Передплата 2024 «Добрий господар»

Капуста, запечена у печі

Страву внесено до унікальної гастрономічної спадщини Волині

Людмила Козачук
Людмила Козачук

Давні українські страви, які готували ще наші бабусі, деякий час були несправедливо забуті. Та тепер ми змінили своє ставлення до нашої кулінарії. Частіше готуємо свої національні страви, пишаємося ними. Одна з таких — розкішна на смак печена капуста, яку готують на Волині. Найсмачнішою вона виходить, коли приготована у печі.

Готують її у селі Смідині Ко­вельського району. Віднедав­на смідинську капусту внесено до унікальної гастрономічної спадщини Волині.

За переказом найстаршої жительки с. Смідина (1924 р. н.), традиції приготуван­ня капусти в печі дотримува­лася ще її мама, тому корені цієї традиції затаїлися значно глибше. Інформацію про тра­дицію та її побутування зби­рала односельчанка Надія Та­расівна Шевчук — заслужена вчителька УРСР, краєзнавець.

Коли українці відзначають Воздвиження Чесного і Живо­творного Хреста Господнього, у селі Смідині - престольний празник. У храмі відбувається Служба Божа, після якої люди йдуть у гості і сідають за свят­ковий стіл. Королевою столу є печена капуста. Гості, що їха­ли або йшли у Смідин на праз­ник, говорили: «Їдемо у Смідин на капусту».

Місцеві жителі дотримують­ся певних традицій запікання капусти. Подружжя Козачуків зі Смідина зберігає кулінарні традиції краю. Господиня Люд­мила наголошує, що печена капуста — особлива страва, ніде більше такої не ку­штувала. Вона навчилася її го­тувати від місцевих господинь 40 років тому, коли приїхала сюди жити.

Оскільки зараз не в кож­ній хаті збереглася піч, то сусі­ди приносять капустини до тієї хати, де вона є. До речі, хату, в якій пекли капусту, можна впіз­нати за запахом. Щоб не пере­плутати капустини, встромлю­ють у качан записочку. Перед тим, як покласти капусту в піч, каже Людмила Козачук, стра­ву благословляють молитвою. Закривають піч затулкою, заві­шують завісою. Капусту печуть цілу ніч, і лише над ранок гос­подиня виймає її з печі. Із пече­ної капусти знімають чорні при­горілі листки і готують страву, яку ставлять у центрі стола. До неї смакують вареники або до­машній печений хліб.

Волиняни кажуть, що капус­та щоразу смакує по-іншому, проте секрет приготування страви знає лише господиня.

Смідинська капуста

1 капустина, 2 квашені огірки, 1 цибулина, 2 зубчи­ки часнику, 2 ст. ложки олії, сіль, перець — до смаку.

З середини капустини вирі­зати качан.

Напалити піч. Коли вогонь у печі вигорить, вибрати жар, трохи залишивши всередині.

Просто на черінь (дно печі, де горять дрова) покласти ка­чан капусти без посуду та жод­них спецій. Закрити піч та залі­пити дверцята піском та глеєм. Для цього потрібно взяти 1 кг глею та кілька жмень піску, до­дати води, щоб консистенція стала схожою на м’який плас­тилін.

Уранці глеєву масу зняти із заслінки (дверцят печі), капус­ту вийняти з печі, зняти запе­чені верхні листочки.

Довільно нарізати капусту — зазвичай великими шматочка­ми.

До капусти додати сіль та перець, заправити олією з час­ником.

Подати із квашеними огір­ками та нарізаною цибулею.

Схожі новини