Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Фініта ля трагедія?

Управління культури «розігнало» Львівський театр імені Лесі Українки

У Львівському драматичному театрі ім. Лесі Українки — тотальне “перезавантаження”. Департамент гуманітарної політики Львівської міської ради оперативно “розрулив” наслідки нещодавнього скандалу - коли група молодих акторів зірвала виставу, висловила недовіру директору Олексію Коломійцеву, вигнала його з кабінету (про це “ВЗ” писав у минулому тижневику, за 25 червня — 1 липня). У вівторок, 30 червня, у “театрі Лесі” відбулося засідання комісії з розгляду звернення акторів, створеної за розпорядженням міського голови Львова.

Як розповіла “ВЗ” директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Галина Слічна, було вирішено не продовжувати контракт із директором Олексієм Коломійцевим, про що його повідомили листом за підписом начальника управління культури ЛМР. Також не продовжено конт­рактів із акторами театру (саме 30 червня у них закінчилися річні контракти). Натомість оголошено конкурс на заміщення вакантних посад акторів. А також - конкурсний відбір на заміщення вакантної посади художнього керівника. За словами Галини Слічної, продовжено контракти лише з адміністрацією теат­ру — завідувачем канцелярії, головним бухгалтером, бухгалтером, кадровиком, сторожем, прибиральником. Після закінчення контракту нинішнього директора Олексія Коломійцева (31 липня) буде оголошено окремий конкурс на посаду директора театру. Це має бути перш за все менеджер, організатор, який виконуватиме організаційні функції.

Від 30 червня контрольно-ревізійне управління розпочинає перевірку фінансово-господарської діяльності театру. Нагадаємо, одним із закидів акторів до Коломійцева були “фінансові зловживання”. Тож комісія міськ­ради звернулася до фінінспекції першочергово перевірити факти, зазначені у зверненні колективу театру. «Буде оголошено конкурс на художнього керівника театру, будь ласка, всі, хто має бажання, потенціал, зі Львова, з України, зі світу, ми всіх вітаємо на цей конкурс, - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий. - Закінчились контракти з акторами, дехто ще має відпустки. Буде новий режисер, він набиратиме на конт­рактній основі артистів на роботу. Усі гідно сприйняли це рішення. Люди творчі, розумію, дуже багато емоцій, але, може, це буде ще один етап у розвитку цього театру, на який ми покладаємо великі надії».

“Нам видали трудові книжки, але ми всі написали заяву на відпустки, - розповіла “ВЗ” помічник режисера Ірина Попівчак (із “групи протесту”). - Адже це наша перша і єдина відпустка за цілий рік. Усі актори дуже вимучені, усі гарували без передиху. У театрі працюватиме атестаційна комісія, яку має пройти кожен, хто хоче далі працювати. Особисто я, якщо якимось дивом у цьому театрі залишиться Коломійцев, працювати не буду. Хочу поберегти своє здоров’я. Він використовує людей і викидає їх на вулицю. Колектив у своїй більшості орієнтуватиметься, чи працюватиме тут далі Коломійцев. Адже він також може взяти участь у конкурсі на художнього керівника театру. Сподіваємося, оберуть такого художнього керівника, який буде дбати про цей театр...”.

Ірина Попівчак розповіла, що акторську “групу протесту” продовжують тягати у міліцію. “Після інциденту директор написав зая­ву у міліцію, що його били-вбивали, - каже вона. - Хоча такого не було. Нам усім директор виписав догани. Нас викликають у міліцію, мусимо давати пояснення. Хоча самі міліціонери в кулуарах кажуть, що тут немає кримінального правопорушення, лише адміністративне”.

Начальник відділу реклами театру Ольга Довгань-Левицька підтримує директора. Вона розповіла “ВЗ”, що наразі треба дочекатися виснов­ків?фінансово-господарської перевірки театру. “У департаменті гуманітарної політики так і не пояснили, чому не підпишуть нового контракту із Коломійцевим, - каже вона. - Які можуть бути “фінансові махінації”, якщо директор щомісяця подавав у міську раду фінансові звіти? Якби там щось було не так, це вже давно стало би відомо. Будемо боротися, обстоювати свої права. Не можна одним махом поховати все, що було зроблено за рік. Якщо тут навіть буде новий керівник і нова акторська трупа, то запустити все — це титанічна праця. Театр не скоро почне працювати, не скоро сюди почне ходити публіка. Міська рада своїм рішенням лише нашвидкуруч “пригасила пожежу”, але не вирішила питання”.

Директор Олексій Коломійцев розповсюдив відеозвернення до львів’ян, де нагадує про творчі успіхи театру за рік його керівництва. Режисер-новатор перетворив театр із “загумінкового” на осередок креативу і експерименту. У театр почала ходити публіка, вперше за багато років тут побачили чергу до каси. Оновився репертуар - Коломійцев поставив чотири нові вистави, також поставили вистави запрошені режисери — Олексій Кравчук, Артем Вусик, Богдан Козак та Анастасія Непомняща. Колектив весь рік працював успішно, важко і жертовно...

Наразі Олексій Коломійцев ще не визначився, чи братиме участь у конкурсі на посаду художнього керівника. “Упевнений, що останні події — це не що інше, ніж рейдерське захоплення театру, - розповів він журналісту “ВЗ”. - Львів дуже скоро буде здивований, коли на місці Театру ім. Лесі Українки постане якась нова установа — чи фітнес-центр, чи якесь консульство. Маю таке передчуття, а моє передчуття мене ніколи не підводило. Для цього рейдерського захоплення “великі дяді” використали “бідних діток” - акторів. Це як у покері — йшла підкилимна гра, а тепер усі відкрили карти — і Богдан Козак, який грав Леніна і Сталіна, а тепер формує думку громадськості, і Федір Стригун... Зараз на порядку денному стоятиме єдине питання — кому дістанеться уся ця величезна нерухомість у центрі міста? Хто на білому коні в’їде у будівлю на Городоцькій, 36? Це суто прагматичні речі, які не мають найменшого стосунку до мистецтва...”.

Схожі новини