Передплата 2024 «Добрий господар»

Під час війни ціни на електроенергію зросли майже вдвічі

Опозиція вважає це дилетантством

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

Сподівання українців, що влада дотримуватиметься мораторію на підвищення тарифів на ЖКГ під час війни, не справдилися. Від 1 червня майже вдвічі зросли тарифи на електроенергію. Кабінет міністрів ухвалив рішення про підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 червня майже вдвічі - до 2,64 грн за кВт-год.

Цей тариф діятиме до 31 груд­ня 2023 року. Це єдиний тариф для усіх категорій побутових споживачів (попередній тариф мав диференціацію — до 100 Вт люди платили менше, більш ніж 100 кВт — більше).

«Підвищення тарифів на елек­троенергію для побутових спожи­вачів до 2,64 грн/кВт-год було ви­мушеним кроком, але це рішення дозволить забезпечити україн­ців електричною енергією протя­гом опалювального сезону», — ци­тує міністра енергетики Германа Галущенка пресслужба відомства.

Міністр нагадав, що внаслідок російських ракетних обстрілів було пошкоджено, зруйновано або оку­повано близько 50% енергетичної інфраструктури, включаючи гене­рувальні потужності і мережі. Тож тепер їх треба ремонтувати. Га­лущенко повідомив, що наразі не йдеться про наступні етапи підви­щення тарифів. І що, попри чутки, немає жодних підстав для віялових відключень електрики.

А от колишній міністр енергети­ки Олексій Оржель висловив думку, що тариф повинен бути щонаймен­ше удвічі вищим, повідомляє «Огля­дач». «Тариф 2,64 грн за кіловат/го­дину для населення не відображає реальної ціни. 3,30 — це одне лише виробництво електрики. Додаємо сюди тариф на розподіл і виходить понад 5 грн», — сказав Оржель.

Підвищення тарифів на електро­енергію для населення майже вдвічі є порушенням закону, який запро­ваджує мораторій на підвищення комунальних тарифів для населен­ня на час ведення бойових дій і на пів року після їх завершення. На це звернув увагу у своєму ФБ правник і підприємець Святослав Дубина, повідомляє Цензор.НЕТ. Правник зазначив, що цей закон ухвалили торік у серпні, і що нещодавнє рі­шення Кабміну щодо підвищення тарифів на електроенергію для на­селення є порушенням ухваленого закону.

Коментар для «ВЗ»

Олег СИНЮТКА, народний депутат України («Європейська солідарність»)

Встановлюючи тарифи, потрібно обговорювати і пояснювати, чому саме збільшується ціна, куди підуть додатково виручені кошти. Тому що, окрім тарифу для населення, в інформпросторі вже є інформація, що буде збільшуватися тариф і для бізнесу. А все це пере­кладеться на собівартість продукції.

Тому без обговорення і чіткої демонстрації, куди саме і для чого надходитимуть додаткові ресурси, ми вважаємо це підняття абсолютно не обґрунтованим. Спочатку треба, щоб це проговорили фахівці, щоб це продискутували у профільному комітеті ВР і показали, куди мають піти додаткові фінансові потоки, а тоді вже говорити про зміну ціни.

У міністерстві спочатку подали розрахунок 2,88 за кВт. А потім Кабмін чомусь прийняв на понад 20 копі­йок менше… Не можна так діяти. Проблеми в економі­ці зараз починають наростати дуже швидкими темпа­ми. В економіці обов’язково треба слухати фахівців, а не займатися дилетантством.

Схожі новини