там розводять руками... Завідувачка садочка №6, що на вул. Левандівській, 30, каже: “Ми нічого не можемо зробити. Нам у червні прийдуть списки — згідно з ними будуть формуватися групи. Треба по-новому перереєструватися. 2016-го я ще раз реєструю дитину. Тоді ми були сорокові”.

Мама Інга розповідає, три роки тому дозволяли реєструвати дитину лише в один садочок. А у серпні 2016 року дозволили у три. “Тоді зареєструвалися ще у два садки на Левандівці. Але там ми були шістдесяті і вісімдесяті. Виходить, не потрапляємо у жоден садочок”. “Вам натякали, що маєте заплатити “вступні”?” — запитую. “Відкрито ніхто цього не казав. Але на форумах я читала, що “членський внесок” у садок — 500-600 грн.”, — відповідає мама.

Головний спеціаліст з дошкільної освіти міського управління освіти Наталія Клочко (чиновниця ЛМР відповідає за електронну реєстрацію) каже: “У електронній черзі на 2017 рік — 10 254 заявки. З них близько трьох тисяч дітей не потрапить у садок. На сьогодні вільних місць немає у жодному ДНЗ”. “У 2016 році була якась колізія з чергою?” — запитую. “Якщо заявка була некоректно оформлена, тобто було створено одразу три-чотири заявки, система їх не приймала. Були ситуації, коли батьків запрошували у садок для уточнення даних. Їм надсилали на електронну пошту листи. Якщо батьки не реагували, їхня заявка залишалася у старій реєстрації. Щоб відновити реєстрацію, батькам треба звернутися у службу підтримки”.

“Щодо садочка №6, то там цього року набирають лише групу раннього віку — 30 дітей, — веде далі чиновниця. — Приміщення там невелике, тож молодшої групи садок не набирає. Немає місць”.

Чиновниця переконує, щороку мерія відкриває у ДНЗ нові групи. Однак їх все одно бракує. Керівники дитячих закладів викручуються як можуть. Наприклад, двоспальні ліжка перетворюють на триспальні. Фактично у шухляді для постелі у деяких львівських садках сплять діти... У групах значиться по 50 дітей! У Львові вперше за багато років із приватної власності місту повернули будівлю. Йдеться про споруду на вул. Володимира Великого, 125. Тепер тут буде дитячий садочок.

Чому у садках бракує місць? Наталія Клочко каже, чим більше дітей зі старшої групи залишається у садку і не йде до школи (наприклад, батьки не хочуть віддавати дитину до школи у шість років), тим менше дітей набирає ДНЗ. Для нової групи немає приміщення. “Я проаналізувала ситуацію по садочках, що на Левандівці. Там багато дошкільнят не йде до школи”, — каже чиновниця.

Чи ефективна електронна реєстрація? За словами пані Клочко, електрон­на черга дає можливість вести чіткий облік дітей. Батьки хочуть віддавати дітей у садок чим­швидше — у 1,5-2 роки. “Якщо дитина не потрапляє у ясельну групу (таких груп у місті менше), то потрапить на наступний рік у молодшу. Адже батькам дають декретну відпустку до трьох років. Надаємо пріоритет молодшим групам, батьки мусять виходити на роботу...”.

Схожі новини