Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У волинському селі моляться… останньому російському царю Миколі ІІ

Ця новина відбирає мову: в одному із сіл парафіяни на чолі зі священиком поставили під своїм храмом пам’ятник… останньому російському царю Миколі ІІ та його сім’ї. 

Виріс дивний постамент перед храмом УПЦ Московського патріархату у селі Оленине Камінь-Каширського району у 2013-му, якраз напередодні сумнозвісних подій на майдані Незалежності у Києві. Появу пам’ятника тоді не афішували. Спорудження його присвятили до річниці Хрещення Київської Русі. До чого там Микола ІІ? Цікавлюся у старожилів, чи пов’язане якимось чином життя царської родини з їхнім селом. Знизують плечима. Здається, ні сам Микола ІІ, ні будь-хто з його близького оточення про цю віддалену місцину навіть й не чули. То за що його увіковічив біля церкви тутешній батюшка?

Храм названо на честь святого Іова Почаївського. Проте для викарбуваного в камені образу святого місця тут не знайшлося. Ні для великих київських князів Ольги та Володимира, ні для будь-кого іншого з українських святих чи мучеників. Лише для російського царя. Мотивація, мовляв, така: родина Романових прийняла мученицьку смерть від рук більшовиків. Романових УПЦ МП радо вшановує. А от загиблих бійців АТО, що поклали свої голови у сучасній війні з агресором, далеко не завжди.

На жаль, зустрітися зі священиком кореспонденту «Високого Замку» не вдалося: вдома не застали, а мобільного у батюшки, запевнили селяни, нема (як і комп’ютера та телевізора). Вони самі не розуміють, навіщо їм під церквою здався отой цар, чому Україну священнослужитель вперто називає «окраїно» й виганяє з церкви за «Вірую», щиро проказане українською…

Довідка «Високого Замку»

Імператора Миколу II, його дружину і п’ятьох дітей розстріляли у підвалі особняка Іпатьєва в Єкатеринбурзі у ніч з 16 на 17 липня 1918 року. Розстріляти царську сім’ю постановив виконком Уральської обласної ради робітничих, селянських і солдатських депутатів, очолюваний більшовиками. Однак більшість істориків вважає, що царську сім’ю стратили за наказом радянського керівництва — Володимира Леніна і Якова Свердлова.

1981 року Романових було зараховано до лику мучеників Російською православною церквою за кордоном (виникла на початку 1920-х років як російська емігрантська церковна організація). А 2000 року Романових канонізувала Російська православна церква. Миколу ІІ та його сім’ю вшановують як «Царственних страстотерпців».

Схожі новини