Передплата 2024 «Добра кухня»

Убивчий «Синій кит»

В Україні й далі фіксують випадки, коли дітей через соцмережі доводять до самогубства. У Луцьку дівчинку врятували за крок до смерті.

Волинським правоохоронцям вдалося врятувати дівчинку з Луцька, яка була за крок від суїциду. Вона мала виконати останнє, 50-те завдання. Про це повідомив начальник обласного управління превентивної діяльності ГУ Нацполіції у Волинській області Володимир Солоненко. Деталей справи правоохоронці не розголошують, триває слідство. З дитиною працюють психологи, вона у важкому емоційному стані. Кримінальне провадження розслідують за частиною 3 статті 120 ККУ (доведення до самогубства), що передбачає від 7 до 10 років позбавлення волі.

Останнім часом в Україні почастішали випадки, коли підлітки стають жертвами так званих груп смерті. Правоохоронці зауважують, наймасовішого розголосу ці групи набули у мережі «ВКонтакте». Але останнім часом адміністратори «груп смерті» вимагають не лише фотозвіту, а й онлайн-трансляції виконання завдань, а це дозволяють функції Instagram та Tвіттер.

Зі слів поліцейських, адміністратори груп спочатку вивчають психологію підлітка, проблеми, які його турбують, а вже тоді дають йому завдання. Практично кожне з яких передбачає нанесення дитиною власноруч каліцтв або заподіяння болю (часто таке завдання треба виконувати вночі). Коли адміністратор групи впевнений у тому, що дитина готова до самогубства, створюється аудіо з музикою, в якому дитина виступає у головній ролі. У ролику обговорюються всі її проблеми, які вона озвучила «провіднику». Єдиний вихід із такої ситуації — вчинити самогубство...

На Львівщині живе близько 500 тисяч дітей, з яких майже 10 тисяч у сім’ях, що опинилися в складних життєвих обставинах та перебувають під соціальним супроводом. Львівські правоохоронці наголошують: якщо вам відомі факти про розповсюджувачів, адміністраторів чи учасників ігор «Синій кит», «Тихий дім», «Розбуди мене о 4.20», які поширюються серед дітей та підлітків у соціальних мережах, негайно повідомляйте про це на оперативну лінію 102. А психологи, своєю чергою, закликають батьків більше спілкуватися з власними дітьми і цікавитися їхніми щоденними проблемами.

Як розповів журналісту “ВЗ” начальник управління боротьби з кіберзлочинністю ГУ НП у Львівській області Олег Кріп, у поліції складено графіки цілодобового чергування правоохоронців, які реагують на кожну заяву, що стосується таких випадків. Трапляється, батьки запідозрили, що їхня дитина є учасником небезпечних ігор у соцмережах. Пишуть заяву в поліцію, а потім відмовляються від показань, аби про це не дізналися однолітки у школі... “До нас звернулася психолог однієї з львівських шкіл. Повідомила, що в них у школі є дівчинка, яка перебуває у такій групі, — каже Олег Кріп. — Батьки написали заяву до Личаківського райвідділу поліції. А потім... відмовилися давати показання. Сказали, не хочуть цього розголошувати. Кримінальне провадження закрили”.

Ще один випадок, зі слів правоохоронця, трапився, коли пильна сусідка почула у сусідній квартирі скандал. Викликала патрульну поліцію. З’ясувалося, мама також запідозрила, що її донька у так званій групі смерті. Між ними виник конфлікт. “На місце виїхала “швидка”, але жодних порізів у дівчинки не виявили, — веде далі поліцейський. — Правоохоронці ж побачили, що сторінки у соцмережах дівчинка заблокувала... Якби вона цього не зробила, ми могли б продовжити слідчі дії”.

У Франківському відділі поліції було зареєстровано звернення від батьків, у якому зазначалось: їхній дитині в одній з соціальних мереж, де вона зареєстрована, надходять погрози із вимогами вирізати лезом на руці кита та викласти фото в соціальній мережі. У випадку, якщо дитина цього не зробить, невідомі погрожували зробити це силоміць. Правоохоронці встановили, що дитина не є учасником ігор у соцмережах, а в такий спосіб з неї пожартували “друзі”...

За словами кіберполіцейського, трагічних випадків на Львівщині поки що не було. “Чи можуть до цих “груп смерті” бути причетні російські спецслужби, аби посіяти паніку в Україні?” — запитую. “Я не можу цього стверджувати, оскільки не володію такою інформацією, — каже пан Кріп. — Ми як працівники кіберполіції на сьогодні виїжджаємо на місце події за будь-якою заявою. З дозволу батьків оглядаємо комп’ютерну техніку. Якщо дитина спілкується з адміністратором, маємо встановити його особу. У Києві є цілий відділ, який безпосередньо займається цими питаннями. Уже є деякі напрацювання”.

На своєму сайті Нацполіція опублікувала список українських підлітків, які зареєстровані у подібних групах. Є факти, що адміністратори “груп смерті” є в Україні і за кордоном, зокрема у Росії. Фото і відео самогубства злочинці продають через Інтернет. Проте притягнути до кримінальної відповідальності новітніх інтернет-злочинців наразі не вдалося...

Схожі новини