Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чорниця — еліксир молодості і довголіття

Зарядить енергією та вітамінами

Чорничний сезон у розпалі. І хоча лікувальні властивості цієї ягоди загальновідомі, наведемо ще кілька аргументів на користь чорничної дієти.

Лише 100 Г чорниць за­безпечують добову по­требу дорослої люди­ни в залізі, магнії, марганці, вітаміні С та каротині. Речо­вини, що входять до її скла­ду, мають протизапальну, дезінфікуючу, імуностимулю­вальну дії. Це створений при­родою натуральний антисеп­тик та антибіотик.

Ягоди чорниці допомагають швидко виводити з організ­му токсини. Хімічні речовини чорниці активізують кровообіг у сітківці ока, покращуючи зір. Чорниця має дезінфікуючу дію, тому корисна у випадках шлун­кових і кишкових розладів та отруєнь. Завдяки антисептич­ним властивостям чорниця стане у пригоді людям, які ма­ють ангіну і запалення верхніх дихальних шляхів. Чорниця ре­гулює вміст цукру у крові, тому хворі на діабет можуть їсти як сирі ягоди, так і відвар листя.

Ягоди мають жовчогінну та сечогінну дії. Тому мають бути у раціоні людей з хворобами пе­чінки та нирок.

Цілющі властивості має не лише ягода, а й листя, молоді пагони рослини.

Чорниці сушать, в’ялять, заморожують. З листя готу­ють настої та відвари, які потім п’ють або використовують для компресів та примочок.

Чудовий спосіб їсти сві­жі сезонні чорниці з морози­вом, у пирогах, пиріжках, ва­рениках і легких тортах. Крім того, чорниця чудово поєдну­ється з молочними продукта­ми. Улюблені ласощі - ледь прим’яті чорниці з ложкою цу­кру та сметаною, молоком або кефіром. Чорниця чудово сма­кує у м’ясних салатах з легки­ми заправками — можна нею замінювати виноград, яблука чи ананаси у рецептах. І не ви­користовувати майонез. Випіч­ка з чорницями здатна творити дива і перетворювати найпро­стішу страву у найбажаніші ла­сощі.

Шоколадний тарт із чорницями

Для основи: 190 г борош­на, 50 г коричневого цукру, 1 яйце, 2 ст. ложки какао, 90 г масла 82,5%, 1 ч. лож­ка розпушувача, дрібка солі.

Для начинки: 200 г чор­ниць, 300 мл сметани 26%, 1 яйце, ½ ч. ложки нату­ральної ванілі (порошку або екстракту), 70 г цукру, 20 г білого шоколаду.

Основа. Коричневий цукор збити міксером з вершковим маслом кімнатної температу­ри, додати яйце і перемішати знову до однорідності.

Борошно просіяти, додати сіль, какао та розпушувач.

Перемішати та з'єднати обидві суміші. Вимісити одно­рідне тісто, скачати в кулю і по­класти на 30 хв у холодильник, обгорнувши харчовою плів­кою.

Потім форму діам. 20 см із високими бортиками змас­тити вершковим маслом, дно злегка присипати борошном і сформувати основу тарта. Дно наколоти виделкою.

Заливка. Білий цукор зміша­ти з яйцем і сметаною, додати ваніль і перемішати, не збива­ючи. Залити на основу, зверху рівномірно насипати ягоди.

Випікати в нагрітій до 170°С духовці 50−60 хв. Дати охоло­нути і прикрасити розтопле­ним білим шоколадом.

Такий тарт має постояти ніч у холодильнику і просочитися, тому треба накрити його скля­ним куполом. Краще приготу­вати його звечора.

Чорничне смузі

200 г чорниць, 90 г моро­зива, 250 мл молока, 100 г коричневого цукру.

Якщо не дуже любите со­лодке, цукор можна не дода­вати.

Вкласти усі інґредієнти в чашу блендера, зробити кілька обертів і розлити у склянки або пляшечки.

Схожі новини