Передплата 2024 «Добрий господар»

Машка у залізній клітці

Зоозахисники вимагають передати ведмедицю з ресторану на «Південному» у реабілітаційний центр для клишоногих на Закарпатті. Власники відмовляються...

Ведмедиця Маша живе у ресторані, що на “Південному”, з 2003 року. Коли я прийшла, вона спала. Раптом потягує лапу, піднімає голову. Мабуть, пташки її розбудили... Біля вольєра ведмедиці стоїть молода мама з трирічною донькою. Юстина все розпитує про сім’ю тварини-велетня. Тільки Маша — самотня…

На клітці табличка: “Тварину не годувати. Близько не підходити. Штраф — 300 грн.”. Є тут інформація і про те, що колишній власник через скрутний матеріальний стан не міг доглядати за звіром. Ведмедиці була потрібна ветеринарна допомога. А з 2005 р. адміністрація ресторану шукає можливість передати бурого ведмедя у заповідник для реабілітації диких тварин. Тільки Маша і досі живе на “Південному”... Схоже, власники лукавлять.

Спостерігаю за ведмедицею. Самка має 15 років (карпатський бурий ведмідь занесений до Червоної книги України). Повільно встає, переходить в інший вольєр напитися води. Хода її важка. Очевидно, тварина мало рухається... Пан Василь, який доглядає за хижаком багато років, розповідає, до ресторану ведмедя передали з цирку. Тварина не піддавалася дресурі. “Ви теж її вважаєте не надто кмітливою?” - запитую. “Машка розумна. Мабуть, маленькою ще була”, - каже пан Василь.

Доглядач переконує, ветеринарний догляд тварина має: час від часу її оглядає ветлікар з цирку, дає таблетки від глистів…

“Коли тварина була молодшою, то була більш жвавою, стрибала у басейн”, - каже. За словами пана Василя, годують ведмедицю добре. Замовляють рибу (путасу), молоко, овочі, варять вівсянку. Машка любить моркву. Не відмовляється і від залишків ресторанної їжі... Скільки коштів витрачають на її утримання, пан Василь не підраховує. Розпитую доглядача, чи доцільно утримувати у ресторані рідкісну хижу тварину. “Ми хотіли передати її у заповідник, але ніхто не бере... Багато людей приходить до ресторану, щоб подивитися на ведмедя”, - не приховує зиску власників доглядач.

Директор Львівського еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович каже:

“Після того, як фахівці перевірили умови утримання ведмедя у ресторані, єдине, що зробили власники, — збільшили вольєр. Ясна річ, що ведмідь має жити у більш пристосованих для цього умовах. Була ініціатива відкрити заповідник для ведмедів-пенсіонерів на Яворівщині. Цим займався клуб “Чотири лапи”. Певні кроки щодо цього було зроблено (йшлося про виділення земельної ділянки тощо). Наразі це питання не вирішене. На Львівщині є близько двох десятків ведмедів, які потребують реабілітації”. “Хіба нормально, що Машці дають їжу зі столу?” - запитую. “У природі ведмеді ловлять рибу, копитних тварин, влітку переходять на ягоди. Їсти варене-парене для цієї тварини неприйнятно”.

Координатор зоозахисного напряму Національного екологічного центру України Наталя Вишневська не приховує обурення: “Утримувати ведмедя в ресторані — це ганебне явище, середньовіччя, циганщина...”.

Минулого року зоозахисниця разом з науковими співробітниками, які займаються порятунком хижих тварин, оглядала Машу. “У ведмедиці явні ознаки ожиріння, - каже пані Наталя. - Ми неодноразово зверталися до власників ресторану, щоб вони віддали ведмедицю у Закарпатський заповідник для реабілітації ведмедів “Синевир”. Директор притулку навіть сам хотів приїхати і забрати тварину. Але вони категорично відмовляються її передавати”.

2013 р. благодійна організація “Екологія-право-людина” забила на сполох щодо утримання бурого ведмедя у ресторані... На початку 2014 р. Державна екологічна інспекція у Львівській області провела перевірку. Через те, що власники закладу не мають дозволів на утримання тварини, екологи склали протокол про адміністративне порушення (ч.3 ст.88-1 КупАП) та звернулися до Залізничного районного суду - з клопотанням про вилучення бурого ведмедя. “Суд визнав, що адміністративні порушення є, і наклав на власників ресторану, які утримують ведмедицю, штраф — 51 грн., - каже Наталя Вишневська. - Про вилучення тварини у постанові суду не йшлося... Державна екологічна інспекція навіть не подала апеляції. Очевидно, була коруп ційна змова з власниками... ”.

Зоозахисники здаватися не збираються. “Нині до законодавства “Про утримання диких тварин у неволі” внесено зміни, - каже зооактивістка. - Крім того, що на порушників накладають штраф, ст. 88 передбачає конфіскацію тварини. Якщо власники не передумають і не віддадуть ведмедя, разом з волонтерами самі звернемося до суду”.

Схожі новини