Передплата 2024 «Добрий господар»

Українці і до ЄС хочуть, і до... Митного союзу

Організатори соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» та Центру Разумкова поділили респондентів за критерієм “за яку партію голосуватимуть на парламентських виборах”. Прихильникам різних політичних сил ставили ті самі запитання.

Без несподіванок з наданням російській мові офіційного статусу в Україні. Це питання як своєрідна барикада. 94% потенційних виборців “Свободи”, 85% об’єднаної опозиції “Батьківщина” і 74% “Удару” виступають проти надання російській статусу офіційної. Натомість за офіційний статус для російської — 67% виборців Партії регіонів і 62% прихильників комуністів. Загалом в Україні не підтримують офіційного статусу російської понад 53% виборців, і після прийняття закону Колесніченка-Ківалова це серйозний аргумент на користь опозиції.

Найбільшим об’єднавчим моментом є у нинішній Україні питання щодо ставлення до вступу в НАТО. Жодна теоретично прохідна до парламенту політична сила не може похвалитися тим, що більшість її прихильників — за вступ до Альянсу. Серед симпатиків Партії регіонів проти вступу до НАТО 77%, серед виборців КПУ — аж 84%. Але й ті, що голосуватимуть за “проєвропейську опозицію”, до євроатлантичної системи колективної безпеки ставляться прохолодно. У “Батьківщини” 55% виборців проти вступу до НАТО, в “Удару” — 49% (“за” 17,2%), у “Свободи” — 42% проти (щоправда, “за” найбільше серед усіх політичних сил — 35,9%). Очевидно, все ще дається взнаки радянська пропаганда, яка зображала “агресивний блок НАТО” не інакше як чорта з рогами. Напевно, не посприяла популярності Альянсу в Україні недавня війна в Лівії. Полковника Каддафі скидали зовсім не воє­нною операцією НАТО (це були дії окремих країн-членів блоку, але не Альянсу в цілому), та українські виборці в таких “дрібних” деталях не розбираються...

Набагато строкатіша зате картина зі вступом до Європейського і Митного союзів. З одного боку, симпатії до цих організацій також поділені за партійною ознакою. Серед прихильників “регіоналів” за МС 69%, серед виборців КПУ — 79%. За вступ України до ЄС виступають 64,6% симпатиків “Батьківщини”, 64,1% — “Свободи”, 61,6% — “Удару”. Але водночас, якщо взяти Україну в цілому, то виходить, що люди одночасно хочуть і в Європейський, і в Митний союз! За вступ до Євросоюзу 43,8% українців, проти — 37,9%. За вступ до Митного союзу — 45,2% усіх виборців, проти — 35,7%.

Усе б нічого, але вступити одночасно в обидва ці союзи — неможливо. Ба більше, якщо вступимо в Митний союз Росії, Білорусі й Казахстану, то навіть Угоду про асоціацію України з ЄС підписати не вийде. Невід’ємною складовою Угоди про асоціацію є Угода про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС. А вона з членством у Митному союзі, і на цьому постійно наголошують європейські політики, не узгод­жується.

Бажання сидіти одночасно на двох стільцях свідчить про те, що в голові значної частини українців — страшна каша. Запудрили народу голову наші політики капітально! Водночас пора вже самим за ці голови братися і розбиратися, що до чого. Голов­не, аби було таке бажання — розібратися. А з тим трохи проблема...

Схожі новини