Передплата 2024 «Добра кухня»

Андрій Садовий: «Хочуть видавити мене зі Львова і взяти під контроль «Самопоміч»

Міський голова Львова готовий вийти на публічні дебати щодо сміттєвої кризи – з президентом, прем’єром і головою ЛОДА.

Сміттєва криза чим далі, тим більше заходить у глухий кут. Сміття не вивезено з 429 контейнерних майданчиків міста, це 34,6% від загальної кількості (станом на вечір 22 березня). Ситуацію, схоже, не виправлять навіть заяви голови Львівської ОДА Олега Синютки на засіданні обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Мовляв, вдруге простягнемо руку допомоги місту і за 5-7 днів очистимо усі переповнені львівські сміттярки. Ну, очистять, а потім сміття знову буде накопичуватися? Адже корінь проблеми залишається: за словами Андрія Садового, центральна влада системно блокує вивезення сміття зі Львова. “Ціна питання” — поступливість фракції “Самопоміч” у парламенті... Про нагальні питання життєдіяльності Львова, “зав’язані” на загальноукраїнській політиці, “сміттєвий батл” із головою ЛОДА Олегом Синюткою, “наїзд” Генпрокуратури та інші питання йшлося під час зустрічі мера Львова із редакторами газет.

- Андрію Івановичу, яка зараз ситуація із вивезенням сміття зі Львова?

- Ми підписали угоду із відомою французькою компанією Egis, вони працюють з коштами європейських банків. Згідно з цією угодою, вони повинні зробити проект рекультивації  полігона. Це умова, яку  ставили жителі Грибович і Малехова, —  вони будуть довіряти тільки тим роботам, які зробить міжнародна фахова організація. У квітні маємо побачити перші проекти протиаварійних робіт на сміттєзвалищі. На травень - вийти на фіналізацію ділянки для будівництва сміттєсортувального заводу. До вересня має бути оновлений проект рекультивації полігона. 

Уже є ділянка для будівництва заводу з глибинної переробки сміття. Французи про неї знають. Де  розташована? Не буду розголошувати.  Хочу, щоб фінальне рішення сказали французькі експерти, а не я.

Усі бачимо, що вивезення сміття зі Львова штучно блокують. Ще у січні ситуацію довели до апогею. Після наших неодноразових звернень зібралася комісія МНС області і за тиждень часу розблокували всі полігони, вивезли все сміття. Зараз ситуація знову така сама, як у січні.  Я почав бити на сполох. Щодня скеровував листи в обласну комісію МНС, через день — прем’єр-міністру України. Дотягнули до кризи — тепер кажуть, що за тиждень все вивезуть. Якщо державна інституція закрила полігон, то держава має запропонувати альтернативну ділянку, куди вивозити. Щоб створити новий полігон, то навіть за повного сприяння держави треба щонайменше півроку. Така ділянка нам не запропонована. Створювати проблему з блокуванням багато розуму не треба. Не знаю, скільки  розблокування працюватиме, — можливо, тиждень? А що далі? Місто щодня продукує 600 тонн сміття,  щодня його треба вивозити. 

Проблема вирішується елементарно. “За рознарядкою” дається команда вивезти сміття на полігони, і все вивозиться. Коли я звертаюся, є команда “не пускати”. Щодня домовляємося, куди можна по машині-дві відвезти, усе в ручному режимі.

- Червоноград погодився приймати львівське сміття...

-   Вони нам дозволили вивезти 300 тонн сміття. Але вони не приймають щодня. Не можуть прийняти весь об’єм наших відходів. Так, вони нам допомагають - за це їм велике дякую. Але ціна, яку нам виставили... (занадто висока. - Авт.). Трохи в Жидачів возимо, у Дрогобич. Стрий, де один із найбільших полігонів в області, не приймає нашого сміття...   Починаю кожен свій день з моніторингу: де скільки сміття, звідки вивезено, звідки ні, дзвоню до одного мера, другого, третього, прошу. Ми  вивозили відходи на всі полігони, які є в Україні. І усі полігони нам  заблокували.  

Держава мала би так зробити: сталася біда, закрили Грибовицьке сміттєзвалище  — централізовано треба  визначити полігони, куди можна вивозити відходи, і питання би закрили. Натомість всюди перепони. Усе  робиться по-єзуїтськи... 

- Скільки коштів з міського бюджету витрачено на вивезення сміття?

- Торік, якщо брати кошти, які пройшли по “Спецкомунтрансу”, - це 85 мільйонів гривень. Плюс ми ще надавали субвенції містам, які нам допомагали з полігонами. Цього року,  думаю, більше 30 мільйонів гривень уже витрачено.

- Чи  пробували з президентом розмовляти на цю тему?

- Він говорить, що це не його компетенція, що це компетенція уряду. Я це питання підняв на засіданні  Асоціації міст. Спитав прем’єр-міністра Володимира Гройсмана: куди везти сміття? Він сказав: “Ну, я скажу Синютці, нехай щось придумає”. Не буду вам переповідати, що мені приватно кажуть. Пропозиції, які мені давали, ультиматуми, які мені ставили... “Ціна питання” проста: “Самопоміч” голосує в парламенті “як треба”. Тоді усі питання знімаються. Садовий — подразник для керівництва держави. Звичайно, їм би хотілося, щоб була людина покладиста, яка б не мала своєї думки. Позиція така: видавити мене зі Львова і взяти під контроль “Самопоміч”.

- Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що вам до 21 березня мають висунути підозру у службовій недбалості (щодо аварії на Грибовицькому сміттєзвалищі) і відсторонити від посади. Але цього досі не сталося...

- У прокуратурі були подивовані, коли ця інформація вийшла назовні. Бо я перший її озвучив — написав у «Фейсбуці». Бо  ті самі слідчі не хочуть братися за цю справу.  Планували висувати мені підозру до 21 березня. Що змінилося? Рада проголосувала зміни до Кримінально-процесуального кодексу, які дають право проводити слідство безмежно довго. Друга річ — можна об’єднувати всі справи в одну. Де буде центр цього слідства — у Львові, Рівному чи Києві - не знаю. За моєю інформацією, справу мали би передати у Рівне, там мав би бути суд.  Мені треба було би туди їздити. Чому Рівне? Це батьківщина генерального прокурора, він там знає людей.  Якщо  буду відсторонений від своїх функціональних обов’язків, це створить мені певні перепони —  не зможу тоді проводити наради, давати розпорядження. Скільки може тривати слідство? Безмежно довго. Відсторонення від посади відбувається на час проведення слідства.

-  Після заяви Луценка так виглядало, що не сьогодні-завтра вас відсторонять. То чому все відтягується?

- Як на мене, вони не думали, що я про це довідаюся. Я ж сам перший оголосив про це публічно. Це викликало певний резонанс. А вже Луценко про це сказав наступного дня. Думаю, сценарій був такий: засиплемо Львів сміттям і на цьому фоні висунемо Садовому звинувачення. Потім  розблоковуються всі полігони, місто очищають від сміття і кажуть: ось, дивіться, нема Садового — нема сміття. Оскільки пішов збій, вони зрозуміли, що треба “дати задню”, і відтермінували. Зараз вони думають, як краще це зробити. Документи в них вже готові. Вони можуть це зробити хоч сьогодні, можуть потягнути ще два тижні. Будуть дивитися по ситуації. Але ці сценарії розраховані на дуже примітивних людей.

- Серед варіантів розвитку подій називають і такий, що Садовий піде депутатом у Верховну Раду...

- Я таке не планував. Я в списку до ВР за номером 50. Спочатку пішло 33 людей, потім один здав мандат. Переді мною досить осіб, які “стоять в черзі” на депутатство.

- Вони всі можуть написати заяву про складення повноважень...

- Навіщо? Такої мети немає. Я нікуди не збираюся переміщатися. Я — міський голова Львова. Не маю права просто так покинути громаду, тому що десь мені буде комфортніше. Не для цього мені громада довірила працювати. Я пройду всі випробування, які мені випадуть.

- Навіть якщо вас відсторонять від посади?

- Так. Я не збираюся нікуди тікати. Я правий. І я свою правоту буду доводити.     

Питання львівського сміття — це штучно створена проблема. Це те саме, коли бандит заволодів твоїм помешканням, а потім з тобою торгується: давай, заплати мені викуп, тоді я його звільню. Не піду на те, щоб впливати на голосування “Самопомочі”. Думаю, ми дотиснемо до тієї позиції, коли зобов’яжемо не створювати нам проблем з вивезенням сміття. Знаю, як це зробити. А “Самопоміч” має голосувати так, як це потрібно для українських громадян, бути чесною, відповідальною.

- На обласній комісії ТЕБ та НС голова ЛОДА Олег Синютка сказав, що ніхто полігони не блокує, це ви не ведете переговорів із мерами міст, місцевими громадами про вивезення сміття на їхні полігони. 

- Ось, подивіться, стопка листів, звернень до мерів міст, і їхні відмови приймати сміття. Мені взагалі соромно за Олега Михайловича. Але оскільки він у мене довго працював першим заступником, не хочу коментувати його слів. Мені просто соромно.

- Чому  не зберетеся разом з Олегом Михайловичем, не вирішите усі проблеми?

- Часто зустрічаємося по роботі. Він сьогодні працює в зовсім іншій владній вертикалі. І отримує там чіткі команди, які перфектно виконує. 

- Чи готові ви вийти на публічні дебати з президентом, прем’єром, головою ЛОДА і обстоювати свою правоту?

- Готовий з президентом, з прем’єром. З Синюткою?..  Думаю, так. Тільки це буде не зовсім коректно. Бути  в дебатах з людиною, яка вела цю тему (сміття. - Авт.), будучи моїм заступником? Що я маю розповідати — як він не виконував ту чи іншу роботу? Буде неетично з мого боку.

А тим часом...

Ця розмова - перша, коли Андрій Садовий публічно негативно оцінив свого колишнього підлеглого Олега Синютку. Досі уникав такої критики. Ми зателефонували до голови Львівської ОДА, аби запитати, як він до цього ставиться. Ось слова Олега Синютки: “На засіданні обласної комісії з надзвичайних ситуацій усі чули, що на запитання, до кого місто зверталося щодо вивезення відходів на полігони після останнього засідання комісії, директор департаменту ЖКГ Львівської міської ради Сергій Бабак сказав, що листи відправили тільки вчора (20 березня. - Авт.). Тобто за два тижні ні до кого не зверталися. Це не мої слова, а директора департаменту ЖКГ. Це неправда, що я займався питанням сміття, будучи на посаді першого заступника міського голови Львова. У мою компетенцію не входило питання поводження з твердими побутовими відходами. І це може підтвердити будь-хто, хто зі мною тоді працював. Щодо публічної критики — це запитання не до мене, а до Андрія Івановича...”.   

Фото Олександра КОВАЛЬЧУКА

Схожі новини