Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Їжа як антидепресант

Важливі колір та аромат продуктів

Психологи запевняють, що колір їжі може впливати на емоційне здоров’я, і ці процеси взаємопов'язані. Для позитивного настрою у меню мають бути продукти трьох відтінків: червоного, помаранчевого і жовтого.

Червоний колір надає сміливості, збільшує пра­цездатність і допомагає зняти втому. Червоні овочі та фрукти містять природні пігмен­ти лікопін і антоціани: саме вони відповідають за яскравий ко­лір. Лікопін допомагає бороти­ся з ознаками старіння, а також захищає від деяких видів раку. Антоціани вважають натураль­ними антиоксидантами, які зни­жують ризик серцево-судин­них захворювань. А ось тим, хто легко дратується, а також гіперактивним дітям, їсти продукти червоного кольору варто рідше.

Помаранчеві продукти — найкращі для творчих особис­тостей: кератин, який є у них, покращує не лише зір, а й ро­зумові процеси. Усі відтінки помаранчевого корисні лю­дям, які страждають від депре­сії і відчувають страх. Висо­кий вміст вітаміну С допомагає зміцнити імунітет, а пектин нормалізує роботу шлунково- кишкового тракту. Помаранче­ві продукти ідеально підходять для початку дня, адже вони за­ряджають енергією і бадьо­рістю. Не випадково свіжий апельсиновий сік на сніданок є класикою.

Жовтий колір — символ му­дрості та спокою. Дієтологи за­значають, що люди, які вклю­чають у раціон продукти цього кольору, рідше страждають від нервових розладів і довше жи­вуть. Крім того, жовті продукти багаті на ретинол, корисний для шкіри та волосся. Вони також мають жарознижувальну дію. Якщо відчуваєте, що вам по­трібно більше гармонії в житті, запасіться жовтим перцем, ана­насами або кукурудзою.

Та не лише колір продук­ту робить його антидепресан­том. Список продуктів «для настрою» зазвичай очолює шо­колад — він багатий на магній, необхідний для вироблення ен­дорфінів. А ще в ньому багато вуглеводів, тому мозок швидко отримує порцію енергії, даючи змогу людині підбадьоритися. Корисний лише гіркий шоколад: вміст какао-бобів має бути міні­мум 78%. Посилити дію шокола­ду допоможе сир, який у кілька разів збільшує чутливість до ен­дорфінів. Поєднання цих двох продуктів може позитивно по­значитися навіть на стані лю­дей, у яких депресія. А тим, хто просто «захандрив», такий про­дуктовий набір швидко підніме настрій.

Ще один потужний антидепресант — морська капуста. У ній багато йоду, кальцію і заліза, її слід частіше їсти людям з під­вищеною втомлюваністю. Для стимуляції мозкової активності добре підійдуть горіхи: вони та­кож піднімають настрій і позбав­ляють стресу.

Серед інших їстівних дже­рел позитиву — продукти з висо­ким вмістом омега-3. Дієтоло­ги радять з'їдати щонайменше дві рибні страви на тиждень: це допоможе підняти настрій. Тим, хто не любить рибу, варто вклю­чити в раціон лляну олію, також надійне джерело омега-3, якою можна заправляти салати або додавати її в каші.

Аромат — ще один важливий параметр продуктів, який впли­ває на настрій. Згадайте запах мандаринів, що приносить від­чуття свята посеред зими. На позитивний лад здатен нала­штовувати і запах кави. Він по­добається навіть тим, хто аб­солютно байдужий до смаку цього напою. Круасан чи пам­пушок важко назвати корисни­ми, але їхній запах точно піде на користь людям, які відчувають стрес. Аромат випічки асоцію­ється із домашнім затишком та родинним колом і запускає про­цеси, що викликають позитив і дружелюбність.

Салат «Антидепресант»

200 г пекінської капусти, 100 г редису, 1 огірок, 50 г маслин без кісточок, соєвий соус, олія, сіль і зелень — до смаку.

Капусту тонко нашаткувати і пом’яти з маленькою дрібкою солі, редис і огірок нарізати пів­кільцями, маслини — кільцями.

Усе перемішати і заправити соєвим соусом, олією та соком з-під маслин.

М’ясо, запечене з грибами, помідорами та сиром

800 г свинини (вирізки, шиї, корейки), 200 г пече­риць (глив або лісових), 2 ци­булини, 100 г м’якого сиру (бринзи, фети, сулугуні, рі­коти), 2 помідори, сухі спе­ції, сіль і чорний мелений пе­рець, 2 ст. ложки олії.

М’ясо нарізати на порційні шматки впоперек волокон. Від­бити молоточком. Посолити і присмачити спеціями. Цибулю очистити і нарізати на четвер­тинки.

Гриби акуратно помити або просто очистити від бруду, на­різати пластинками. Розігріти пательню з олією на невелико­му вогні. Викласти цибулю і об­смажувати 5 хв до золотистого кольору. Додати гриби. Сма­жити без кришки разом із ци­булею до золотистості. Напри­кінці трохи посолити. На дно форми для запікання викласти шматочки м’яса. Зверху — шар грибів із цибулею. Потім — по­мідори (можна нарізані консер­вовані, разом із соком), свіжі нарізати на невеликі шматочки. Посолити.

Нарізаний дрібними кубика­ми сир розкласти між шматками м’яса, занурюючи у помідори. Запікати м’ясо в духовці за тем­ператури 180°С близько 1 год.

Готове м’ясо подавати порційно, поливши підливою, що утворилася.

Домашня «Нутела»

100 мл молока, 50 г цукру, 30 г горіхів, 25 г вершкового масла, 15 г борошна, 15 г ка­као-порошку, дрібка солі.

Духовку розігріти до 200°С. Деко вистелити пергаментом і розкласти на ньому горіхи рів­ним шаром. Готувати 12−15 хв. Гарячі горіхи перекласти на ку­хонний рушник, загорнути його кілька разів і енергійно потерти горіхи, щоб зчистити лушпин­ня. Якщо є алергія на горіхи, то їх можна не додавати.

Всипати очищені горіхи в чашу блендера, кухонний ком­байн або кавомолку. Горіхи роз­молоти якомога дрібніше, щоб вони не виділялися із загальної однорідної маси.

У каструлі з'єднати цукор, бо­рошно, какао-порошок і дрібку солі. Поставити масу на вогонь і невеликими порціями, постійно помішуючи, влити молоко. До­вести до кипіння. Щойно молоч­на маса закипить, додати масло і подрібнені горіхи. Ретельно пе­ремішати, знову довести до ки­піння і варити ще 2−3 хв, помі­шуючи. Часу може знадобитися трохи більше або менше. Тому звертайте увагу на консистен­цію: маса має добре загуснути за кімнатної температури.

Її смачно не лише намащува­ти на хліб або їсти з оладками та млинцями. Нею можна проша­ровувати коржі для торта, роби­ти з нею начинку для домашніх круасанів, рогаликів і булочок. А ще з домашньою «Нутелою» ви­ходять смачні молочні коктейлі та гарячий шоколад.

Схожі новини