Передплата 2024 «Добрий господар»

Вступатимуть по-новому

Перш ніж обирати предмети для складання ЗНО, вступникові варто промоніторити сайти вузів

До 15 грудня минулого року вузи мали оприлюднити інформацію про правила прийому у 2016 році. Цьогоріч зовнішнє незалежне оцінювання та вступна кампанія тісно пов’язані. Цей матеріал — нагадування абітурієнтам про те, на які моменти слід звернути увагу, щоб у вересні стати студентом омріяного вузу.

Міністерство освіти і науки затвердило умови прийому на навчання до вищих навчальних закладів у 2016 році. Документ пройшов державну реєстрацію у Міністерстві юстиції та офіційно оприлюднений освітянським відомством. Набір студентів до вузів на усі ступені та освітньо-кваліфікаційні рівні здійснюватиметься за новим єдиним Переліком галузей та спеціальностей, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України. Закон «Про вищу освіту» передбачає деякі зміни моделі держзамовлення, згідно з якими Міністерство освіти визначатиме загальну кількість бюджетних місць за спеціальностями та спеціалізаціями. Своєю чергою, вищі навчальні заклади встановлюватимуть мінімальні та максимальні обсяги вступників, яких вони можуть і готові прийняти. Розподіл вступників по вишах, з урахуванням їхніх пріоритетів, здійснюватиме Єдина державна електронна база з питань освіти (ЄДЕБО).

За словами директора Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариси Середяк, перш ніж зареєструватися на зовнішнє незалежне оцінювання, його майбутній учасник повинен переглянути перелік конкурсних предметів для вступу на обрану спеціальність, що їх кожен конкретний вуз визначає самостійно (ЗНО з української мови та літератури є обов’язковим для усіх). Кількість предметів, які можна обрати, не повинна перевищувати чотирьох. Під час вступу дійсними є сертифікати ЗНО лише 2016 року.

Для того, щоб стати учасником вступних змагань, потрібно пройти ЗНО під час основної або додаткової сесії. Ті випускники, яким не потрібні результати ЗНО для вступу, але які хочуть отримати атестат (при цьому ні на одній із двох сесій вони не були), можуть написати ДПА (державну підсумкову атестацію) у школі. Це відбудеться у вересні. “Таким чином, після складання ДПА випускник отримає лише атестат про середню освіту, - пояснила начальник відділу загальної середньої та дошкільної освіти департаменту освіти і науки Львівської ОДА Ірина Сислюк. - Не стануть учасниками вступних випробувань і ті особи, які списуватимуть під час тестування. Їх попросять завершити роботу. Втім, шкільний атестат отримають”.

При вступі на деякі спеціальності замість одного з предметів ЗНО зараховуватимуть результати творчих конкурсів та фізичних випробувань, які проходитимуть безпосередньо у ВНЗ. Їхня вага має становити не більш ніж 25% конкурсного бала, за винятком напрямів “Культура і мистецтво” і “Архітектура та будівництво”, де вона може сягати 50% конкурсного бала. Враховуватимуть також і атестат про повну загальну середню освіту. Його вага може становити від 0 до 10% конкурсного бала. Перемога на всеукраїнських олімпіадах та у конкурсі-захисті наукових робіт МАН, а також успішне закінчення підготовчих курсів ВНЗ на природничо-математичних та інженерно-технічних спеціальностях може становити від 0 до 5% конкурсного бала. На практиці це означатиме, що максимальний конкурсний бал абітурієнта може бути 200, а не 210, як торік.

Вступники (крім осіб, які мають право на участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів на основі повної загальної середньої освіти, зарахування за співбесідою та зарахування поза конкурсом) подаватимуть заяви про вступ тільки в електронній формі. “Електронний вступ випробуваний не один рік, - розповів відповідальний секретар Приймальної комісії НУ “Львівська політехніка” Роман Шуляр. - Торік, до прикладу, 65% заяв до Політехніки подали електронним способом. Серед них були лише одиничні випадки із технічними збоями. Переважно це було пов’язано із внесенням середніх балів шкільних атестатів. Паперові заяви і надалі подаватимуть магістри, випускники коледжів. Якоїсь суттєвої зміни у зв’язку із цим нововведенням не буде. Ми і далі очікуємо напливу вступників. Навіть ті, хто повинен подати заяву виключно в електронній формі, однаково приходитимуть у Приймальну комісію за консультаціями. У нас є комп’ютерний комплекс, де розміщено 260 комп’ютерів. Ми готові допомагати”.

Абітурієнти зможуть подати до п’ятнадцяти заяв на спеціальності, на яких передбачено прийом за державні кошти. Кількість заяв в електронній формі на комерційну форму навчання обмежуватися не буде.

Також буде змінено розклад вступної кампанії. Початок прийому заяв та документів на денну форму навчання на основі повної загальної середньої освіти відбудеться 11 липня. Завершення прийому заяв та документів від абітурієнтів, які проходять співбесіди, екзамени, творчі конкурси, відбудеться 20 липня, їх проведення — 21-27 липня.

Завершення прийому заяв та документів від вступників, які вступають на основі ЗНО, відбудеться 27 липня, оголошення рекомендацій на місця держзамовлення — 1 серпня.

Умовами прийому до вишів передбачено, що у межах рейтингового списку вступників на кожну спеціальність рішенням Кабміну може визначатися гарантований обсяг (до 5%) місць державного замовлення для пільгових категорій вступників.

За результатами співбесіди можуть бути зараховані до вищого навчального закладу особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі у масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року, та звернулися по медичну допомогу у період з 21 листопада 2013 року до 30 квітня 2014 року.

Схожі новини