Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи справді їжа є єдиним способом боротьби зі стресом?

«У мене видався напрочуд важкий день, і в обід не могла навіть шматка їжі проковтнути», — розповідає у трамваї жінка своїй подрузі. А та їй у відповідь: «Мій організм по-іншому реагує на стрес, у мене навпаки — підвищується апетит»

Фото pexels
Фото pexels

— Кожен із нас реагує на стрес по-різному, але, як з’ясували вчені, є зв’язок між харчуванням та психічним здоров’ям, — пояснює Ольга Дорош — нутріціоло­гиня, фізіолог, консультант-ді­єтолог, засно­вниця Школи здорового хар­чування. Також пані Ольга роз­повіла про те, що їсти, аби допо­могти своєму організму та зменшити ймовірність розвитку депресії й інших серйозних станів.

— Чи існує зв’язок між харчу­ванням та психічним здоров’ям? Якщо так, то в чому він проявля­ється?

— Цей зв’язок є, і важливо запам’ятати, що він — двосторон­ній: те, що ми їмо, впливає на наше психічне здоров’я, а стан психічного здоров’я впливає на те, що і наскільки добре ми їмо.

Ми всі, напевно, помітили, що під час стресу в нашому раціоні з’являється більше висококалорій­ної їжі. Це тягне за собою недоїдан­ня «корисних» продуктів, багатих на важливі для роботи нервової системи речовини. А от серед людей, які нада­ють перевагу здоровому харчуванню, як уже довели науковці, знижується частота депресій та самогубств.

— Тоді, будь ласка, порадьте, а що ж їсти?

— Загалом наша мета — здорове збалансоване харчування. Тож тим, хто дотримується середземномор­ської дієти, раджу й далі слідувати цьому, адже ця дієта допомагає ще й їхньому психічному здоров’ю. Такі ді­єти корисні людям похилого віку, зо­крема для підтримки їхніх когнітивних здібностей.

Також важливу роль у правильній роботі нашої нервової системи віді­грають вітаміни групи В, цинк та маг­ній.

Для прикладу, дефіцит цинку впли­ває на важкість депресії й перепади настрою. Тому, щоб уникнути цього, радимо додавати в раціон крупи, бо­бові, горіхи, насіння, нежирне м‘ясо, субпродукти, зелені листові овочі.

Не забуваймо споживати різнома­нітні овочі й фрукти. По-перше, вони є добрими джерелами антиоксидантів для захисту наших клітин. По-друге, коли ми їмо більше фруктів і овочів, то маємо більше шансів уникнути де­пресії.

Окрім того, не потрібно забува­ти про рибу і споживати хоча б 2 по­рції щотижня! Омега-3 жирні кислоти надзвичайно важливі для зв’язків між нервовими клітинами, роботи ре­цепторів, мають протизапальну дію й впливають на розвиток мозку. А з віком про споживання риби та море­продуктів треба дбати ще ретельніше.

Також радимо з’ясувати з лікарем свій рівень вітаміну D. Дослідження показали, що низький рівень вітаміну D пов’язаний з можливістю виник­нення депресії, дратівливості, втоми, перепадів настрою, проблем зі сном, здатністю концентруватися. Якщо вміст вітаміну низький, то лікар випи­ше добавку в потрібному для кожної людини дозуванні.

— А як впливає на настрій кава?

— Звісно, кофеїн може вплинути на наш настрій, сон. Деякі люди відчу­вають зміни настрою, дратівливість, тривогу від вживання напоїв чи їжі з ним (чай, кава, кола, енергетичні на­пої, шоколад тощо). При цьому не за­буваймо, що достатнє пиття несолод­кої рідини — не менш важливе, як їжа.

Емоційні заїдання відомі багатьом людям. Тому тут важливо вчасно взя­ти себе в руки, адже їжа — це лише один зі шляхів до задоволення. Де­які дослідження показують, що коли люди надто зосереджуються на хар­чуванні, вони не можуть отримувати задоволення від їжі, й це насправді не менша проблема, ніж переїдання.

— Чому ми отримуємо задово­лення від їжі?

— Нам приємно від смачної їжі, ми розслабляємось, тому продовжуємо їсти певну їжу, щоб отримати такі від­чуття.

Не уся їжа приносить нам задово­лення, найбільше ми відчуваємо його, коли вживаємо їжу, багату на цукор і жири. Хоч розуміємо, що у такій їжі багато калорій. Виходить таке собі замкнене коло.

— Проте чи насправді їжа є єди­ним способом боротьби зі стре­сом?

— Звісно, що ні. Тому важливо куль­тивувати почуття радості і задоволен­ня поза їжею. Поряд із їжею, як пока­зали дослідження, одними з основних способів задоволення та фундамен­тальними для нашого виживання та­кож є секс і соціальні взаємодії.

Окрім того, у цьому нам можуть допомогти інші чинники:

  • якісний сон (сюди додамо ком­фортну температуру, вологість, освіт­лення, приємну постіль і піжаму);
  • фізичні вправи (просто прогу­лянки щодня вже дадуть ефект. Важ­лива саме регулярність, а не лише кількість!);
  • медитації;
  • прослуховування музики;
  • досягнення мети;
  • зустрічі з друзями, спілкування;
  • похвала (тому частіше хваліть себе, дітей, друзів, колег).

— Підсумовуючи нашу розмову, на чому б ви хотіли закцентувати?

— Хочу сказати, що про харчуван­ня мало знати, а слід дотримуватися, виконувати перевірені правила. Тоді ваш організм буде здоровий і йому не будуть страшні жодні негативні зо­внішні чинники. Навпаки — він зможе легше чинити їм опір.

Схожі новини