Передплата 2024 «Добра кухня»

Міноборони перевірило склади з харчуванням для ЗСУ: що відомо

  • 09.03.2024, 18:00
  • 559

Відомство отримало чимало нарікань на пайки

Фото Міноборони
Фото Міноборони

Заступник міністра оборони Віталій Половенко здійснив позапланові інспекції складів з харчуванням для ЗСУ у східній та центральній частині України.

Метою візитів було проконтролювати якість та видачу добового польового набору продуктів — сухпаїв.

«Я отримав чимало нарікань на пайки. Загалом у Збройних Силах розповсюджені дві норми пайків. Це 10-та і 15-та норми. Ці пайки дуже різняться. Річ у тому, що 10-та норма здебільшого складається з консервів і видається на декілька діб. А, ось 15-та — це повністю готові збалансовані страви для наших військових», — зауважив Половенко.

До 15-го польового набору входить 14 видів меню з повноцінними стравами. Наприклад: борщі, супи, різні каші з м’ясом та овочами, кава, чай, мед, джем, сухарі житні та пшеничні, галети. Енергетична цінність одного раціону має становити не менше 3,5 тис. кілокалорій.

«Тобто, цих два польових набори мають фактично різне призначення. Якщо військовий вирушає у відрядження на декілька діб, буде цілком достатньо 10-ї норми. Але, якщо військові виконують відповідні завдання і декілька тижнів перебувають поза межами ППД, однозначно для них потрібна 15-та норма. На жаль, склалась така ситуація, коли деяким бійцям пропонують виключно 10-ту норму», — пояснив Половенко.

Він також наголосив, що востаннє закупівля пайка 15-ї норми відбулася наприкінці 2022 року, тоді вся партія була вилучена через невідповідність лабораторним вимогам.

«Важливо, щоб військовослужбовці мали в наявності обидві норми польових наборів. Згодом планується відійти від консервів та годувати наших захисників та захисниць повноцінними стравами. Адже ми чітко усвідомлюємо, що якісне і безпечне харчування військових також є гарантією нашої безпеки! Тому Командування Сил логістики має організувати забезпечення сухими пайками та якнайшвидше сформувати потребу для закупівлі 15-ї норми пайків. Коли Міноборони отримає цю потребу, Державний оператор тилу здійснить закупівлі», — додав заступник міністра оборони.

Схожі новини